Annons

Bildextra: Laura och Erik bygger ett runt hus – av halmbalar och lera: ”Vill inspirera andra”

BOSTAD Att bygga ett runt hus av halmbalar och lera hör inte till vanligheten. Men i Kassjö, utanför Umeå, håller den tidigare Skellefteåbon Erik och hans fru Laura på att bygga just det.

Annons

***

Jag hämtar upp Erik och Laura Vidje i Umeå innan vi fortsätter västerut i riktning mot Vännäs. Vi är på väg till Kassjö där de bygger sitt nya hus.

– Att det blev just Kassjö var inte någon självklarhet. Vi hade tittat på andra tomter utanför Umeå men inte hittat någon som var klockren. Huset vi bygger passar inte riktigt in i ett vanligt villakvarter, och vi vill ha en stor tomt för att kunna odla och i princip göra oss självförsörjande i framtiden, berättar Erik när vi närmar oss byn.

Den aktuella tomten, som är 4000 kvadratmeter stor, fick de tips om när de hälsade på en bekant till Laura som också byggt ett ekohus.

– Den uppfyllde våra krav gällande storlek och ligger två mil från Umeås centrum vilket är överkomligt elcykelavstånd. Dessutom kollade vi med grannarna vad de tyckte om våra planer och det var ingen som hade några invändningar, berättar Laura.

Annons

Planerna de hade, och nu är på god väg att förverkliga, är alltså ett runt hus byggt av halmbalar och lera. Det är lätt att föreställa sig någon typ av hydda av den beskrivningen – men det här huset kommer att bli ett riktigt bostadshus med golvvärme, kök, badrum och allt annat som brukar finnas i ett hem.

– Vi har inte kompromissat på bekvämligheter, men vi har tänkt ett extra varv och ansträngt oss för att använda hållbara och hälsosamma material, säger Laura.

Energisnålt

När vi kommer fram till gården denna onsdagseftermiddag är det nollgradigt och kalla vindar i luften. Det blivande huset är än så länge täckt av blå presenningar – men dess runda form går inte att undgå.

– Egentligen är det 40 hörn, så helt runt är det inte, säger Erik och ler.

Att det skulle vara just runt bestämde de sig för redan 2014 när de gick en kurs om halmbalsbyggande i Skåne.

– Enkelt förklarat så är runda och kupolformade hus de energitekniskt bästa för att de har minst yttervägg i förhållande till boendeyta, förklarar Laura.

Hur möblerar man ett runt hus?

– Det är en vanlig fråga vi får, men det gäller att komma ihåg att väggarna i huset, som inte är ytterväggar, är raka. Så till exempel kök och badrum kommer att sitta på plana väggar, säger Erik.

Tekniken att bygga med halmbalar och lera lärde de sig praktiskt på en kurs i Nääs, nära Göteborg.

– Vi uppfinner inte hjulet på nytt, utan det här är gamla beprövade tekniker som vi kombinerar med moderna innovationer och satt ihop till något riktigt spännande, säger Erik.

Annons

Väggarna blir 70 centimeter tjocka med ett U-värde på 0,093.

– Halmen i kombination med lera isolerar väldigt bra, och är 100% naturliga material, förnybara och helt utan farliga kemikalier säger Laura.

Mer teoretiker än snickare

Vi går in i huset och sätter oss ner på ett gäng halmbalar som står placerade vid det som ska bli ett köksfönster när allt är klart. Från insidan syns den trästomme som Laura och Erik fick hjälp av snickare att sätta upp sensommaren 2017 då bygget startade.

– Vi är mer teoretiker än snickare så det var skönt att få hjälp med den biten. Att bygga med halmbalar och lera kan dock alla göra och eftersom vi vill göra så mycket som möjligt själva så är det en bra lösning för oss, säger Laura.

Är det brandfarligt med halm i väggarna?

– Nej, själva halmbalen är extra hårt pressad och så kompakt att det faktiskt inte brinner alls och eftersom den blir inkapslad av lera så får det heller inget syre ifall det mot förmodan skulle börja brinna.

Golvvärme

Huset är unikt – men liknande hus har byggts förut. Till exempel var ett runt halmhus i Växjö med i SVT:s program Husdrömmar 2017.

– Vi åkte och tittade på det och det var kul att se att det faktiskt går att genomföra, säger Erik och ler.

Huset i Växjö är ett så kallat passivhus som inte tillsätter någon värme alls förutom den värme som människor och maskiner i huset genererar.

– Men vi bor i Norrland och gillar att ha fötterna varma, så vi lägger in golvvärme som kommer att värmas upp via solfångare och en vedpanna då det behövs på vintern, säger Laura.

Annons

Även Laura och Erik är med i Husdrömmar. Tv-programmet har följt paret sedan byggstart 2017, men när det ska sändas är oklart.

– De vill följa med till vi är färdiga med huset, och exakt när det blir är svårt att säga än. Vår förhoppning nu är att flytta in i slutet av 2020, säger Erik.

Intensivt arbete

Både Erik och Laura jobbar till vardags som konsulter. Laura som hållbarhetskonsult och Erik som samhällsplanerare. Husbygget sköter de på fritiden, främst på sommaren då de tar extra tjänstledigt.

– Det blir väldigt intensivt, men vi vill som sagt göra så mycket vi kan själva både ur ett ekonomiskt perspektiv – men även för att det är tillfredsställande att ha byggt det själva. Sen får vi så klart mycket hjälp även av vänner och familj vilket är extra roligt, säger Laura.

Kommande sommar ska de främst isolera klart och arbeta med lerputs för att göra väggar och golv klart.

– Det som gör tidsplanen svår att hålla är att vi inte vet hur lång tid till exempel golvet tar att torka. Kanske tar det två veckor – eller åtta veckor. Det beror bland annat på vädret, säger Erik.

Det Erik och Laura vet är dock att de inte ångrar att de dragit igång projektet.

– Nej, det här är långsiktigt och vi kommer att trivas fantastiskt bra här under många år framöver – samtidigt som det är kul att visa att det går att bygga hållbart. Vi hoppas att vi inspirerar fler att göra hållbara och hälsosamma val, säger Laura.

Artikeln är en del av Megafonen nr 4 – 2019. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons