Annons
Kalina Wallenberg, vd på Stiftsgården i Skellefteå, konstaterar att läget är väldigt tufft.

Stiftsgården ett av många hårt drabbade företag: ”Behöver hitta på kreativa lösningar”

NÄRINGSLIV Många företag drabbas hårt ekonomiskt i coronavirusets spår. Stiftsgården i Skellefteå är ett av många som försöker rida ut stormen och vd Kalina Wallenberg uppmanar allmänheten att solidariskt sluta upp bakom sina lokala aktörer.

Annons

Stiftsgården har konstaterat ett bokningstapp på nästan 70 procent – och det har gått snabbt. Kalina Wallenberg berättar att det började slutta brant utför i mitten på förra veckan, då regeringen införde förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer. Hon beskriver läget som väldigt tufft.

– Det är inte bara krisläge. För en del mindre företag är det nattsvart, de som inte klarar sig så länge. Om det här håller i sig över sommaren så undrar jag hur det går för oss, vi har så små vinstmarginaler som det är, förklarar hon.

Behöver hitta på kreativa lösningar.

Under en pressträff på måndagen betonade finansminister Magdalena Andersson (S) att Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Där presenterade regeringen ett sparpaket på 300 miljarder kronor för svenska företag.

Stiftsgården har redan haft ett bokningstapp på nästan 70 procent.

Paketet har stöd av oppositionen och innebär bland annat att staten ska ta över företagens sjuklöneansvar, stå för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och ge uppskov när det kommer till inbetalning av skatt.

– Jag ska grotta ned mig i sparpaketet nu och se om vi kan få stöttning den vägen, det känns som att vi kommer att behöva det, säger Kalina.

”Om vi inte hjälps åt”

Många lokala företag tar arbetet för att minimera risken för smittspridning på stort allvar, enligt Kalina. En del restauranger har exempelvis börjat erbjuda catering-alternativ eller take away. Sittplatser har flyttats längre ifrån varandra.

– Vi behöver hitta på kreativa lösningar och samverka på ett sätt som vi inte har gjort förut. Vi tänker bland annat också ha take away, säger Kalina.

Det kommer en framtid efter det här.

Nu vädjar hon om stöd från allmänheten, för alla lokala näringsidkares skull.

– Det kommer en framtid efter det här. Då ska vi försöka komma tillbaka, men om vi inte hjälps åt nu så kanske det inte finns så många kvar. Kolla gärna med din lokala leverantör istället för att handla på nätet, de kanske kan ordna en hemleverans.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons