Annons
  • Pernilla Lindström. Foto: Magnus Lindkvist

Bildspel: Renoverar sitt hus – för att det ska se ut som för 100 år sedan

BOSTAD På gården i Frostkåge håller Pernilla och Fredrik Lindström på att renovera sitt hus – till hur det såg ut för hundra år sedan.

Annons

På bokhyllan i vardagsrummet står ett svartvitt fotografi från 1915 föreställandes en familj uppradad utanför sitt hus. Detta foto ligger till grund för den målbild som Pernilla Lindström och hennes man Fredrik har sedan de bestämde sig för att flytta in på släktgården i Frostkåge.

– Huset totalrenoverades på 1980-talet. Då flyttades det väggar, sattes in nya fönster, byttes fasad, byggdes ny bro och nya dörrar. Utifrån såg det ut som ett nybyggt hus, berättar Pernilla.

Allt var fortfarande funktionsdugligt när Pernilla och Fredrik flyttade in 2012, men de känner inte att stilen representerar dem och gården.

– Jag har full förståelse för att renoveringen gjordes, det var så man gjorde på 80-talet. Det är inte så att vi tycker att de gjorde fel, bara att de hade en annan smak än oss, säger Pernilla.

Husets bottenplan timrades redan på 1700-talet och övervåningen tillkom på 1870-talet.

– Det är synd att det inte syns hur gammalt huset är, säger hon.

Varför de valt att återställa byggnaden till just sekelskiftesstil är främst för det svartvita fotot som står på bokhyllan.

– Det gör arbetet så mycket lättare. Istället för att vi ska gissa hur det sett ut tidigare kan vi kolla på fotot och arbeta för att efterlikna det, berättar Pernilla.

Läs hela reportaget i senaste
numret av Megafonen:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons