Annons
Genom åren har festivalen på Nordanå dragit stora artister och rejält med publik, som här framför stora scenen under 2017. I år kommer fokus framförallt att ligga på våra lokala Skelleftetalanger – vars nivå förtjänar att uppmärksammas – tycker arrangörerna. Foto: Adam Johansson

Nu arrangeras Trästock igen – vill värna sina (gräs)rötter: ”Är en språngbräda för lokala band”

EVENT Det är ett självklart inslag i sommarens Skellefteå. Och en chans för våra spirande musiker att nå ut, något arrangörerna i Kulturföreningen Mullberget vill värna när Trästockfestivalen kommer tillbaka den 19-20 juli.

Annons

“Trästock”. Ett ord som för många uppvuxna i Skellefteområdet bär en särskilt varm klang. Sedan starten -91 har stora namn som Melissa Horn, The Soundtrack of Our Lives, Veronica Maggio, Christian Kjellvander och The Hives spelat där. Och kanske inte minst, en mängd lovande talanger.

– The Wannadies, This Perfect Day och så vidare. Det var så Trästock började, som en språngbräda för lokala band ut i musikvärlden, och det är dit vi vill igen, säger Jonathan Norén Brännström i Kulturföreningen Mullberget.

Vi som jobbar med det här dagligen ser också vilken kvalité det är på den lokala musiken.

Fokuserar på det

På Trästockfestivalen ska gräsrotsmusiken få ta plats. Även så i år, och kanske mer fokuserat än tidigare. Med allt annat som anordnas i Skellefteå via exempelvis Sara kulturhus och Summertime music & life festival ser arrangörerna ingen poäng i att försöka rymma allt.

– När man tänker ”festivaler” så är många väldigt stora evenemang, men Trästock är någonting annat och det är roligt om det får fortsätta så, säger Jonathan.

Annons
I skrivande stund har 19 band presenterats varav Röda Naglar är ett. ”Definitionen av punk”, skrev Per Strömbro i en krönika om det coolaste som hänt Skelleftemusiken sedan typ någonsin, i februari. Foto: Pressbild

Efter pandemiuppehållet har Kulturföreningen Mullberget också varit en något stukad organisation, vilket inte förenklar stora arrangemang.

– Vi är till stor del en ungdomsförening. Det är en festival som görs av unga personer och i den åldern hinner det hända mycket på tre år. Det är många som rört sig vidare och vi är fortfarande i en sorts återuppbyggnad, säger Jonathan.

Ungdomar vill spela musik igen och deras kompisar kommer för att se.

Bandkulturen lever

Men i den återväxten händer något spännande. Äntligen, säger Jonathan, efter ett antal år när musikintresserade unga till synes varit mest intresserade av att skapa musik i sina datorer. På Mullberget flockas ungdomar i replokalerna igen.

– Nu ska alla spela i band igen och det känns jävligt roligt. Det är den verksamhet vi haft på Mullberget i alla tider och det är ett jätteuppsving vi ser, säger Jonathan.

Annons
Kvartetten i Lucid Blues kommer tillbaka för att rocka Trästock med sin psykedeliska bluesrock. Håll också utkik efter band som Manistar och Barons Court för mer melodisk hårdrock. Foto Pressbild

– Kanske är det en följd av pandemin. Eller ett svar på det här med att bara hänga på sociala medier. Att musikskapandet är något som vi vill samlas kring och göra i grupp, resonerar han.

Unga Skelleftebor som de stora punktalangerna i Kjells Bänk eller Röda Naglar visar galen potential och sett till fjolårets Trästock är Skellefteås ungdomar också villiga att sluta upp för livemusiken.

– Ungdomar vill spela musik igen och deras kompisar kommer för att se. Det var jättemånga i fjol! Vi som jobbar med det här dagligen ser också vilken kvalité det är på den lokala musiken, som förtjänar att uppmärksammas, och det kan man göra på Trästock, säger Jonathan.

Annons
Kärlek & Slagsmål, fyra grabbar med ett uttalat mål om att spöa skiten ur sina instrument och ge folket vad de vill ha. De spelar även under Musik vid Bryggarbacken i sommar. Foto: Pressbild

“Mer gitarrdrivet”

I sommar hoppas arrangörerna även locka fler nyinflyttade. Trästockfestivalen 2024 hålls utomhus på Nordanå den 19-20 juli och är som vanligt menad att bli gratis och drogfri.

Trästock är någonting annat och det är roligt om det får fortsätta så.

I skrivande stund har 19 band presenterats och betoningen på det lokala är tydlig: Lucid Blues, Manistar, Dödstrött, Interitus, Uncontained Hatred, Barons Court och Röda Naglar. Grusad, Kaiman, Kärlek & Slagsmål, Kjells Bänk och UTB. Hök, Andrew Hedström, Joshua Idehen, MaidaVale, Mollgan tillsammans med Willy Wong och Ms. Dumbuya, Maridia och The Fatal Walk.

– Vi försöker alltid ha ett brett utbud men i år blir det aningen mer bandorienterat och gitarrdrivet på festivalen. Men allt mellan pop, rock, metal, punk och hiphop kommer att presenteras och vi ser fram emot sommaren, säger Jonathan.

Hela festivalens line up hittar du här (extern länk).

Artikeln är en del av Megafonen 19/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons