Annons
Evelina Fahlesson (S) var elitsatsande längdskidåkare fram tills hon ådrog sig ett diskbråck som 19-åring. Foto: Jonatan Stålhös

VALET 2022: Evelina Fahlesson jobbar för stark välfärd: “Ska gå tillbaka till våra invånare”

VALET Inför höstens stora val publicerar Megafonen personintervjuer med gruppledarna för Skellefteås åtta partier i kommunfullmäktige. Socialdemokratiska kommunalrådet Evelina Fahlesson menar att Skellefteås starkaste parti aldrig får känna sig nöjda. ”Vi får aldrig vika in landningsställen och gå hem”, säger hon.

Annons

Det är torsdagskväll och uppe på Vitberget pågår Skellefteå skidklubbs säsongsavslutning. Hela vintern har de tränat här, två gånger i veckan, men nu blir spåren lösare för varje dag som går och det är dags att runda av.

En av ledarna i gruppen är Socialdemokratiska kommunalrådet Evelina Fahlesson.

– Jag är ansvarig tillsammans med ett fantastiskt gäng ledare och tränar 8-9-åringar. Något jag finner stor inspiration i, säger hon.

Annons

En gång för inte allt för länge sedan var det elitsatsning på just längdskidor som gällde för henne.

Hon har tillbringat oräkneliga timmar på samma berg som barnen åker på den här kvällen.

– Jag gillade speciellt höstträningen när det började vara mörkt på kvällarna. Då sprang vi mycket uppe på Vitberget och i de branta stigningarna på Nöppelberget. Det är något särskilt med träningen på hösten, luften är så väldigt klar då, säger Evelina.

Evelina Fahlesson har en egen elitsatsning på längdskidor bakom sig. I dag är hennes idrottsliga engagemang främst att vara ledare till barnen.

Men när hon var 19 satte ett svårt diskbråck stopp för den egna elitsatsningen.

– Det var precis när man skulle gå upp och börja tävla på seniornivå, men då behövde jag operation och blev borta i ett och ett halvt år. Då blev det så att jag inte fortsatte med längdskidor och började att studera i Umeå.

Historiskt har det ofta varit manliga företrädare. Just då var jag dessutom höggravid med vårt första barn så jag tycker att partiet visade mod i att ta ett sånt beslut.

I stället för idrotten utstakade sig en väg inom politiken. 2013 blev Evelina Fahlesson Skellefteås yngsta nämndsordförande någonsin.

När hon då som 28-åring antog ordförandeklubban i bygg- och miljönämnden hade hon redan haft förtroendeuppdrag i sju år.

– Jag kände mig oerhört stolt över partiet. Bygg- och miljönämnden brukar kallas för en ”tung nämnd” och historiskt har det ofta varit manliga företrädare. Just då var jag dessutom höggravid med vårt första barn så jag tycker att partiet visade mod i att ta ett sånt beslut, säger Evelina.

Annons

2020 efterträdde hon Maria Marklund som ett av Socialdemokraternas två kommunalråd.

Åren i bygg- och miljönämnden var bra förberedelse för den nya rollen, menar hon.

– Styrkan med att komma från den nämnden är att man får ett helikopterperspektiv över hela samhällsutvecklingen. Där fick man jobba med utvecklingsfrågorna och tillväxtfrågorna som ofta ligger inom kommunalrådsuppdraget, säger hon.

Jag tror fortsatt att vi har de bästa svaren på frågorna som är viktiga för LO och Kommunals medlemmar. Men vi kanske inte lyckades nå ut till väljarna och då har SD tagit en del av de frågorna

Med tanke på att Socialdemokraterna fick drygt 44 procent av rösterna i förra valet, och med råge blev Skellefteås största parti, är det svårt att säga att de gjorde ett dåligt val.

Men, av kommunens partier backade de mest – minus 7 procent.

Vad tänker du om det resultatet?

– Vi följer ganska tydligt den trend som kommit söderifrån där stora delar av LO-kollektivet gått till SD. Jag tror fortsatt att vi har de bästa svaren på frågorna som är viktiga för LO och Kommunals medlemmar, som frågor om trygga anställningar och hur man får vardagen att gå ihop. Men vi kanske inte lyckades nå ut till väljarna och då har SD tagit en del av de frågorna.

Socialdemokraterna har varit vid makten i Skellefteå sedan 70-talet, men det får inte göra att de blir bekväma och slutar att utvecklas, enligt Evelina Fahlesson. ”Vi måste våga fatta nya beslut, vara det modiga partiet”; säger hon.

Socialdemokraterna har varit i styrande position i Skellefteå ända sedan 70-talet. Evelina menar att det har gett en stabilitet, som delvis ligger till grund för Northvolts val att etablera sig här.

Vi får aldrig vika ner landningsställen och gå hem.

– Som Northvolt beskriver, för att man skulle etablera sig på en plats behövde man se en långsiktighet och undvika de hoppande majoriteterna. Men det handlar också om frågor som varit viktiga ideologiska prioriteringar för oss, som att kommunen ska ha rådighet över viktiga samhällsfunktioner som hamnen, flygplatsen, kollektivtrafiken och Skellefteå Kraft. För oss handlar det om att vi tror att vi kan leverera de tjänsterna på ett bättre sätt än det privata utan att ta ut vinster. Det ska gå tillbaka till våra invånare, säger Evelina.

Finns det några nackdelar med att samma parti varit styrande under så lång tid?

– Det jag skulle säga är att vi aldrig får vika ner landningsställen och gå hem. Vi måste våga fatta nya beslut, vara det modiga partiet och inte känna oss nöjda. Tittar vi på hela nämndsordförandegruppen så är vi också en ganska ung grupp med flera unga personer på tunga nämnder. Min uppfattning är att det talar för ett parti som är väldigt framsynt och hela tiden siktar framåt.

Annons

Tror du att S kan bli ett 50-procentsparti i Skellefteå igen?

– Jag tror att vi har alla möjligheter att bli det. Dels för att vi har svaren framåt för hållbarheten och Skellefteås plats i den gröna omställningen. Men också för att vi har solidariteten i grunden. Det framtida Skellefteå ska vara för alla.

För Evelina och Socialdemokraterna handlar mycket av arbetet nuförtiden om att hantera och planera tillväxten kommunen genomgår. Kritiker har ofta sagt att det tagit för lång tid för bostadsbyggandet att komma igång.

Vi är ödmjuka inför att det som sker i Skellefteå sker så otroligt snabbt.

Att det dröjt säger Evelina beror på att man först behövde övertyga marknaden om att våga bygga här.

– Det har varit en del av utmaningen, att man inte riktigt trott på Skellefteå som plats. Där har vi gjort ett gigantiskt jobb för att andra ska förstå att vi behöver bygga otroligt mycket bostäder på kort tid, både för nuvarande invånare men också de som ska flytta hit, säger hon.

Tidigare elitsatsande Evelina Fahlesson åkte Vasaloppet på under sju timmar i år. ”Många säger att jag åkte på en bra tid, men själv tänker jag bara att jag nog hade klarat det under sex timmar om jag tränat ordentligt”, säger hon och skrattar.

Som bekant så behövs tusentals nya kommuninvånare för att klara av de ambitiösa satsningar som nu görs, både för arbetskraften men också för de ökade skatteintäkter som det medför.

Känns det skrämmande att man är beroende av att folk utifrån ska välja att flytta hit?

– Vi är ödmjuka inför att det som sker i Skellefteå sker så otroligt snabbt. Vi behöver fatta modiga beslut fastän vi kanske inte har människorna på plats än. Men när vi har fattat besluten skapar det förutsättningar för att människor ska flytta hit, säger hon och fortsätter:

– Till exempel har vi byggt Floraskolan som rymmer betydligt fler elever än de har nu. Det är för att vi ser att vi måste skapa de förutsättningarna – det är då man flyttar till en plats.

Fastnar i kostymdraman

Yrke: Kommunalråd
När jag är ledig: Nu på vintern går mycket tid till skidåkning med barnen, både slalom och längdskidor
Tittar på: När jag inte läser handlingar fastnar jag lätt i kostymdraman, nu senast Familjen Bridgerton. Annars är Downton Abbey en stor favorit
Något få känner till om mig: Jag älskar att stryka kläder och örngott

 

Artikeln är en del av Megafonen 28/4 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons