Annons
Aleksander “Aleks” Björklund Boskovic. Foto: Privat

Aleks tar Skellefteås ungdomar på fisketurer: ”Rymmer himla mycket”

SOMMAR För Aleksander “Aleks” Björklund Boskovic handlar fiske om mer än att kroka ett byte. Det är ett sätt att umgås på, en chans att komma ut i naturen och har gett honom såväl nya vänner som en meningsfull fritid. Genom projektet “Fiska med Aleks” vill han ge ungdomar i Skellefteå möjligheten att upptäcka glädjen i att fiska.

Annons

Under sommarhalvåret jobbar Aleks Björklund Boskovic med fiskeutveckling på Skellefteå kommun. På vintrarna ägnar han sin tid åt att bland annat köra ismaskin i ishallarna runt om i kommunen. Och det var i en ishall i Boliden som han fick idén till Fiska med Aleks.

– Där träffade jag ungdomar som inte spelade hockey eller var med i något lag utan bara hängde runt. Det var då jag fick idén och tog den vidare, berättar Aleks.

Det är ett fantastiskt sätt att umgås på och du kommer ut i naturen.

Ingen erfarenhet krävs

I år anordnas Fiska med Aleks för tredje året i rad. Projektet riktar sig till ungdomar mellan 13 och 16 år och är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och fritidsgårdarna i Skellefteå. I år fokuserar man på ungdomar i Boliden och på Morö Backe men i mån av plats kan även ungdomar från andra områden delta.

– Vi står för all utrustning som spön, drag, bete och flytväst. Vi fixar också lunch och fika. Deltagarna behöver inte ha med sig något annat än passande kläder. Någon erfarenhet av eller kunskap om fiske behövs inte heller, säger Aleks.

Annons
Foto: Producenterna / Skellefteå kommun

Vill ge mersmak

Fisket sker primärt från båt för att ge en häftig upplevelse som förhoppningsvis ska ge ungdomarna mersmak och ett kvarstående intresse. Och beroende på ungdomarna kan fisketuren vara mellan en och åtta timmar.

– Jag brukar åka ut med två ungdomar åt gången och hur länge vi stannar ute beror på vädret och på vad ungdomarna känner. Jag arbetar med det här mellan juni och slutet på augusti eller början på september. Det brukar bli mellan två och tre turer i veckan så det blir mycket fiske, kan man säga, säger Aleks.

Annons

Mer än ett byte

Aleks fiskeintresse grundlades redan under uppväxten i Stockholm men tog ordentlig fart i 17-årsåldern. Efter att ha pluggat fiskevård fick han uppdraget att återställa ett vattendrag i Skelleftetrakten. Uppdraget var tidsbegränsat men under tiden i Skellefteå dök kärleken upp och gjorde att han slog ner bopålarna permanent här uppe för sju år sedan. Något som inte direkt minskade chanserna till stora och bra fiskemöjligheter.

– Min kärlek till fisket är så mycket större än själva fångsten. Det är ett fantastiskt sätt att umgås på och du kommer ut i naturen. Det har faktiskt gett mig det mesta i mitt vuxna liv som nya goda vänner och en väldigt värdefull fritid, säger Aleks och tillägger.

Annons
Foto: Producenterna / Skellefteå kommun

– Det är det här jag vill förmedla till ungdomarna. Det är kul att fiska men det rymmer så himla mycket annat värdefullt också.

Artikeln är en del av Megafonen 19/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons