Trots att Care of Nord är ett ungt företag som startade sin verksamhet så sent som 2020 finns en stor samlad erfarenhet av relevanta kompetenser i verksamheten. En av grundarna, Anton Holmström, har till exempel jobbat som HR- och personalchef i tio år och själv varit beställare till den här typen av tjänster.
– Jag har upplevt utmaningarna från beställarsidan och känner att det är väldigt inspirerande att få vara med och forma Care of Nords arbetssätt tillsammans med engagerade och kompetenta personer, berättar Anton.
Med i uppstarten var även Ulf Asbäck, sjukgymnast och ergonom, samt Josef Åshjelm, sjuksköterska med lång erfarenhet från ambulanssjukvården.
– Vi började i liten skala och åkte runt med kappsäck från företag till företag, men efterfrågan växte och efter att läkaren Anders Roos anslöt som delägare 2021 är det här våra heltidsjobb, säger Josef.
I dag har Care of Nord en mottagning i centrala Skellefteå, där ytterligare två medarbetare nyligen anställts; Christina Lindberg, sjuksköterska, och Jens Hjelm, företagssköterska.
– Både Christina och Jens är omtyckta och erfarna sjuksköterskor som kommer att tillföra mycket till vårt team. Efterfrågan på våra tjänster ökar hela tiden, så det här känns som en bra tajming att växa ytterligare, säger Anton.
Insett värdet
Det som gör att Care of Nord har kunnat växa så snabbt är dels att Skellefteå som stad växer, men även att företagare blivit mer medvetna om varför företagshälsa är viktigt.
– Vi upplever att fler har insett värdet i att ta hand om sin personal, säger han och fortsätter:
– Dels är det ett skydd för medarbetaren mot onödigt lidande, men även ett skydd för företaget mot onödiga kostnader.
Det är alltid billigare att jobba förebyggande än retroaktivt, menar Josef och Anton.
– Och det är där vi kommer in i bilden. Vi hjälper till att kartlägga, utvärdera, utbilda och åtgärda. Det kan röra sig om hälsoundersökningar för alla anställda, eller att vår sjukgymnast ser över era arbetsstationer. Vi kommer åker gärna ut och hjälper till att se över personalens hälsa och vilka risker som finns, säger Josef.
Lagar och regler
Den här typen av kontroller borde alla företag göra, oavsett om de har 5 eller 500 anställda, och oavsett vilken bransch de verkar i.
– Inom exempelvis industrin finns ofta lagar och regler kring arbetsmiljön och vilka undersökningar som medarbetarna ska genomgå, men risker för hälsoproblem förekommer även i kontorsmiljöer, säger Anton.
Det kan röra sig om oergonomiska arbetsstationer, stillasittande eller stressrelaterade symtom.
– Mer än 50 procent av alla sjukskrivningar i Sverige är kopplad till psykisk ohälsa. En del av orsakerna kan grunda sig i långvarig stress och brist på återhämtning, säger Anton som poängterar att Care of Nord har en erfaren psykolog för att bistå i den typen av utmaningar.
Hälsofrämjande kultur
För den företagare som vill göra en hälsokontroll, eller lägga upp en plan för att skapa en hälsofrämjande kultur inom bolaget, kan med fördel höra av sig till Anton eller Josef som finns tillgängliga för att svara på frågor och funderingar.
– Vi förstår att det kan vara svårt att veta var man ska börja, men då kan vi hjälpa till att komma fram till vad som passar på just ert företag. Ett telefonsamtal kostar ingenting, säger Anton.