Annons
Många restauranger som i vanliga fall bara serverar mat på plats erbjuder nu även take away. Foto: Arkivbild

Lista: Så kan du stötta de lokala företagen – även i coronatider

NÄRINGSLIV Företag, både nationellt och lokalt, har tuffa tider framför sig i och med spridningen viruset – men de gör sitt bästa för att anpassa sig till situationen.

Annons

Spridningen av coronaviruset Covid-19 har lamslagit stora delar av världen och flera länder har i princip satt sin befolkning i karantän. I Sverige har sammankomster med över 500 personer förbjudits, men i övrigt håller de flesta verksamheter öppet.

Rädslan för att smittas har dock gjort att kundunderlaget för företag har minskat drastiskt, inte minst för de som verkar inom handel, restaurang och turistnäring.

Måste hjälpas åt

För att dessa företag ska överleva denna svåra tid har regeringen satt in ett omfattande krispaket – men det krävs också att människor fortsätter att handla lokalt.

– Det kommer en framtid efter det här. Då ska vi försöka komma tillbaka, men om vi inte hjälps åt nu så kanske det inte finns så många kvar. Kolla gärna med din lokala leverantör istället för att handla på nätet, de kanske kan ordna en hemleverans, säger Kallina Wallenberg, VD på Stiftsgården, till Megafonen i denna artikel.

Vidtagit åtgärder

Nedan har Megafonen samlat information från lokala företag som gör sitt bästa för att anpassa sig till den rådande situationen:

Informationen kommer från aktörerna själva. Vill du också synas här? Läs mer längst ner i artikeln.

Bryggargatan

”Med anledning av Covid-19 har vi på Bryggargatan vidtagit en rad åtgärder för att ni ska känna er trygga vid ert besök hos oss. Vi har minskat antalet sittplatser och ökat avstånden mellan borden. Vi har bytt ut städprodukter till kraftigare och mer antibakteriella produkter och decinficerar toaletterna regelbundet. Vår personal jobbar självklart inte vid förkylningssymptom. Vi kommer även att erbjuda hela vår à la carte meny för avhämtning tisdag-lördag under mars och april. Dessutom med 10% rabatt! Betalning kan ske på plats eller via Swish och vi kommer gärna ut med maten till er bil om ni önskar det. Beställning dagtid via Mail: info@bryggargatan.se. Efter kl 17: 0910-211650″ WEBBPLATS

Vidtagit en rad åtgärder för att ni ska känna er trygga.

Folkparken

”Vi erbjuder catering till både mindre och större lunchträffar. Maten förbeställs senast kl 14:00 dagen innan på 0910-10162 alt info@folkparkenskelleftea.se. Ange antal, val av rätt samt om ni önskar beställa till dagens bakverk. Maten paketeras i portionslådor och levereras kalla. Smör, Folkparkenbakat bröd och 2 sorters frächa sallader ingår i lunchpriset 75:-/p. Dagen bakverk erbjuds för 10:-/p.” WEBBPLATS


Pizzeria Viking har vidtagit åtgärder.

Pizzeria Viking

”I rådande läge med spridningen av coronaviruset vill vi informera våra gäster om att vi vidtagit de åtgärder vi kan. Vi har tillfälligt tagit bort vår buffé, vi torkar regelbundet av alla aktiviteter med desinficeringsmedel. Utöver vårt ordinarie hygienprogram så är all personal väl informerad om att tvätta händerna regelbundet. Vi följer självklart de direktiv som vi får från myndigheterna.” WEBBPLATS

Stiftsgården Skellefteå

”Vi följer alla rekommendationer för att ni och alla våra medarbetare ska känna sig trygga hos oss. Vi håller öppet så länge vi inte får andra direktiv från myndigheter. Kom gärna förbi på en lunch eller håll det där mötet/konferensen hos oss. Vill ni hellre ta med maten hem? Det kan vi fixa.” WEBBPLATS

Vill ni hellre ta med maten hem? Det kan vi fixa.

Rustique

”Vi på Rustique följer utvecklingen och agerar utefter vad Folkhälsomyndigheten och regeringen förmedlar. Vi har i grunden strikta rutiner gällande hygien och städning och därför känner vi oss trygga att kunna välkomna alla er gäster precis som vanligt till oss! Vi kommer även göra extra desinfektionstädningar under kvällarna för att ni skall kunna känna er trygga! Alla våra medel som används vid städning håller den standard som krävs för att kunna garantera rena ytor. Vi har också spridit ut alla våra gäster mer för att minska risken för eventuella spridningar i salen vilket gjort att vi minskat antal platser i restaurangen. Vår personal arbetar precis som vanligt strikt med egen hygien och handdesinfektion är en självklarhet. Vi vill att ni ska känna er lika trygga att komma hem till oss som att komma hem till er. Vi måste ta hand om varandra!” WEBBPLATS

”Från och med tisdag kommer vi erbjuda hela vår meny på take away inklusive erbjuda gratis utkörning till alla som vill och behöver. Vi kommer också göra lite enklare rätter. Vi kommer inte öppna nattklubben i helgen då läget är oförändrat.
Vi kommer också sluta med brunch buffén för tillfället. Vi byter ut denna mot barmenyn. Vi har också lagt onsdagsloungen på is men kommer ha öppet restaurangen som vanligt.”

Texas Longhorn

”Kära gäster! Vi känner alla av oron för coronaviruset och är extra försiktiga för att inte smittas och inte heller smitta andra. Vår prioritet är gästerna och vår personals hälsa. Vi tar viruset på största allvar och tar ansvar genom att höja nivån på vår redan höga standard av rengöringsrutiner. Vi separerar borden och sätter gäster utspridda i lokalen i den mån det går. Givetvis har vi takeaway och menyn hittar ni på vår hemsida Texaslonghorn.se/skelleftea” WEBBPLATS

Separerar borden och sätter gäster utspridda i lokalen.

Rinkside

”På grund av rådande omständigheter i världen så kommer vi tallriksservera lunchen från och med V 12”

Ica Kvantum

”Veckans varma luncher och varma middagar serveras över manuella disken tills vidare”

Verandan

”För att följa regeringens direktiv och minimera risken för spridning av Covid-19, kommer samtliga av våra bufféer att vara stängda. Vi erbjuder istället färdigpackad frukost och tallriksserverad lunch med tillbehör. Vi ber om ursäkt för eventuella komplikationer men hälsan hos våra gäster och medarbetare är av högsta prioritet”

Erbjuder istället färdigpackad frukost och tallriksserverad lunch.

Utkörning med MHL Online Mat

Med appen MHL Online Mat går det att beställa hem mat från en rad restauranger i Skellefteå. Sök efter MHL Online Mat i appstore eller Google Play.

Pinchos

”En pandemi pågår och restaurangbranschen påverkas minst sagt mycket hårt av en kraftigt reducerad efterfrågan på utemiddagar. Pinchos drivs av enskilda småföretagare och vi ser nu med fasa effekterna av Corona. Därför vädjar vi nu till alla er som är 100% friska och som älskar Pinchos – sluta inte att gå ut! Varenda gäst, varenda beställning gör nämligen skillnad.”

Taco Bar

”Förutom det faktum att vi följer rekommenderade hälsoråd så tar vi vid did större evenemang, som vår quiz, hänsyn till antalet besökare och separerar bord så utrymme finns. Vi har även satsat ytterligare på avhämtning och inför 20% rabatt på all takeaway från måndag 16/3. Hemkörning startas onsdag den 18/3 och beställningar görs då via appen Foodora.”

Stärkt upp möjligheten att mötas med största möjlighet till enskildhet.

Medlefors

”Vi tänker på dig och din trygghet. Med anledning av den uppkomna situationen kring spridningen av Covid-19, även kallat Corona, så stärker vi nu upp alla de rutiner vi ser kan ha en direkt påverkan på din trygghet när du besöker oss. För konferens och mötesgästen har vi stärkt upp möjligheten att mötas med största möjlighet till enskildhet. Detta åstadkommer vi bland annat genom att vi plockat bort den gemensamma fikabuffé och ersätta den med ett utburet mötesfika direkt till konferenslokalen. Vidare nyttjar vi det faktum att Medlefors består av flertalet fastigheter och därmed har vi möjligheten att placera konferensgrupper med geografiska mellanrum. Vi vet att de flesta gillar att möta nya människor över ett fika men nu har ni i.a.f möjlighet att styra detta själva. För er gäster som nyttjar vår lunch och eller middag har vi även där vidtagit en mängd olika trygghetsåtgärder. Allt ifrån utökade lunchtider för att minska ner på köer till hembakt portionsbröd samt nya rutiner kring buffébestick och matbestick m.m. För dig som studerar på folkhögskolan gäller samma rutiner som vanligt. Skolan fortgår så länge inget annat meddelas. Följ de råd och rekommendationer som ges ut av folkhälsomyndigheten. Och självklart. Vi som personal jobbar inte sjuka och vi följer folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Och du! Vi hälsar lika glatt som tidigare men handskakningen får vi vänta med till senare.” WEBBPLATS.

La Cena

”Vi på La Cena, precis som många av er andra, följer de riktlinjer och direktiv som ges ut av regeringen och folkhälsomyndigheten gällande coronaspridningen. Vi har väldigt god koll på städning och desinficerar alla våra utrymmen regelbundet. Vår personal är väl medvetna om att hålla god handhygien. La Cena kommer hålla öppet precis som vanligt tisdag-lördag från 17:00 om inte andra direktiv kommer från myndigheterna och erbjuda en plats där ni kan avnjuta mat och dryck i gott sällskap.”

O’Learys

”Vi erbjuder nu 20% på avhämtning på hela vår meny.”

Coffee & More

”På Coffee & More, precis som andra caféer och restauranger, följer vi de riktlinjer och direktiv som ges av folkhälsomyndigheten. Vi känner alla en oro för coronaviruset och är extra försiktiga och förstås noggranna med hygienen, vår prioritet är både gästernas och personalens hälsa. Vill du inte äta på plats hos oss går det jättebra att ta med våra sallader och soppor men även bakad potatis och varma sandwiches funkar. Betalning sker på plats eller via Swish och vi kommer gärna ner till vår entré med maten om du inte vill komma upp. Från och med tisdag 17/3 bjuder vi på festis eller läsk till din hämtmat – kom ihåg att varje beställning gör skillnad för vår framtid! Observera att vi tills vidare har ändrade öppettider Tisdag-torsdag 11-19, fredag 11-20, lördag 11-16.”

Norma Coffee House

”Vi på Norma Coffee House tar situationen på största allvar och har därför plockat bort buffén och serverar istället dagens bowl vid disken. Vi möter gärna upp den som vill utanför och det går bra att betala med swish eller ’blipp’. I The Great Northen, där vi håller till, finns rum att hyra för möten och event. Vi har också tagit bort sådant som gärna drar till sig små barnfingrar (och vuxenfingrar för den delen) som ringklockan vid disken så om ingen syns till så ropa så kommer vi. Vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen men det är också viktigt att komma ihåg att kunden är den som gör all typ av verksamhet möjlig.” WEBBPLATS

Foto: Jonas Westling

#backaskellefteå

En rad lokala aktörer har gått samman och bildat Facebookgruppen #backaskellefteå, med syfte att ge stöttning till företag och organisationer i den nuvarande situationen.

Administratören Petra Liuski skriver att de diskuterar olika sätt att hjälpa, delar med sig av goda exempel och försöker hålla igång så mycket verksamhet som möjligt.

– Utan att för den skull vara naiva kring de risker som Covid-19 för med sig. Information och rekommendationer från myndigheter ska vi givetvis följa och balansera det med att vara handlingskraftiga och undvika onödig panik.

Information och rekommendationer från myndigheter ska vi givetvis följa.

Hotell Aurum

”Vi på Aurum hotel jobbar på att begränsa virusutvecklingen men vill även hjälpa till att upprätthålla en normal vardag. Från Livsmedelsverket finns ännu inga tecken på att viruset kan spridas via mat. Vi fortsätter att servera buffé och vidtar åtgärder såsom mindre skålar med sallad som vi byter ut ofta, buffébestick likaså, skuret bröd, portionsförpackat smör. Vi utökar avstånden både på buffé och restaurangen. Vi har en mängd olika lokaler som vi kan erbjuda dig som gäst att sitta och luncha i. Vi har även take away om du hellre väljer det. Gällande konferenser så skräddarsyr och ordnar vi efter era önskemål. Ni bestämmer om ni vill äta och fika i restaurangen eller i er konferenslokal. För oss är det viktigt att ni kan känna att ert möte blir av i en så säker miljö som det går.” WEBBPLATS

New GR Krog & Pub

”Coronautbrottet som råder världen över har påverkat oss alla på många olika sätt. Vi jobbar aktivt för att minska risken för spridning och följer regeringen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och direktiv. Åtgärder vi kommer att vidta under denna period är: vi jobbar inte fler än nödvändigt, vi har bytt ut alla städprodukter främst fokus på hygienartiklar som ni kan komma i kontakt med, vi har minskat antalet sittplatser och kommer att erbjuda hämtat till reducerat pris. Utöver detta kommer allt vara som vanligt med after work onsdag och fredag samt vår vanliga à la carte meny. Varmt välkomna in men kom ihåg att stanna hemma om ni känner er förkylda.”

Strömsholms lantbruk

”Vi kommer att leverera kött till dörren för er som är i behov av det. Vi kör första turen på torsdag. Ni som har möjlighet att komma och handla på gården ser vi gärna göra det för att underlätta tidsmässigt för oss: onsdag 15.00-18.00 och lördag 13.00-18.00. Självklart så kommer vi ut till bilen för er som önskar det.”

ELON Erikslid Bogården

”Vi levererar även hem till dörren, om ni inte vill komma in i butiken.”

Stadskällaren

”Det är en tuff tid för alla just nu. Det vi byggt upp under fyra år riskerar nu att raseras på grund av rådande omständigheter med coronautbrottet. Vi ser redan nu effekter med ett betydligt mindre antal gäster och vi måste snabbt anpassa oss till det nya läget. Förstås kommer vi anpassa bordsplaceringar så att ni som gäster inte sitter så nära andra sällskap. Vi kommer redan från torsdag att börja med tallriksserverade luncher, istället för vår sedvanliga buffé. Färdigpackade lunchlådor kommer att finnas i saluhallen för er som väljer att inte äta hos oss. Vi anpassar vår kvällsmeny med ett riktigt bra erbjudande som passar till rådande omständigheter och till take away. Vi pausar brunch och lördagsburgare tills vidare. Vi kommer ju förstås göra vårt yttersta för att säkerställa god hygien och undvika smittspridning, och följer noggrant nya riktlinjer och rekommendationer från myndigheter.”

Det är en tuff tid för alla just nu.

Colorama

”Vi på Colorama i Skellefteå har tänkt lite extra på er som kan ha otur att bli satt i karantän hemmavid. Även om man är bärare av Covid-19 så kan man vara symtomfri eller ”bara” förkyld. Då blir man troligtvis rastlös och därför behöver någon sysselsättning. På Colorama försöker vi ligga steget före och vill därför erbjuda våra kunder en lösning. Detta innebär att vi kan hjälpa dig som kund med konsultation via telefon samt hemlevereans av färg, golv, tapet, spackel med mera. Vi levererar till dörren och ni betalar via swish eller hem-faktura.”

Nya Arken

”På Nya Arken gör vi det vi kan för att minska smittspridningen. Vi har valt att fortsätta servera lunchen som buffé, men har nya rutiner såsom mindre salladsskålar, vi byter ut salladsbestick med jämna mellanrum med mera. Men vi behöver också er hjälp! Tvätta händerna noga innan ni plockar maten. För er som känner er osäkra på att äta ute packar vi ett gäng matlådor varje morgon som ni kan plocka upp direkt i kassan eller så slår ni en pling så kommer vi ut till entrén
med maten.” WEBBPLATS

Leosol Energi

”Personalen jobbar hemifrån vid minsta misstanke om viruset, samt att vi försöker att jobba mer via fjärranslutning till våra kunders anläggningar”

Västerbottensteatern

”Med anledning av den rådande situationen kring coronaviruset har Västerbottensteatern beslutat att ställa in återstående offentliga föreställningar våren 2020. Men kreativiteten lever vidare och nu arbetas det intensivt på teatern med att producera upplevelser som kan nå publiken digitalt. Dessutom jobbar teatern för att förhoppningsvis kunna genomföra årets sommarteater Romeo och Julia med premiär i juni.”

Din Fest, Skelleftehamn

”Välkommen till kvarterskrogen i Hamn. All vår lunchmat portioneras, även sallader och efterrätter. Vi har ju kört catering i nästan 20 år så det är något vi både kan och med enkelhet kan hjälpa till med både till privatpersoner och företag.
Vi erbjuder även ”Din Matkasse” med matlådor. Dessa är frysta för bästa hållbarhet. Vi tar 55kr/låda för dem om de hämtas hos oss i Din Festaurang. Antal bestämmer du som kund. (Prisexempel 275kr per person för 5 dagar). Ring 070-3200777 eller mejla info@dinfest.se för beställning. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Välkomna!”

DFC-Din Fest på Campus

”Välkommen till oss på Campus (alla välkomna, inte bara studenter.) där ni hittar riktigt god mat och Skellefteås finaste utsikt. Vi portionerar er lunch för er trygghet och erbjuder också matlådor att ta med. Vi erbjuder även mackor, sallader och hembakat både för att äta hos oss eller takeaway. Vill ni hellre köpa våra frysta (för bästa hållbarhet) matlådor så erbjuder vi ”Din Matkasse” för 55kr/låda. Då bokar du antal lådor på 076-7773319 eller dfcskelleftea@gmail.com Samma motto här: Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena”  Välkomna!”

Happy Kitchen, Vintergatan

”Här lagar vi maten efter du beställt från vår meny. Önskar du hellre Dagens husmans eller Dagens soppa så portioneras det nu för din trygghet. Sitt inne hos oss eller takeaway-du gör det som passar dig bäst! Hos oss är allt bröd och bakverken hembakade, så inga mellanhänder där! …och som alltid på våra ställen; Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena! Välkomna!”

Nordanågården

”Bestick ligger på respektive plats vid borden. Vi kommer med soppa och bröd istället för att alla hämtar det vid samma plats. Handsprit finns tillgängligt så fort du kommer in och vi sprider ut gästerna så gott det går.”

Alimak

”Vi fortsätter att servera vår fina lunchbuffé, ät hur mycket du vill för 80 kr. Vi har satt upp en station med handsprit & engångshandskar som vi hoppas att ni vill använda, när ni äter hos oss. 220 sittplatser finns, så det går bra att sitta på varannan stol. Välkomna till Alimak!”

Artikeln uppdateras löpande.

Vill du också synas här?

Skicka ett e-postmeddelande till redaktion@megafonen.nu med en kort beskrivning om vad ni vidtagit för åtgärder/erbjuder för tjänster, samt en länk till er webbplats. Tänk på att hålla det kort.

Att vara med i listan är kostnadsfritt.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons