Annons
Skebos vd Helena Markgren och en tidig rendering av hur lägenhetshusen kan komma att se ut. Foto: Pressbild

Skebo vill bygga för studenter och ungdomar – köper loss fastigheter

BOSTAD Skebo har förvärvat två fastigheter på Sörböle med ambitionen att så småningom bygga 150 lägenheter för studenter och ungdomar där.

Annons

De förvärvade fastigheterna ligger utmed Brogatan på Sörböle. På dem finns villor i dag som Skebo vill riva och ersätta med någonting nytt.

Det planeras för två flerbostadshus med cirka 150 bostäder totalt. Det blir mindre lägenheter, specifikt riktade till studenter och unga, och Skebos mål är att dessa ska ersätta majoriteten av de tillfälliga moduler som i dag används på Campus.

– Vi vill skapa attraktiva och prisvärda bostäder för studenter och ungdomar som vill bo i Skellefteå, säger vd Helena Markgren i ett pressmeddelande.

– Läget är perfekt, nära Campus, centrum, natur och idrottsområden. Ambitionen är att bostäderna ska erbjuda heltäckande mobilitetslösningar för att minska behovet av egen bil, fortsätter hon.

Annons

Byggandet ska finansieras med hjälp av de lån och bidrag som Skellefteå kommun beviljats från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Delar av det stödet har också gått till redan påbörjade Skebo-projekt i Kåge, Burträsk, Bureå och Byske.

Kan bli utdraget

Men på Sörböle kommer inget att hända i morgon. För att bygget ska genomföras måste detaljplanen för området göras om, en process som tar tid och som förutsätter att bygg- och miljönämnden överhuvudtaget godkänner en detaljplaneändring.

Bostadsbolaget får börja med att ansöka om ett planuppdrag, men Helena Markgren är optimistisk och ivrig på att komma igång.

– Vi vill starta bygget så snart som möjligt eftersom detta projekt svarar mot behovet från ett växande Campus och blir därmed en viktig del av Skellefteås tillväxt.

Annons

Skebo ska samtidigt ansöka om en förlängning av det tillfälliga bygglovet för modulerna på Campus, för att säkra de boendeplatserna fram till att de permanenta bostäderna är inflyttningsklara.

– Vi har även högt på agendan att tillsammans med Skellefteå kommun fortsätta arbetet med att skapa ännu fler studentbostäder för att helt kunna ersätta alla de tillfälliga modulerna med permanenta lösningar, säger Helena Markgren.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons