Annons
Tony Söderlund, enhetschef på fritid- och idrottsavdelningen vid Skellefteå kommun. Foto: Jonas Nilsson / Arkivbild

Restriktioner i Skellefteälven kvar under 2024 men i minskat område

NYHETER Länsstyrelsen har i ett förnyat beslut förklarat en del av älven som kräftpestsmittad. Det innebär fortsatta restriktioner men i ett mindre område än förut.

Annons

Undersökningar visar att smittan fortfarande finns kvar. I samråd med SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har länsstyrelsen därför beslutat att förklara älven som pestsmittad även under 2024, och det innebär fortsatta restriktioner.

Men beslutet omfattar ett mindre område än förut, gränsen för restriktionerna uppströms går vid dammen mellan Klutmark och Medle, uppger Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

– De undersökningar som genomfördes i höstas ligger till grund för beslutet att minska restriktionsområdet, vilket kommer att göra det enklare för Skelleftebor och besökare att nyttja älven till olika aktiviteter, säger Tony Söderlund, enhetschef på fritid- och idrottsavdelningen, Skellefteå kommun.

Annons
Undersökningarna i älven kommer att fortsätta under 2024. Foto: Jonas Nilsson / Arkivbild

Fjolårets undersökningar visade att det fanns viss smitta nära Rengårds kraftstation, men längre ned hittades varken smitta eller flodkräftor som överlevt utbrottet.

Åtgärder under året

Nu under 2024 kommer flodkräftor att sättas ut i Kvistforsens fiskodling för att se om de smittas med kräftpest. Fiskodlingen har sitt vattenintag i magasinet som ligger direkt nedströms Selsforsdammen och kräftorna kommer med största sannolikhet att bli infekterade om smitta finns i vattnet. Det är ännu en åtgärd för att kontrollera att kräftpest inte förekommer nedströms från Selsforsdammen.

– Till sommaren kommer även kräftor att sättas ut i burar i kring Rengård för att undersöka om den smitta som fanns där i höstas finns kvar och i så fall försöka ringa in källan ytterligare, säger Tony Söderlund.

Annons

Restriktionerna i Skellefteälven

För att undvika att kräftpesten sprider sig till andra vatten ska all utrustning som används i det smittade området desinfekteras. Det är också förbjudet att:

  • Fånga kräftor.
  • Saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor.
  • Använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än där den fångats.

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons