Annons
Ellenor Lindgren i föreställningen "Allt som är värt". Foto: Lisalove Bäckman

Om det som gör livet värt att leva – ny föreställning får premiär i höst

KULTUR Det är en upplyftande pjäs om nedstämdhet, om en flicka och om allt som gör livet värt att leva. En föreställning som med värme och humor tar sig an svåra ämnen. I oktober sätter Västerbottensteatern upp "Allt som är värt".

Annons

Hennes mamma vill inte leva längre och för att rädda henne gör den sjuåriga flickan en lista över allt som livet är värt att leva för. Som glass, randiga saker, kung fu-filmer och vattenkrig. Listan växer och det gör flickan med.

I ”Allt som är värt” får publiken följa henne från 1987 till i dag. Genom skola, kärlek och jobb. Det läggs nya saker till listan; som att dansa ensam, kaffe och att tänka ut en kärleksförklaring.

När den blir längre inser hon vilken betydelse listan haft i hennes eget liv. Att den som listan verkligen kan ha räddat är henne själv.

Annons

”Every brilliant thing” är originaltiteln på den pjäs som i Västerbottensteaterns händer blir ”Allt som är värt”. Det är en upplyftande berättelse om nedstämdhet som med värme och humor ska tackla svåra ämnen på ett avväpnande, rörande och roligt sätt, i regi av teaterns konstnärliga ledare Johanna Salander.

– Det är viktigt att vi inte räds svåra ämnen – som till exempel den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa – vilket skildras i den här föreställningen, säger hon i ett pressmeddelande.

– Det magiska med scenkonst är ju att vi kan välja att möta det mörka med humor och skapa hopp och stunder av förtrollning genom hur vi väljer att berätta och gestalta. Själva stunden vi delar tillsammans när publiken möter föreställningen blir förhoppningsvis för oss alla en del av allt som är värt med vårt eget liv.

Annons

På scenen står Ellenor Lindgren och Johanna berättar att det även kommer att finnas en pedagog som arbetar med material kopplat till temat, för att kunna ta hand om de tankar och känslor som kan uppstå i publiken. Inte minst hos unga.

Föreställningen premiärvisas i Sara kulturhus den 26 oktober och efter en spelperiod i Skellefteå kommer den att turneras i länet under 2024 och våren 2025.

”Allt som är värt”

En upplyftande pjäs om nedstämdhet med Ellenor Lindgren på scenen, med premiär den 26 oktober 2024.

Manus: Duncan McMillan och Jonny Donahue, med svensk översättning av Björn Lönner och manusbearbetning av Johanna Salander och Ellenor Lindgren.
Regi: Johanna Salander.
Dramaturg: Tora von Platen.
Medverkande: Ellenor Lindgren.
Längd: Cirka 80 minuter utan paus.

Källa: Västerbottensteatern

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons