Annons
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De vann ett aktiebolag av kommunen: ”Trodde inte att vi skulle ha någon chans”

FÖRETAG För ett och ett halvt år sedan flyttade Agnieszka och Konrad Boeske till Skellefteå från polska Poznań. Nu har de nyligen vunnit ett aktiebolag av kommunen.

Annons

När Konrad Boeske undersökte var han kunde göra sin master inom träteknik kollade han och hans sambo Agnieszka på universitet i hela världen. Det fanns alternativ i bland annat Schweiz och Kanada – men valet föll till slut på Skellefteå.

– Jag har alltid varit intresserad av Skandinavien och ett av världens bästa träteknologiprogram finns här. De tar dock bara in 4-5 personer varje år så jag var inte säker på att det skulle gå vägen, säger Konrad.

En annan parameter som paret tittade på var att den nya hemstaden skulle vara en bra miljö för startups inom IT-branschen eftersom Agnieszka tidigare jobbat med sådana.

– Vi hade aldrig hört talas om Skellefteå, men när vi kollade upp staden såg vi bland annat att The Great Northern fanns och att det var många startups, varav flera gamingföretag, som arbetade från regionen, säger Agnieszka.

Annons

Efter att Konrad blivit antagen till utbildningen gick flyttlasset till Skellefteå i slutet av sommaren 2017.

– När vi kom hit visste vi inte riktigt vad vi skulle vänta oss och efter vår första promenad undrade vi vad vi gett oss in på. Alla gator var tomma och det kändes helt öde – men så här i efterhand förstår vi att det berodde på att det ösregnade, säger Konrad och ler.

VANN ETT AB
Nu, 1,5 år senare, har de förälskat sig i Skellefteå.

– Vi kommer från en stad med nära 700 000 invånare och var rädda att det skulle vara för litet här, men allt vi behöver finns. Träindustrin, en arena för startups, butiker, bio och restauranger. Och det bästa av allt – det tar bara 10 minuter att ta sig var vi än vill, säger Agnieszka.

I slutet av förra året fick de höra om tävlingen Vinn ett AB som Skellefteå kommun arrangerar tillsammans med näringslivet i Skellefteå. Det är en tävling som funnits sedan 2014 där vinnaren får 50 000 kronor i aktiekapital för att starta ett bolag samt rådgivning från ett tiotal företag som även agerar jury.

– Vi hade haft en idé tidigare som vi bara skissat lite löst på, men när vi fick höra om tävlingen så skrev vi ner den och skickade in. Det var totalt 30 bidrag inskickade så vi trodde inte att vi skulle ha någon chans, säger Agnieszka.

På bilderna syns exempel på det Agnieszka och Konrad ska sälja i det nya företaget Feels Like North. Foto: Agnieszka Boeske

Det visade sig dock att juryn gillade idén, och på Alvargalan offentliggjordes att de vunnit.

– De såg potential och driv i oss, och tror på att vår produkt har en växande målgrupp, säger Konrad.

SKANDINAVISK DESIGN
Företaget de nu startat går under namnet Feels Like North och kommer att producera produkter med skandinavisk design med koppling till Lappland.

– Vi har åkt runt i Lappland under vi bott här här och sett mycket fint, men det som skiljer oss från de redan befintliga aktörerna är att vi kommer ha helt djurfria produkter. Det är mycket skinn, renhorn och pälsar i den klassiska designen från dessa områden, men alla vill inte ha döda djur hemma hos sig, säger Agnieszka som menar att den målgruppen är växande.

– Och den kommer bara att bli större och större då medvetenheten kring djurs mående växer.

De kommer inte primärt att försöka sälja produkterna lokalt i norra Sverige – utan sikta in sig på Europa och Nordamerika.

– Skandinavisk design är enormt populärt i bland annat Polen där vi kommer ifrån, men även i resten av världen. Lyckas vi nå ut där finns det en stor marknad, säger Konrad.

Renhornsliknande lampa i trä. ”Alla vill inte ha döda djur hemma hos sig”, säger Agnieszka.

Sortimentet kommer dels att bestå av handgjorda träprodukter som Konrad gjort, och delvis av massproducerade saker.

– För att nå ut till en stor massa behöver vi båda delarna. Den massproducerade delen kommer att bestå av till exempel smycken och fotoposters. Det gemensamma temat är dock alltid Lappland och Skandinavien, säger Agnieszka som har en bakgrund inom marknadsföring och kreativt skapande.

VILL BO KVAR I SKELLEFTEÅ
Arbetet med produkter och webbshop är redan i full gång, och de hoppas att en webbshop kan vara live inom några månader.

– Vi har mycket hårt jobb framför oss, men det känns inspirerande och kul, säger Agnieszka som inte har några som helst planer på att flytta från Skellefteå.

– När vi flyttade hit trodde vi att vi kanske ville flytta längre söderut när studierna var slut, men vi ser ingen anledning till det. Människorna här är så trevliga och allt som behövs finns i Skellefteå.

Tidigare vinnare
av ”Vinn ett AB!”

2014: Alexander Harpa & Elias Wennersten
2015: Johannes Lindberg
2016: Britt-Marie Lundmark
2017: Joakim Brännström
2018: Therese Blomberg
2019: Agnieszka & Konrad Boeske

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons