Annons

Följde sin dröm till Hollywood: ”Häftigt att få lära av dessa personer som har så mycket erfarenhet”

MUSIK My Rutdal åkte till USA för att följa sin dröm om att bli artist – och är nu tillbaka i Skellefteå med två nysläppta låtar.

Annons

Redan i sjunde klass började My Rutdal från Skellefteå drömma om USA, Hollywood och att få ett skivkontrakt där. Drömmen växte sig starkare med tiden – och hösten 2016 åkte hon första gången över Atlanten för att prova sina vingar.

– Jag hade kommit in på ett program som heter Associate Degree in Vocal Performance, men insåg ganska snabbt att det inte var rätt för mig. Programmet handlade mer om att arbeta med rösten för att bli studiomusiker än att bli en artist, berättar hon när vi träffas på Society Café i Skellefteå.

Efter tre månader hoppade hon av utbildningen och åkte hem till Skellefteå igen.

– Men jag kände inte att jag var klar med USA och sökte upp en annan utbildning, Independent Artist Program. Den linjen var mer inriktad på hur man går tillväga för att skriva musik, hur man producerar låtar, för att lära sig hur industrin fungerar och vad som krävs för att slå igenom.

ERFARNA LÄRARE
My hade byggt upp en bild för sig själv om att det i stora drag handlade om att få ett skivkontrakt med någon av de stora bolagen för att lyckas i branschen.

Annons

– Det första lärarna sa var att det absolut inte stämde. Även om man får ett kontrakt med till exempel Sony så är det inte säkert att man får några resurser av dem, och då kan det istället bli så att du sitter fast i ett kontrakt men inte tar dig framåt. Därför kan det vara bättre att signa med något mindre bolag när man är i början av sin karriär menar dem.

Och lärarna vet mest troligt vad de pratar om. Många har jobbat inom branschen i över 30 år och arbetat med artister som Eminem och Pink.

– Det var verkligen häftigt att få lära av dessa personer som hade så mycket erfarenhet, säger My.

Som stad var Hollywood ett häftig ställe att bo på, med både upp- och nedsidor.

– Hollywood är en stad full av drömmar och möjligheter, men även ett ställe med stenhård konkurrens där människor med höga ambitioner slåss om samma jobb. Det gäller att vända detta till något positivt som pushar en framåt, så att det inte dränerar en på all energi, säger My.

HEM TILL SKELLEFTEÅ
Under utbildningen blev det även klart för My att det krävs enormt mycket tid på livescener för att göra karriär.

– Att åka ut på en lång turné för att uppträda på små scener runt om i USA, bygga upp ett nätverk och hoppas att bli upptäckt av någon är den vanligaste vägen, och jag känner inte att det är rätt väg för mig. Jag gillar mer att sitta i studion, skriva och spela in musik än att stå på scen och uppträda live, säger hon.

I våras kom My hem till Skellefteå efter att utbildningen var avslutad.

– Även om jag insett att den amerikanska musikindustrin inte är rätt väg för mig är jag enormt glad för att jag åkte. Hade jag inte gjort det hade jag med stor sannolikhet ångrat mig resten av livet och funderat på vad som hänt om jag åkt.

Foto: Privat

Rekommenderar du andra att åka på en liknande resa?

– Ja, absolut. Att studera utomlands ger en perspektiv och livserfarenhet – och om just den utbildningen du har valt är rätt kan du inte veta förrän du provat.

Är det dyrt att studera och bo i Hollywood?

– Det kostade drygt 150 000 kr för mig att gå den här utbildningen, men eftersom skolan är CSN-berättigad kunde jag ta ett fördelaktigt CSN-lån. Den möjligheten är verkligen fantastisk i jämförelse med till exempel amerikanarna som måste ha en förälder som sparat ihop pengar för att täcka kostnaderna, säger My och fortsätter:

– Sedan är det så klart inte billigt att bo i Hollywood, precis som i många andra stora städer. Vi var tre tjejer som bodde i en lägenhet med var sitt rum och betalade 10 000 kronor var, plus avgifter för el, bredband och så vidare. Och det var ingen lyxig lägenhet om vi säger så.

Med hjälp av studiebidrag, CSN-lån och sparpengar fick hon det att gå runt.

– Snabbmat är billigare än att laga egen mat där så att upprätthålla samma kvalité på maten man är van i Sverige kostade dubbelt så mycket och kändes inte alltid lätt, säger My.

SÖKT SKOLA
Nu har My sökt in till utbildningar i Sverige som startar till hösten om hon blir antagen, men de har ingenting med musik att göra.

– Jag vill säkra upp att jag har en försörjning framöver och även utbilda mig i något annat yrke, men jag kommer ändå att fortsätta göra musik på min fritid.

Nyligen släppte hon två låtar på Spotify som hon påbörjade under sin utbildning i USA, och hon har även släppt sin första musikvideo till sin låt ”Keep Falling” på YouTube.

– Att skriva låtar och sjunga är fortfarande min absolut största hobby och jag kommer att fortsätta med det för att jag tycker att det är så kul, sen får vi ser var det leder mig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons