Annons
Thea Holmqvistm som även går under namnet Västerdrottningen på sociala medier, trivs med att semestra på hemmaplan. Foto: Thea Holmqvist

Västerdrottningens tips för semester på hemmaplan: ”Det finns alltid mer att se”

HEMESTER Skogar, sjöar, fjäll, skärgårdar, städer och byar. Västerbotten har mycket att erbjuda för den som vill semestra på hemmaplan.

Annons

Thea Holmqvist växte upp i Bureå och hade som många andra ungdomar en dröm om att flytta från sin hemort till en större stad. När hon väl började studera i Sundsvall – och gjorde ett halvårs praktik i Stockholm – kom hon dock på andra tankar.

– Att bo i Stockholm var inte alls som jag hade tänkt mig. Att ta sig en mil tog mer än 45 minuter och jag insåg att det inte var det livet jag ville ha, berättar hon för Megafonen.

Istället började hon sakna lugnet och enkelheten i norr – och 2016 flyttade hon hem till Bureå med sin sambo Jonathan

– Det var först när jag bott någon annanstans och hälsade på hemma som jag insåg vad jag tagit för givet tidigare, säger Thea.

Annons

Väl hemma i Bureå bestämde sig Thea och Jonathan för att utforska Västerbotten under sina semestrar.

– I mitt jobb som journalist gjorde jag uppdrag på platser som Åsele, Lycksele, Vindeln och Nordmaling. Det var platser som jag kanske passerat förut, men aldrig stannat i. Det finns smultronställen på alla dessa orter, som jag aldrig haft någon aning om, berättar Thea.

På bilden ser vi Granö Beckasin som ligger i Vindelns kommun, mitt mellan Umeå och Lycksele. Där finns bland annat dessa “fågelnästen” att hyra för övernattning. “Vid anläggningen finns massor med olika aktiviteter utifrån säsong; bastu, badtunna, hundspann, skoter, bärplockning, älgsafari, vandringar, trampbåt, minigolf, bygga en flotte och glida fram på älven (går sova över på den)”, säger Thea.

Lokala listan

Att det i sommar blir en semester på hemmaplan är alltså ingenting som Thea har någonting emot, tvärtom hoppas hon att fler ska få upp ögonen för vår omgivning.

– Jag förstår att man vill åka iväg för att träffa till exempel släktingar och vänner, men förutom det finns det inte många anledningar att lämna Västerbotten, säger hon.

Annons

På hennes lista här intill har hon radat upp några av sina bästa tips, men hon har dessutom samlat ännu fler på sin blogg och Instagram som går under namnet Västerdrottningen.

– Respektive kommun har ofta en bra hemsida med tips, som till exempel Visit Skellefteå, men det finns inget ihopslaget register med besöksmål. Därför startade jag “lokala listan” som kan hjälpa andra att hitta spännande lokala aktörer, säger Thea.

Fjällsnorkling (att snorkla och se till exempel rödingar i fjällsjöar) är en ovanlig och spännande aktivitet som går göra i Saxnäs. Foto: Thea Holmqvist

Hur hittar du nya platser att besöka?

– Ett sätt är genom att följa människor från olika platser på Instagram, och be om tips. Det är framförallt dessa personer som sitter på de bästa smultronställena, ibland utan att de vet om det – eftersom de tar sin hembygd för givet.

Annons

”Fantastisk upplevelse”

Theas upptäcktsfärder har tagit henne till höga broar, spännande boenden, stora vattenfall och smakrika matupplevelser.

– Kanske har du aldrig tänkt tanken att åka på semester till Sorsele, Vindeln eller något mysigt boende inom Skellefteå kommun, men jag lovar att det skulle bli en lika fantastisk upplevelse som om du åker ännu längre bort i Sverige.

Theas tips för en bra Svemester i ”Bästerbotten”

Holmön. Foto: Thea Holmqvist

Hyr en fyr

Garanterad havsutsikt & dessutom en annorlunda miljö att både sova i och se solen (kanske inte?) gå ner över. Det finns många olika fyrar, fyrvaktarbostäder och lotshus att välja mellan längst vår kust: Stora Fjäderägg, Pite-Rönnskär, Hamnskär, Holmön (bilden), Bjuröklubb, Gåsören & Järnäsklubb för att nämna några.

Tallbergsbroarna och vattenfallet Brudslöjan utanför Sorsele. Foto: Thea Holmqvist

Gör en egen ”paketresa”

Du vet den där loppisen på andra sidan länet du velat fynda på? Berget du velat se utsikten från? Åk dit nu, och gör en egen paketresa på vägen. Det finns så många unika boenden att vila i, fik att fika hos och så mycket historia att ta del av på vägen. Tallbergsbroarna (bilden) och Konstvägen sju älvar är två personliga favoriter jag alltid försöker få med i mina sydligare rutter.

Skapa ett tema utifrån din egen smak

Kanske vill du hitta länets bästa latte eller flest blom-sorter i Björnlandet? Eller så är du, som jag, svag för vattenfall och vill se så många som möjligt. Brudslöjan utanför Sorsele (bilden) & Trappstegsforsen utanför Saxnäs är två av många guldkorn i vårt Västerbotten. Vill du snorkla går det förresten alldeles utmärkt i Saxnäs fjällsjöar ända in i september.

Gå ”all in” i det som gör vår plats så fantastisk

Ordna litet knytkalas med så mycket lokala matvaror ni kan. Skapa ett quiz om kommunen eller länet. Om våra författare, musiker, idrottsstjärnor eller platser med kluriga bilder från deltagarnas egna, lokala smultronställen. Avsluta med en önskelista på vad ni vill se och göra i sommar, här i vårt fina Västerbotten.

Bjuruöklubb. Foto: Thea Holmqvist

Sommarfavoriter i Skellefteå

Glass: Isboden
Islatte: Society Café
Badplats: Danielsten & Bjuröklubb
Fika: Skråmträsk Kvarn
Aktivitet: Höghöjdsbanan i Varuträsk
Utflyktsmål: Kyrkbyn i Lövånger
Vandring: längs Linnéstigen eller på Falkträskberget
Nyhet: I sommar vill jag turista i Kalvträsk!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons