Annons
Hittills i år har 57 fall konstaterats i länet, vilket är mycket. "Vi räknar med ett stort mörkertal", säger smittskyddsläkare Maria Marklund. Foto: Jan Alfredsson

Kikhosta fortsätter öka – regionen: Barn och gravida bör vaccinera sig

NYHETER Spridningen av kikhosta ökar och små barn kan bli allvarligt sjuka om de smittas, så gravida och barn bör vaccineras, rekommenderar Region Västerbotten.

Annons

Kikhosta kan börja som en vanlig förkylning men så småningom övergå i kraftiga hostattacker som kan få en att tappa andan. När man sedan andas in igen uppstår ett pipande ljud som kallas för kikning.

För de flesta är detta inte farligt, men för barn under sex månader och särskilt barn under tre månader, kan kikhosta vara allvarligt.

– De kan ha diskreta förkylningssymtom men drabbas av andningsuppehåll, berättar Camilla Fahlgård, barnhälsovårdsöverläkare vid Region Västerbotten, i ett utskick.

Annons

Många fall och stort mörkertal

Liksom andra luftvägsinfektioner var förekomsten av kikhosta låg under pandemin men så är det inte längre. Hittills i år har 57 fall konstaterats i Västerbottens län, vilket är mycket även jämfört med innan pandemin.

– Vi räknar med ett stort mörkertal, eftersom det vid smittspårning ofta framkommer att flera i familjen och i närmaste omgivningen har haft långdragen hosta. Det är ofta vuxna som inte vet att de har kikhosta, säger smittskyddsläkare Maria Marklund.

Annons

Vaccination det bästa skyddet

För att förebygga svår sjukdom rekommenderar Region Västerbotten att barn och gravida vaccinerar sig enligt gällande rekommendationer. Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet, men eftersom den första dosen inte ges förrän vid tre månaders ålder rekommenderas gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 16.

Barn under sex månader bör också undvika att träffa snuviga och hostiga personer.

Mer information om kikhosta finns här. Vaccin är gratis för dem som rekommenderas det och går att få på Vaccinationscentrum Skellefteå eller på din hälsocentral.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons