Annons
Bjuröklubb. Foto. Ted Logart / Visit Skellefteå

Lokal och marin prägel – premiär för ny duo på Bjuröklubbs kafé: ”Utbudet ska passa platsen”

SOMMAR På nationaldagen slog Emelie och Celina Ahlback upp portarna till Bjuröklubbs café, restaurang och fyr för första gången. De driver sedan tidigare Lövångergården och ser Bjuröklubb som ett bra komplement till den övriga verksamheten.

Annons

Emelie och Celina Ahlback köpte Lövångergården 2019 och har under åren fått brottas mot såväl en pandemi som skyhöga elpriser. Men trots motgångarna har man lyckats få bra snurr på verksamheten och i mars stod det klart att de utökar genom att överta verksamheten ute på Bjuröklubb.

– Vi kände att Bjuröklubb skulle komplettera verksamheten på Lövångergården på ett bra sätt. Vi har unika paketeringar och kan nu exempelvis erbjuda övernattning både i Lövånger och i fyren på Bjuröklubb, säger Celina.

Lokalt & marint

Celina och Emelie driver caféet, restaurangen, glasskiosken och fyren på Bjuröklubb. De vill ta vara på platsen de befinner sig på och maten som serveras kommer därför att präglas av såväl lokala som marina smaker och råvaror.

– De flesta som kommer hit vill ha något i magen. Det är ett av skälen till att vi fokuserat på att hitta ett system för snabbare beställningar. Man ska inte behöva stå och vänta i kö så länge. Både jag och Emelie har en bakgrund i snabbmatsbranschen och har tagit inspiration därifrån.

Annons
Emelie och Celina Ahlback driver Lövångergården. Foto: Jonatan Stålhös

För att snabba på beställningsprocessen har Emelie och Celina skapat en rutin där man beställer på ett ställe och hämtar maten på ett annat.

– Man kan också beställa via en qr-kod, ta en promenad och få en notis när maten är färdig. För gäster som varit här tidigare är det ett nytt system men vi är övertygade om att det kommer att bli jättebra, säger Celina.

Mer än glass

En annan nyhet är att glasskiosken kommer att utrustas med mer än bara glass. Stycksaker och drycker som passar att stoppa i en ryggsäck blir nya inslag som ska förenkla för de som vill utforska platsen kring Bjuröklubb.

– Vi vill att vårt utbud ska passa platsen vi befinner oss på. I kiosken ska man kunna köpa med sig saker som passar för en kortare eller längre promenad, säger Celina.

Annons

Precis som tidigare kan gäster boka övernattning i fyren på Bjuröklubb. Celina och Emelie vill ge sina gäster en lite lyxig inramning på vistelsen och därför ingår alltid en bättre frukost i övernattningen. Det finns också möjlighet att beställa en ready to heat-middag som man själv värmer på rummet, en chark- och ostbricka med lokala råvaror och drycker.

Hänsyn och respekt

Lövångergården och Bjuröklubb har tillsammans 45 anställda. Många av ungdomarna har jobbat på Bjuröklubb under den tidigare ägaren och kommer att fortsätta jobba i sommar. Beroende på trycket på respektive anläggning kommer medarbetarna att kunna rycka in och fylla på där det behövs.

– De kommer att jobba där det behövs mest. Kockarna på Lövångergården kommer också att jobba på Bjuröklubb, vi har dessutom en ansvarig som sköter den dagliga ruljangsen på Bjuröklubb och en restaurangchef på Lövångergården. Jag och Emelie kommer att dela vår tid mellan de båda ställena, säger Celina.

Annons

Café- och restaurangverksamheten på Bjuröklubb kommer att hålla öppet till sensommaren och möjligheten att övernatta i fyren finns fram till slutet av oktober. Och trots att man precis öppnat verksamheten för sommaren har Celina och Emelie en bra känsla för framtiden.

– Man kommer att känna att det är lite förändrat härute men att det är gjort med all hänsyn och respekt för platsen. Det hoppas vi ska vara tydligt för alla besökare.

Fem andra sommarcaféer som också är värda ett besök:

Svedjan Bageri, Kåge
På sommaren kan du fika nybakta bullar, äta surdegsmackor med gårdens ost och njuta av utsikten mot sjön med betande kor. Självklart kan du även köpa med ost och bröd hem.

Lundbergska gården, Vebomark
Fika gott i en naturskön miljö. Vissa helger är det aktiviteter med trubadur och traktorträff. Handelsboden har försäljning av alster från lokala förmågor, grönsaker och ägg. Det finns även minigolf och lekkiosk för barnen.

Skråmträsk Kvarn, Skrämträsk
Ett KRAV-märkt kafé som sedan 2016 finns listat i White Guide Café. Här kan du njuta av gott fika och enklare maträtter, allt bakat och lagat från grunden av ekologiska råvaror.

Café Pärlan, Kusmark
Här finns varma och kalla drycker, glass och hembakt fika. Det finns en stor och härlig uteservering och mycket plats för den som vill sitta i gröngräset under sommaren.

Café Sjöbönan, Ursviken
Här finns glass, fika, läsk och kaffe till försäljning. Njut av fantastisk utsikt över Ursviksfjärden.

Det här är ett axplock av alla sommarcaféer i Skellefteå. Du hittar fler på visitskelleftea.se

Källa: Visit Skellefteå

Artikeln är en del av Megafonen 19/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons