Annons
Jörgen Marklund vid Sammes stiftelse och stipendiaterna Clara Hultén, Fedor Ivanisevic, Tristan Båvik, Yuval Amir och Megan Wendel. Foto: Tilda Olofsgård, Henson

Sommarstipendiater får bonus för fint arbete: ”Känns helt overkligt”

NYHETER Varje år delar Sammes stiftelse ut stipendier till studenter som under sommaren får utveckla egna projekt. Sedan förra året delas också en bonus på 100 000 kronor ut till de projekt som utmärkt sig extra under sommaren.

Annons

Sammes stiftelse delar varje år ut stipendier på 40 000 kronor till studenter vid universitet och högskola för att de under sommaren ska få möjlighet att antingen utveckla egna affärsidéer eller jobba i utvecklingsprojekt på lokala företag. Nyligen presenterades de åtta projekt som de totalt 15 stipendiaterna jobbat med under sommaren. Av dessa utsågs två projekt där stipendiaterna utmärkt sig särskilt och som därför belönas med ytterligare 100 000 kronor att dela på.

Annons

Interaktivt spel

En av vinnarna är Clara Hultén från Visual Magic och tidigare student vid Luleå tekniska universitet, LTU, som utvecklat ett projekt tillsammans med Arctic Center of Energy. Projektet handlar om att visualisera forskning inom elektrifiering och cybersäkerhet. Genom projektet skapas möjligheter för att utveckla ytterligare kommersiell verksamhet inom områden av betydelse för Skellefteå.

– Det känns helt overkligt och var inget jag förväntade mig eftersom jag inte tyckte presentationen gick särskilt bra, säger Clara och fortsätter.

Annons

– Jag vet inte exakt vad pengarna ska gå till än men jag ska återkoppla till företaget och se hur vi kan gå vidare. Enkelt beskrivet har jag skapat ett interaktivt spel där man kan gå runt i det blivande ACE-huset på Campus och se vad som händer med elsystemet om man släcker en lampa på våning tre. Eller vad som händer med olika funktioner om byggnadens system utsätts för en cyberattack.

Utvecklar filmindustrin

Det andra projektet som belönas går under namnet Trench och består av LTU-studenterna Tristan Båvik, Megan Wendel, Yuval Amir och Fedor Ivanisevic. Projektet bidrar till fortsatt utveckling av filmindustrin i Skellefteå som en naturlig plats för filmmakare i såväl Sverige som världen. Projektet har genomförts i samarbete med företaget Seize The Frame.

Annons

– Att se stipendiaterna förvandla sina teoretiska kunskaper till praktiska är inspirerande, men att dessutom se dem gå från student till entreprenör är precis vad vi i Sammes stiftelse vill att pengarna ska gå till, säger Emilia Lindmark, styrelseordförande för Sammes stiftelse, i ett pressmeddelande.

Enligt juryn, som utgörs av representanter från Sammes stiftelse, bidrar båda de belönade projekten till att utveckla näringslivet inom områden där det finns möjlighet att ta en unik position på marknaden och sätta Skellefteå på kartan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons