Annons
Eric och Britta Burström i Innervik försöker leva så klimatsmart som möjligt. Förutom solpaneler kör de elbil och försöker vara självförsörjande på grönsaker. De har också höns och en biodling. Foto: Jens Burström

De byggde 38 solpaneler på ängen – vill bidra till elförsörjningen: ”Man får göra det man kan”

BOSTAD Under 2023 ökade antalet solcellsanläggningar i Skellefteå ordentligt. Britta och Eric Burström är två dem som bidragit till ökningen och installerat solceller för klimatets och energiförsörjningens skull.

Annons

I början av april rapporterade nyhetstjänsten Newsworthy om en markant ökning av antalet solcellsanläggningar i såväl Sverige som i Skellefteå. Under 2023 anslöts 2,9 megawatt ny solel till elnätet i Skellefteå kommun vilket är en ökning med 68 procent jämfört med året innan.

Totalt finns nu 573 nätanslutna småskaliga anläggningar i kommunen som tillsammans står för 76 procent av kommunens solel.

– Vi värnar ju om miljön och vill bidra till elförsörjningen på ett klimatsmart sätt. Våra tak passade inte för solpaneler så då började vi fundera på ängen nedanför vårt hus som vi inte använder till något speciellt, säger Britta Burström.

Annons

38 solpaneler

Ängen vid paret Burströms hus i Innervik visade sig fungera alldeles utmärkt och gav också möjligheten att installera fler solcellspaneler än ett vanligt tak. Efter att ha beviljats bygglov och hittat en lämplig firma för installation uppfördes 38 solpaneler i två rader på ängen.

– Vi grävde själva och sen göts stolpar samt ramar för solcellerna. I oktober var installationen klar så det är först nu under våren som elproduktionen kommit igång. Det bästa är att systemet inte kräver något underhåll. Jag har borstat bort snön från den några gånger i vinter, mest bara för att kolla hur det ser ut, säger Britta och skrattar.

Annons

En investering

Solcellsanläggningen är dimensionerad för att generera runt 14 000 kwh per år. Samtidigt förbrukar Erics och Brittas gamla hus ungefär det dubbla. Det blir ändå ett bra bidrag till elförsörjningen och minskar kostnaden.

– En sådan här investering kostar runt 200 000 kronor med de bidrag som finns att söka. Folk frågar mig ibland hur lång tid det tar innan vi har tjänat in investeringen. Och det tar väl mellan åtta och tio år. Men jag tycker man kan ställa sig frågan om det verkligen är bättre att ha pengarna på banken än i en solcellsanläggning som ju faktiskt ger avkastning på pengarna, säger Eric Burström.

Annons
Paret vill bidra till elförsörjningen på ett klimatsmart sätt. Foto: Jens Burström

Solcellsanläggningen är bara ett av flera exempel på Brittas och Erics strävan att leva mer klimatsmart.

– Vi har väl en romantisk dröm om en högre grad av självförsörjning. Vi kör elbil och försöker vara självförsörjande på grönsaker. Vi har också några höns och bedriver biodling. Man får göra det man kan för att dra sitt strå till stacken, säger Britta.

Artikeln är en del av Megafonen 24/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons