Annons
Sponsrad artikel
Alla avdelningar på Brokk har varit inblandade i framtagandet av deras nya robotar med styrsystemet Brokk SmartPower+. På bilden syns gänget från teknikavdelningen.

Teamwork bakom Brokks nya robotar • En helt ny generation – utvecklad i Skellefteå: ”Är en jätteinvestering”

ANNONS Tidigare i år lanserade Brokk sin nya generation av smartare rivningsrobotar – ett resultat av hårt arbete på Skellefteåföretaget. “Det här är en jätteinvestering”, säger Tobias Nordin, projektledare på teknikavdelningen.

Brokk har länge varit världsledande inom fjärrstyrda rivningsrobotar. Deras produkter återfinns oftast på helt vanliga rivningsuppdrag på olika byggplatser i världen, men de har även gjort skillnad vid många kritiska händelser – som vid branden i Notre-Dame, vid World Trade Center efter 11 september och vid kärnkraftskatastrofen i Fukushima.

Att vara världsledande gör dock inte att det går att luta sig tillbaka. Tvärtom gäller det att ligga i framkant för att inte förlora sin position.

– Vi får inte bli bekväma. Det gäller att göra stora satsningar för att fortsätta vara nummer ett, säger Tobias Nordin, projektledare på Brokks teknikavdelning.

Det gäller att göra stora satsningar för att fortsätta vara nummer ett.

Ett exempel på en sådan satsning är deras nya robotar som utrustats med det egenutvecklade styrsystemet Brokk SmartPower+. Det nya systemet gör robotarna mer intelligenta, uthålliga samt både roligare och enklare att köra.

– Nyckeln till robotarnas nya effektivitet ligger såväl i hårdvara som mjukvara. Brokk har – med egenutvecklade komponenter, molntjänster och tester – tagit fram den mest effektiva och intuitiva roboten på marknaden, säger Tobias.

Det här är en jätteinvestering som har varit både rolig och utmanande.

Arbetet med det nya systemet påbörjades för snart tre år sedan och har pågått dagligen sedan dess.

– Det här är en jätteinvestering som har varit både rolig och utmanande. Vi har lyckats tack vare de stora insatserna från alla olika avdelningar på Brokk, säger Tobias.

Från Skellefteå

Brokk är starkt förankrat i Skellefteå där huvudkontoret funnits sedan det grundades på slutet av 70-talet. Idag arbetar cirka 80 personer på företaget. Att de har alla avdelningar samlade på samma ställe är en styrka när utvecklingsarbeten likt detta ska genomföras.

– Brokk är på många sätt ett stort företag, men det har även en familjär känsla där alla hjälps åt där det behövs. Det är en agil organisation där idéer snabbt tar liv och där vi snabbt kan testa om de faktiskt fungerar, säger Tobias.

Brokk SmartPower+ gör de nya robotarna mer intelligenta, uthålliga samt både roligare och enklare att köra. På bilden ser vi Tobias Nordin och Andreas Nyström som bland andra varit med och tagit fram det nya styrsystemet.

En av dem som varit högst involverad i framtagandet av Brokk SmartPower+ är Andreas Nyström som jobbat på Brokk i tio år. De första fem åren var han elmontör i verkstan, och de senaste fem åren har han jobbat som elkonstruktör på teknikavdelningen.

Det har varit fantastiskt roligt att testa gränser och ta Brokks robotar till nya nivåer.

– Jobbet är väldigt omväxlande. Att man sällan gör samma sak två dagar i rad är vad som gör det utmanande och väldigt roligt. Om man är tekniknörd, som mig, så får man verkligen ha roliga arbetsdagar, säger Andreas som har trivts med utvecklingsarbetet av det nya styrsystemet.

– Visst har det funnits utmaningar med många klurigheter att lösa på vägen, men det har varit fantastiskt roligt att testa gränser och ta Brokks robotar till nya nivåer med ny teknik.

Positiv feedback

Efter lanseringen i början av året har positiv feedback strömmat in till Brokk från de som använder maskinerna i sitt dagliga arbete runt om i världen.

– Inför projektstarten gjorde vi ett gediget arbete med att ta reda på vad som efterfrågas, och har uppenbarligen lyckats att tillgodose en stor del av de saker som kom upp. Det känns superkul, säger Tobias som dock påpekar att arbetet inte är klart.

– Utifrån den info vi får in via robotarnas sensorer framåt kan vi fortsätta att utveckla systemet, både via mjukvaruuppdateringar och andra förbättringar. När du arbetar med teknik finns det inget stopp för när du är klar, säger han och ler.

Brokk Skellefteå

Läs mer om Brokk på www.brokk.com/sv
Telefon: 0910-711 800

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Brokk.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons