Annons
  • Otto Fahlgren gick andra året på Anderstorpsgymnasiet när han fick rollen.
  • En bild av Otto i rollen som Benji. Pressbild: Niklas Maupoix / HBO Nordic
  • Miriam Ingrid spelar rollen som Maya. Pressbild: Niklas Maupoix / HBO Nordic
  • Oliver Dufåker spelar stjärnspelaren Kevin. Pressbild: Niklas Maupoix / HBO Nordic
  • Hockeykulturen i fiktiva Björnstad påminner Otto om kulturen i Skellefteå.

Unge skådespelaren i Skellefteå med i efterlängtade ”Björnstad”: ”Stolt att vara en del av den”

KULTUR Den har beskrivits som Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. I oktober har HBO Nordics adaption av "Björnstad" premiär – och 18-årige Skelleftebon Otto Fahlgren är med: "Det här är den sjukaste, häftigaste upplevelsen som jag har varit med om"

Annons

Hockeyn betyder allt. För det lilla samhället som kämpar för sin överlevnad och för människorna som bor där. Fredrik Backmans ”Björnstad” handlar om relationer, ungdomar och idrott – och hur omgivningen kan välja att blunda för det hemska.

Serien i fem delar har premiär den 18 oktober. Så här beskriver HBO Nordic den:

”Den lokala hjälten och hockeystjärnan Peter återvänder hem för att bygga upp stadens juniorlag. Hela bygdens drömmar om en ljusare framtid landar tungt på dessa unga pojkarnas axlar. När lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos. Björnstad handlar om hoppet som för ett litet samhälle samman, de hemligheter som sliter det itu, det mod som krävs för att gå emot gruppen och konsekvenserna av hur vi uppfostrar våra barn”, skriver HBO.

18-årige Skelleftebon Otto Fahlgren spelar Benji (Benjamin), som är stjärnspelarens bäste vän och lagkamrat. Det var den rollen som Otto hoppades på när han, något tvekande, sökte sig till de öppna provspelningarna på Stadshotellet hösten 2018.

Annons

– Han är världens free spirit. Han älskar att tacklas, röker mycket gräs och hamnar i slagsmål. Han tar hand om folk, samtidigt som han har ett ganska brustet inre.

– Du älskar honom när du läser boken, för någonstans är han en god människa.

Sårbara ögonblick

Serien har mycket mörka inslag. En flicka utsätts för ett sexuellt övergrepp. I rollen som Benji har Otto känt hur det svåra som rollfiguren upplever kan spricka igenom – hur det fiktiva nästan blir verkligt – och hur energikrävande det kan vara.

Till slut börjar du må dåligt själv.

– Vissa scener är väldigt deppiga, där du ska må dåligt. Det ska filmas ur olika vinklar och det kan bli många tagningar. Det kan bli ett 30-tal gånger som du gör samma sak.

– Till slut börjar du må dåligt själv. Du blir väldigt sårbar fastän det är på låtsas.

Den första tiden var nervös. Otto och de andra repeterade från november till januari 2019, sedan blev det skarpt. Inspelningen pågick fram till slutet av juni förra året. De har framför allt hållit till i Gällivare och Kiruna, men även i Kalix och Haparanda.

– När de nämnde ”HBO” blev det lite kalla kårar. Vi som spelar i förstafemman i serien, nästan alla kom in som nybörjare. Från början skulle jag säga att vi var väldigt obekväma, allt vi försökte var att inte göra fel. Någonstans kom man över det där.

Allt vi försökte var att inte göra fel.

Det blev också väldigt lite sömn. Otto fortsatte plugga medan inspelningen pågick, mestadels på distans. Han tog tag i skoluppgifterna när de långa dagarna var över.

– Jag ville inte behöva gå om årskursen, så jag tror att jag snittade 3-4 timmars sömn under hela våren. Det kändes sådär, men det funkade samtidigt bra ihop med min karaktär eftersom jag skulle vara hög 80 procent av tiden, säger Otto och skrattar.

Annons

En häftig upplevelse

Det har naturligtvis även varit kul att vara en del av alltihop. Otto berättar att en glad och välkomnande känsla har genomsyrat hela produktionen. Han ger mycket beröm till regissören Peter Grönlund, som har gett Otto mycket stöd under resans gång.

– Det här är den sjukaste, häftigaste upplevelsen som jag har varit med om.

– Nu har jag också sett serien och den är fantastiskt bra, jag hoppas att publiken kommer att gilla den lika mycket som jag gör. Jag är stolt att vara en del av den.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons