Annons
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist
 • Foto: Magnus Lindkvist

BILDSPEL: Så förvandlade de “kråkslottet” – följ med hem till Johannes och Maria: ”Man ska våga följa sin egen smak och känsla”

BOSTAD Under de 15 år som Maria och Johannes Singh ägt huset i Kåge har det genomgått en rad olika faser och skepnader. Ledorden för inredning och renoveringar har dock alltid varit desamma – hemtrevligt och hållbart över tid för att skapa en plats där barnen, både nu och som vuxna, ska kunna komma med kompisar och respektive för att umgås och bara vara.

Annons

När Maria och Johannes klev in i huset i Kåge för 15 år sedan hade de varit på husjakt länge utan att hitta det där huset som sa “hem”. Förväntan på att just det här huset skulle vara rätt var med andra ord inte särskilt hög.

– När vi kom in på uppfarten möttes vi av ett kråkslott. Men direkt när vi öppnade dörren kände jag “wow, här ska vi bo” trots att huset var inrökt, att papptaken hängde och att den enda värmekällan var en vedeldad panna, säger Maria.

Johannes och Maria Singh bor i Kåge med sina två barn på 10 och 13 år. Johannes är utbildad rörmokare och båda är allmänt händiga vilket har gjort att de kunnat utföra en stor del av renoveringarna själv. Foto: Magnus Lindkvist
Renkronan på hallväggen hittade Maria på en loppis i Burträsk. Idag fungerar den som kepshängare.

När vi besöker huset i Kåge den här kalla men soliga höstdagen är det omöjligt att relatera till ordet kråkslott. Det grå, välskötta huset och det nybyggda gårdshuset som länkas samman via ett trädäck andas snarare omsorg och kärlek. Lägg till utsikten över Kågeälven och det är svårt att föreställa sig att det här stället varit något annat än vad det är idag.

– När vi flyttade in började vi med övervåningen för att ha någonstans att sova. När barnen kom byggde vi till rum allt eftersom. Nedervåningen hade ingen egentlig entré utan en hall och ett badrum direkt innanför dörren. Det gjorde vi om och satte in ett extra fönster, säger Johannes.

Annons

För Johannes och Maria Singh handlar inredning och renovering inte särskilt mycket om trender. Båda är mycket inredningsintresserade men följer den egna känslan. Återbruk blandas med nya material där tanken är att de inte ska behöva bytas ut på mycket länge.

– Den här köksön med perstorpsskivan Virrvarr har vi haft i 15 år och är fortfarande enormt nöjda med. Detsamma gäller för det marockanska kaklet som utgör golvet i hallen. Det kommer vi aldrig att vilja byta. Men när det gäller exempelvis ytskikt är det en annan sak. Vi hade knallgult i köket i 15 år på mitt initiativ. Nyss målade vi om det i grått som Johannes ville. Nu får det vara grått i 15 år, säger Maria.

Renkrona och timmer

Återbrukskänslan är tydlig i hela huset och skapar en fantastisk mix av gammalt och nytt. I vardagsrummet står ett vitrinskåp med en historia som skyltskåp i en tidigare garnbutik i Örviken. I hallen har delar av timmerstommen fått visa sitt sanna, råa ansikte, prytt med en mäktig renkrona som fungerar som kepshållare. Det är bara några exempel på hur det gamla, ursprungliga får samexistera med nylagda trägolv och moderna vitvaror.

– Man ska ha det man trivs med. Om man vill ha det vitt och avskalat och får ro av det, då är det bra. Men om man inreder enligt det senaste numret av Elle interiör tror jag att risken finns att man blir less ganska fort. Man ska våga följa sin egen smak och känsla, säger Maria.

Dubbeldörrarna mot altanen och den storslagna utsikten över älven har uppfyllt parets önskan om att bo nära vatten. Sedan flytten till Kåge har de inte känt behov av en sommarstuga.
Skjortan på vardagsrummets vägg tillhörde Marias morfar som var sjöman. Den är bara ett av många exempel på hur det historiska och moderna får finnas sida vid sida i huset.

Husets kanske främsta företräde är köket med de dubbla altandörrar som under sommaren står nästan konstant öppna mot altandäcket och den magiska utsikten över Kågeälven. Sneglar man lite åt höger ser man det nybyggda gårdshuset med umgängesytor och ett väl tilltaget sovloft. Det har tagit tre år att bygga och är i dagsläget färdigt till 95 procent. Ett räcke till sovloftet saknas liksom en trappa som ska ersätta den provisoriska stege som idag leder upp till loftet.

– Mitt krav när vi byggde gårdshuset var att vi skulle leja för plattan och det utvändiga. Det har gjort att vi kunnat jobba i vår egen takt inomhus, säger Maria.

Annons

Gemensamma beslut

Johannes och Maria letar alltid nya projekt men har enligt dem själva blivit bättre på att ta pauser. Med jämna mellanrum tar de ett gemensamt beslut om sex månaders projektstopp. Och just de gemensamma besluten verkar vara något som genomsyrar deras liv.

– Vi vill vara överens. Det leder till att det ibland kan ta lång tid att bestämma saker. Vi har exempelvis letat en köksklocka väldigt länge men inte hittat någon som talat till oss båda. Men då får det vara så. Detsamma gäller för soffan som vi skulle vilja byta ut. Där handlar det också om barnen. Man ska inte behöva vara jätterädd om den. Man måste få leva och kunna ligga och äta choklad i soffan utan att behöva bry sig, säger Johannes.

Gårdshuset har tagit tre år att bygga och är till för umgänge. Det stora sovloftet fungerar både som gästrum och ett ställe där familjens tonåring kan vara ifred. Foto: Magnus Lindkvist
Marmorimitationen med mönstret Kolmården pryder både golvet och ena väggen. Två klassiska Ikeafåtöljer från 1980-talet bryter av den moderna utformningen.

Just nu befinner sig Maria och Johannes i en ganska lugn fas vad gäller renoveringar och projekt. Men visst finns det planer. Ett växthus och en bastu kan komma att byggas framöver, dock oklart när.

– Nu när gårdshuset är nästan klart får jag inte prata om några nya projekt med Johannes, säger Maria roat och ler mot Johannes.
Han ler tillbaka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons