Annons

Läckage – ett vanligt problem: ”Både män & kvinnor bör knipträna även om de är problemfria idag”

HÄLSA Urinläckage är ett vanligt problem för en stor del av den svenska befolkningen – men många skulle kunna slippa inkontinens. “Det här är ett ämne vi borde prata mer om”, säger Jenny Norrgren.

Annons

Hur våra toalettbesök fungerar är sällan ett vanligt samtalsämne och så länge allt fungerar är det inte heller något vi funderar nämnvärt mycket på. Men så fort det blir problem påverkar det en stor del av vår vardag.

– Det är viktigt att inse att du inte är ensam i att ha dessa problem, och att det ofta går att lindra eller eliminera läckagen, berättar Jenny Norrgren, uroterapeut på kvinnokliniken i Skellefteå.

En vanlig uppfattning är att problemen uteslutande drabbar de som fött barn, men så är det inte.

– Det drabbar människor i alla åldrar och förutom en förlossning kan det bland annat bero på övervikt, att du lyft tunga vikter eller att du hostat mycket på grund av andra sjukdomar, säger Jenny.

Annons

Läckage drabbar både kvinnor och män, men det är vanligare hos kvinnor.

– Det är dels för att kvinnor har ett kortare urinrör, och dels för att deras bäckenbottenplatta är bredare och lättare kan bli försvagad. Sen gör även en vaginal förlossning att riskerna ökar, säger Jenny.

KNIPÖVNINGAR
Det som gör att läckageproblem uppstår kan som nämnt bero på många faktorer, men rent fysiologiskt är det oftast för att bäckenbottenplattan blivit försvagad. Bäckenbotten är ett samlingsnamn för de muskler som sitter mellan höftbenen och håller upp organen ovanför.

– Det här är muskler som behöver tränas precis som alla andra muskler i kroppen, och det gör man genom knipövningar. På 80-talet var det en hel del snack om detta, men sedan har det glömts bort en aning och alldeles för få tränar dessa muskler, säger Jenny.

Att träna dem är till exempel viktigt efter du fött barn, men även alla andra bör träna dessa muskler regelbundet.

– Både män och kvinnor bör knipträna även om du är problemfri i dagsläget. Det både förebygger problem och gör att det är enklare att få kontakt med musklerna den dagen du måste träna dem, till exempel efter en förlossning eller i samband med prostatasjukdom.

Bäckenbotten är ett samlingsnamn för de muskler som sitter mellan höftbenen och håller upp organen ovanför.

För dig utan problem räcker det med två minuter två gånger per dag, och om du har inkontinensbesvär rekommenderas två minuter fyra gånger per dag.

– Att hitta tid för detta bör inte vara några problem då det inte syns att du tränar. Gör det när du borstar tänderna, äter frukost, sitter på bussen eller på jobbet…

SÅ TRÄNAR DU
Enligt Jenny ska du börja med att knipa runt ändtarmen och sedan jobba dig framåt.

– Ett sätt att hitta rätt muskler är genom att föreställa dig att du håller på att släppa en fis – och så försöker du hålla den inne. Det är det första området du ska träna.

– Om du sedan har svårt att hitta rätt muskler längre fram i bäckenbotten så är det enklaste sättet för kvinnor att sätta in ett finger i slidan för att känna att de kniper på rätt ställe.

Annons

Att knipa strålen när du kissar är också en bekräftelse på att du hittat rätt muskel, men det är inget bra sätt att träna på då det kan ge svårigheter att tömma blåsan om du gör det regelbundet.

MÅNGA SÄTT ATT HJÄLPA
För dig som redan har problem så är dessa knipövningar det första steget för att bli läckagefri vid ansträngningsläckage.

– Det finns en app, TÄT, där du får enkla instruktioner och ett träningsprogram att följa. Jag rekommenderar alla att ladda ner den och börja där, säger Jenny som dock poängterar att man inte kan förvänta sig resultat omgående.

– Det tar oftast tre till sex månader innan du märker en förbättring.

Och om den egna träningen inte fungerar ska du söka hjälp hos din hälsocentral.

– Jag möter alldeles för många kvinnor som tänkt att “lite läckage får man leva med”, men så behöver det inte vara. Det finns många metoder som kan hjälpa dig – mediciner, hjälpmedel eller operation – beroende på vad det är för problem du har. Kontakta vården så får vi utreda hur vi på bästa sätt kan hjälpa dig, säger Jenny.

 


 

 

FAKTA/ Urininkontinens

Urininkontinens är mycket vanligt och innebär att urinläckage uppstår vid olika tillfällen. Det är sällan ett tecken på någon allvarlig sjukdom. Det finns mycket som du kan göra för att minska besvären men ibland behövs behandling.

Vid urininkontinens är det vanligt att ha ett eller flera av följande symtom:
Det läcker urin i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig.
– Du behöver kissa ofta, även på natten.
– Det läcker urin i små skvättar
– Det läcker urin när du anstränger dig.

 

Det finns flera typer av urininkontinens:

Ansträngningsinkontinens
Ansträngningsinkontinens innebär att du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt. Det kan till exempel vara att du läcker urin när du hostar, nyser eller hoppar.
Det kan läcka små skvättar av urin utan att du känner att du behöver kissa.

Trängningsinkontinens / Överaktiv blåsa
Trängningsinkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Det är vanligt att du behöver kissa ofta.

Blandinkontinens
Det är vanligt att ha en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens.

Överrinningsinkontinens
Överrinningsinkontinens innebär att du har svårt att tömma blåsan helt. Det gör att urinblåsan i stället töjs ut. Överrinningsinkontinens är vanligare hos män.

Källa: 1177.se


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons