Annons

Stockholm var inte för Robin: ”Insett att det finns mer livskvalité för mig i Skellefteå”

INTERVJUN Robin Lindgren studerade till journalist, fick sitt drömjobb och flyttade till Stockholm – men efter ett och ett halvt år fick han nog. “Det känns som ett misslyckande att ge upp Stockholm”, berättar han.

Annons

“Stockholm. På ytan är du den vackraste stad jag bott i. Den bästa. Men där under allt det vackra så är du även den kallaste stad jag bott i.”

Så börjar Robin Lindgrens facebookinlägg från den 6 december 2018. I inlägget berättar han om hur fint Stockholm är – men även om stressen, ensamheten och tomheten som infunnit sig.

– Många trivs bra i Stockholm, men jag har insett att jag inte är en av dem. Det finns en underliggande mentalitet om att man hellre springer över varandra för att hinna med tuben, än att hålla upp en dörr för någon annan, berättar Robin när vi träffas över en kopp kaffe innan en Skellefteå AIK-match.

Han flyttade till Stockholm inför sommaren 2017. Då hade han fått jobb på Expressen efter att ha gjort praktik där under sin journalistutbildning.

– När jag väl gör något så vill jag bli bäst i världen, och i Sverige är det i Stockholm de bästa sportjournalistjobben finns, säger Robin som inte hade något emot att flytta dit.

– Som många andra unga drömde jag om att flytta till en större stad från lilla Skellefteå.

DRÖMJOBBET
Väl i Stockholm blev Robin anställd som ishockeyreporter efter en sommar som allmän sportjournalist.

– Det var precis vad jag hade hoppats på. Ishockey har alltid varit mitt liv. Jag har själv spelat och tittat på allt jag kommit över, men när jag var yngre hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få betalt för att gå på hockey i framtiden, säger Robin och ler.

Via tidningen är hans arbetsuppgifter att bevaka bland annat SHL, ishockey-VM och junior-VM.

– Det är som att leva i en dröm. Att få se till exempel JVM på plats är verkligen en upplevelse.

Annons

Privatlivet i Stockholm har dock inte varit lika kul. Under de första ett och ett halvt åren hade Robin fem olika andrahandsboenden och kände sig aldrig som hemma.

– Jag har inte ägt en enda möbel sedan jag flyttade dit. Det är andra människors tavlor på väggarna och någon annans bestick i lådorna. Det känns som att jag bara hälsar på hela tiden, säger Robin som med tiden började må mer och mer dåligt.

– På jobbet trivdes jag jättebra, men på kvällarna var det tuffare.

När han sedan var på besök hemma i Skellefteå förra sommaren kom tankarna om att flytta hem igen.

– Jag upplevde mitt livs bästa tid här i Skellefteå denna sommar. Här har jag mina vänner, min familj och närheten till allt som är viktigt. Här känner jag mig hemma, och det blev allt tydligare att Stockholm inte var något för mig.

STÖTTADES
Det tog dock några månader innan han berättade för sin chef att han tänkte lämna Stockholm.

– Jag var rädd för att bli av med jobbet, men jag kom till en punkt där jag kände att det inte var hållbart längre – oavsett hur bra jobb jag än hade, säger Robin.

Hur gick samtalet?

– Det gick oväntat bra. Han stöttade mig i beslutet, och lovade att se till att jag skulle kunna jobba från Skellefteå. Då föll det en sten från mina axlar, säger Robin som förklarar att mycket av hans jobb sköts via telefon, dator och TV.

– Över 80 procent av våra intervjuer är via telefon, så det behöver egentligen inte skötas från Stockholm. Med dagens teknik går det lika bra att jobba från andra orter också.

Till vänster syns Robin med sin brorson som han skriver om i sitt Facebookinlägg. Foto: Privat/Megafonen

Efter att han pratat med chefen skrev han det inlägg på Facebook som citeras i inledningen av denna artikel. Där fick han mycket stöd från både vänner och kollegor.

– Många kommenterade under inlägget, men minst lika många skrev privat och tyckte att jag tagit ett bra beslut, säger Robin som även fick meddelanden från människor som han inte kände sedan tidigare.

– Det var norrlänningar som berättade om liknande upplevelser som de haft i Stockholm. Det kändes bra att jag inte var ensam.

Du skriver att du känner dig “genuint misslyckad” som flyttar från Stockholm redan efter två år. Vad menar du med det?

– Att flytta till Stockholm är en dröm för många och jag är lyckligt lottad som fått jobb där, och det känns misslyckat att inte ta den chansen. Det borde inte kännas så, men det är så det har känts även om känslan lagt sig efter allt stöd jag fått.

Flytten till Skellefteå sker direkt efter att ett SHL-lag vunnit SM-guld.

– Vissa trivs i Stockholm, men jag har insett att det inte är för mig. Det finns mer livskvalité här uppe, säger Robin.

Läs hela Robins inlägg från
Facebook i tidningen nedan:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons