Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen mars 2014. Trevlig läsning!
HÄLSA Våren kan vara alldeles underbar – men även ett helvete om du är pollenallergiker. Så här kan du minska symptomen.
Det pratades om en rekordtidig pollensäsong i och med det varma vädret i början av mars. Men det var innan snön och kylan slog till igen.
– Pollensäsongen är naturligtvis väldigt väderberoende och det kyliga vädret har stannat av utvecklingen, berättar Anna-Lena Bramsäter, apotekschef på apoteket i Citykompaniet.
Den vanligaste symptomen på pollenallergi är att du blir snuvig utan att vara förkyld, att det kliar i ögon och näsa, upprepade nysningar och att du blir ovanligt trött.
– Det bästa är att ta reda på exakt vilket pollen som du är känslig mot eftersom de har olika säsonger. Säj, björk och gräs är de vanligaste. Att börja med sin medicinering i tid är att föredra. Då har den bäst effekt.
Hur kollar jag vad jag är allergisk mot?
– Antingen går du till vårdcentralen och gör ett pricktest eller så gör du Apotekets allergikoll. Då kommer du hit och tar ett blodprov som vi sedan analyserar och berättar vad du är känslig mot.
Det finns flera sätt att minska symtomen. Först och främst bör du försöka stänga våren ute från ditt hus.
– Det låter tråkigt men det gäller att hålla fönster och dörrar stängda för att inte släppa in pollen. Åtminstone se till att sovrummet är pollenfritt. Sedan kan du använda vanligt vatten för att skölja slemhinnor och ögon. Då tar de upp mindre pollen.
Det finns även en rad mediciner.
– Det vanligaste är antihistamintabletter som är receptfria. De ser till att kroppen inte reagerar lika starkt. Ögondroppar är också vanligt och de är att föredra om det är ögonen som är det största problemet.
– Att kombinera nässpray, ögondroppar och tabletter kan också vara bra.
Hur vet man vilken medicin som passar just mig?
– De fungerar lite olika och vissa har åldersgränser. Enklast är att i samråd med oss på apoteket välja och sedan utvärdera hur den fungerar. Kanske fungerar ett annat märke bättre på just dig.
En nyhet på den receptfria marknaden är DesLoratedin som tidigare varit receptbelagd. Den ger inte samma trötthet som andra antihistamintabletter.
Men all allergimedicin gör mig väl inte trött? Jag tänker på allt snack som blev runt en viss ishockeyspelare i OS?
– Eftersom man vet att allergimedicin ger trötthet har de kombinerat ett preparat som minskar trötthet. Men de varianterna säljs inte i Sverige.
Hur fungerar den här nya som blivit receptfri då?
– Det är en annan typ av substans som inte påverkar centrala nervsystemet på samma sätt.
Så jag behöver inte vara rädd för att bli dopad?
– Nej, den ska vara helt fri från prestationshöjande medel.
Varje helg återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen mars 2014.