Annons

Mikael Wahlberg om sin fitness-satsning: ”Det kan gå över styr”

Annons

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen januari 2014. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Han vann första pris i en tävling där de bedömer hur atletisk kropp deltagarna har, utstrålning, symmetri och utseende i allmänhet.
Ändå är Mikael Wahlberg inte alltid nöjd när han ser sig i spegeln.
Här berättar muskelpaketet om sin träning, dieter och att jaga vikter.

Mikael Wahlberg sitter i en av de svarta fåtöljerna i lobbyn på 360 träningscenter när jag möter upp honom dagen innan nyårsafton.

Han har julledigt från den civilingenjörsutbildning han påbörjat i Umeå – men absolut inte ledigt från träning.

– Att träna är min största hobby och jag känner ett driv att gå hit. Jag får en skön känsla i kroppen och så är det den sociala biten också. Jag trivs helt enkelt, berättar han samtidigt som vi förflyttar oss en våning upp för att genomföra intervjun.

Att Micke älskar gymmet vet jag redan eftersom jag träffat honom här näst intill varje dag innan han flyttade. Men det är någonting speciellt med honom. Han har, tillsammans med sin träningskompis Lee Lundgren, tagit allt runt träningen ett steg längre.

Annons

Hur kom det sig att du började med styrketräning?
– Jag var aktiv i fotboll och friidrott som liten men när jag var 15 drabbades jag av en spricka i en ländryggskota och tvingades till rehab på gymmet. Just rehaben var inte speciellt kul men i övrigt trivdes jag där. Och som de brukar säga: När man börjar se resultat är det svårt att sluta…

I gymnasiet blev tränandet mer en livsstil och träningsmängden ökade.

– I början var det nog tre gånger i veckan, sen blev det fem och nu är det oftast sju eller fler pass.

Hur har din träning förändrats sedan dess?
– I början jagade jag vikter och brydde mig inte om hur musklerna såg ut, bara jag klarade att lyfta tyngre och blev större. Nu är jag noga med att få kontakt och att utföra övningarna rätt. Jag har även lagt in crossfit för att variera mig.

Orkar kroppen träna sju gånger i veckan?
– Självklart händer det att jag vilar ibland, men kroppen klarar mer än vad många tror. Om du sköter kosten och sover ordentligt så kan du ta en promenad på morgonen, köra ett crossfit-pass på förmiddagen och styrketräna på kvällen utan problem. Speciellt om du skippar alkohol och annat skit.

Huvudet då, orkar det alltid?
– Precis som för alla andra så har jag dippar då intresset varit sämre, även om det var länge sedan nu. Det jag har som grundregel är att alltid försöka ta mig iväg och träna minst tre pass i veckan även om jag avskyr det. Jag vet någonstans innerst inne att intresset kommer att komma tillbaka och då är det inte värt att ha säckat ihop totalt. Och allt som oftast mår jag bättre efter passet än före.

Hur skulle du må om du missade tre pass nu i veckan?
– Ärligt? Ganska dåligt. Jag blir lätt deppad och det har väl något att göra med att jag inte får utsöndra endorfiner.

Annons

Min mamma skulle säga att det inte låter nyttigt att må dåligt över ett missat träningspass?
– Jag förstår… Det kan gå över styr, men då får man tänka efter hur man mår, se sig i spegeln och vara nöjd.

Så du är alltid nöjd när du ser dig i spegeln?
– Haha, nej, det går upp och ner som för alla andra. Ibland är jag nöjd, men det går alltid att bli bättre, större och starkare.

I november ställde han upp i Decembercupen som arrangeras i Lund. Där tävlade han i Mens Physique som är en tävling där fysiken, symmetri och utseende i allmänhet bedöms – och vann alltihop.

– Jag har alltid varit rädd för att stå på scen men jag blev övertalad och bestämde mig två månader innan tävlingen. Jag tänkte att det kan bli en kul grej och bra att ta sig över en platå i livet.

För att definiera musklerna så mycket som möjligt skar han ner på alla onödiga kolhydrater.

Hur mår du under en så sträng diet?
– Innan de sista tre veckorna hade jag en så kallad ätardag en gång i veckan och då gick det bra. Efter det blev det däremot psykiskt jobbigt. Det var svårt att se slutet trots att det bara var veckor kvar. Man blir trött, hängig och det är svårt att koncentrera sig.

Sista veckan innan tävling blev det än mer extremt.
– För att tömma så mycket vätska som möjligt så börjar man veckan med att äta mycket salt och dricka massor av vatten, upp emot tio liter per dag. Sen tar man bort allt salt och dricker mindre och mindre varje dag. Samtidigt åt vi bara potatis och ris för att kolhydratladda. Det var inte speciellt gott utan vatten att skölja ner med.

Det låter lite sjukt. Var det värt det?
– De sista dagarna tycker man inte det, men i efterhand var det definitivt värt allt slit. Det var en magisk känsla på scenen och att vinna var grymt kul.

Annons

Men hur nyttigt är det för kroppen?
– Inte alls. Men alla elitidrottare har hårdare träningsperioder som sliter på kroppen. De som är med i OS är garanterat inte hälsosamma i sin träning heller, men för att bli bäst måste man göra något extra.

Hur ser framtiden ut?
– Jag vill tävla mer men mest troligt blir det inget under 2014. Som du förstår är det känsligt att tävla mycket i och med att det är tungt för kroppen så nu närmast blir det mer fokus på att bygga, träna olympiska lyft och hänga på gymmet där jag trivs som bäst.

Mikael Wahlberg och Lee Lundgren

Mikael Wahlberg, tvåa från vänster, och Lee Lundgren, trea från vänster på Decembercupen där Mikael blev etta och Lee trea.

Mickes bästa träningstips:

– Sätt upp ett mål. Vill du bli starkare, snyggare, snabbare eller mer uthållig?
– Planera din träning. Tänk ut innan du kommer på gymmet vad du ska träna så sparar du tid.
– Lär dig utförandet på övningarna. Fråga en personlig tränare eller läs på internet och kolla youtube-filmer.
– Ta i när du väl är på gymmet. Det går nästan alltid att ta i lite mer än vad du tror.
– Kontinuitet i träningen och variation av övningar. Fortsätt att nöta så kommer resultaten, men kom ihåg att blanda tunga lyft med lättare, få repetitioner med många.
– Ät rätt. Se till att du får i dig nog med protein (cirka 2 gram/kg kroppsvikt/dygn) och kolhydrater. Och se till att äta direkt efter träning.
– Lev hälsosamt. Sov mycket och dra ner alkoholkonsumtionen.

Fakta / Mikael Wahlberg

Ålder: 21 år
Från: Kåge
Bor: Umeå
Intressen: Äta, träna och spela dator.
Familj: Flickvännen Linnea.
Sysselsättning: Studerar civilingenjör industriell ekonomi och tävlar i Mens Physique.

Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen januari 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons