Annons
Clara Sandström, i blå klänning, delar på rollen som Bielke med en annan jämnårig flicka. Medverkan i “Spelman på taket” har gett mersmak och gjort att hon vill fortsätta spela teater även i framtiden. Hon uppmanar också andra barn och unga att ta chansen och söka till sommarteatern nästa gång de söker amatörskådespelare. Foto: Patrick Degerman

Amatörerna spelar stor roll i årets hyllade sommarteater • Clara, 12 år: ”Det här är verkligen min grej”

NÖJE I mitten av juni hade Västerbottensteatern premiär för årets sommarteater ”Spelman på taket”. En föreställning där hälften av rollerna utgörs av amatörskådespelare i alla åldrar. “Det här är verkligen min grej”, säger Clara Sandström som spelar Tevjes yngsta dotter Bielke.

Annons

”Spelman på taket” är en älskad musikalklassiker av Joseph Stein, Sheldon Harnick och Jerry Bock, som gjorde succé på Broadway på 60-talet.

Föreställningen handlar om familjefadern Tevje som kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.

Föreställningen bjuder på välkända namn som Reuben Sallmander och Fransesca Quartey som spelar huvudrollerna. Men av de totalt 24 skådespelarna i ensemblen är hela 14 amatörskådespelare. Två av dem är Susanne Lohman som spelar värdshusvärdinnan Moira och 12-åriga Clara Sandström som spelar Tevjes dotter Bielke.

Annons

– Jag har varit med i två tidigare uppsättningar av sommarteatern. Jag kände att jag ville vara med i Spelman på taket eftersom den är så aktuell och har så många bottnar. Varje kväll när jag går hem efter repetitionerna tänker jag att imorgon får jag göra det här igen. Det är härligt, säger Susanne.

Susanne syns näst längst till höger. Foto: Patrick Degerman

Vänner för livet

Under de två tidigare sommarföreställningar Susanne medverkat i har hon lärt sig mycket. Men hon uppskattar också den hjälp och det stöd som de professionella skådespelarna ger till alla amatörer.

– De är så otroligt snälla och stöttande. De hjälper verkligen mig och de andra att utvecklas och lära oss nya saker. Jag har också fått så många nya vänner, vissa för livet, i ensemblen.

Annons

Clara Sandström, 12 år, är en av flera barn som medverkar i föreställningen. Hon fick idén att söka av läraren Susanne Sundqvist Bergkvist som leder den musikalgrupp som Clara är med i på fritiden.

– Susanne sa att de sökte skådespelare och då kände jag att jag bara måste vara med, säger Clara och fortsätter

– Först fick jag skicka en film om mig själv och sen fick jag komma på audition där jag fick sjunga och så. Det var jättenervöst. När jag fick veta att jag kommit med fick jag liksom stopp i huvudet. Jag blev så himla glad.

Annons

Vill fortsätta med teater

Under våren har barnskådespelarna mest repeterat på helgerna men veckorna innan premiär ökade tempot. Barnskådespelarna är dock alltid två som delar på en roll. På det sättet behöver man inte vara uppbunden hela tiden under spelperioden.

– Det här är verkligen min grej. Och jag vill verkligen fortsätta spela teater i framtiden, säger Clara.

Årets sommarteater spelas mellan 12 juni och 14 juli i Medleforsparken.

Artikeln är en del av Megafonen 19/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons