Annons
Markku Abrahamsson gör sin andra valrörelse som gruppledare för Sverigedemokraterna Skellefteå.

VALET 2022: Markku vill att Skellefteå ska skynda långsamt: ”Vi kan absolut vara besvärliga för majoriteten”

VALET Inför höstens stora val publicerar Megafonen personintervjuer med gruppledarna för Skellefteås åtta partier i kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas Markku Abrahamsson gör sig redo för sin andra valrörelse. ”Man har kallat oss bakåtsträvare och hela den biten”, säger han.

Annons

Det är ett av Skellefteås nyare ansikten i lokalpolitiken som möter upp för intervju den här varma dagen i slutet av mars. Sverigedemokraternas gruppledare Markku Abrahamsson får solen i ansiktet när han slår sig ner och påminns om ett av sina första mediala framträdanden.

– Jag intervjuades av SVT och hade solen rakt i ögonen genom hela intervjun. Så jag fick stå och kisa hela tiden. Den bilden har ju använts flitigt som arkivbild sedan dess, skrattar han.

2017 var Markku företrädare för ”Folkinitiativet”, ett upprop för att stoppa bygget av Sara kulturhus. För honom blev det språngbrädan in i politiken.

Annons

– Ja, lite så var det. Det jag såg var en stor planerad investering som jag menade inte låg inom den kommunala kompetensen. Vi borde inte bygga hotell eller byggnader i den här prisklassen, när man vet att nämnderna får spara pengar varje år, säger han.

– Man pratar mycket om att kommunen är rik, och det är förvisso sant att kommunen har en stor budget. Men samtidigt ser vi från nämnderna som ger den välfärdsnära servicen till medborgarna att det är besparingskrav varje år. Det pratar vi mindre om.

På riksplanet är SD numer Sveriges tredje största parti. Lokalt i Skellefteå var de dock inte representerade i fullmäktige förrän 2014, men sedan förra valet har SD fem mandat och är också femte största parti.

”Kommunen har investerat miljardbelopp i tillväxt, men vad händer om man inte når målsättningarna?”, säger Markku Abrahamsson.

Även om frågor om migration och integration traditionellt varit huvudfokus för partiet, är det inte där prioriteringen ligger lokalt. Markku Abrahamsson menar att politiken kring Skellefteås tillväxt tenderar att vara ansvarslös och att kommunen just nu tar stora risker. Han vill att SD ska vara en bromsande röst som manar till eftertanke.

Från majoritetens sida kan man nog anse att vi är besvärliga för att vi har ett kritiskt perspektiv

– Den största risken är att man har en så pass optimistisk målsättning. Inom loppet av några år förutsätter man en större tillväxt än vad Stockholm eller Umeå har. Vi är fortfarande 7000 invånare från att nå vårt tidigare befolkningsmål på 80 000 invånare. Men innan vi ens nått dit har man höjt målet till 90 000, säger Markku och fortsätter:

– Det övergår mitt förstånd att man från medias håll inte är mer kritisk. Kommunen har investerat miljardbelopp i tillväxt, men vad händer om man inte når målsättningarna? I dag har vi en budget där den skattemässiga prognosen utgår från en inflytt på snart 1 000 personer varje år. Vad händer om det ”bara” blir 300 eller 400 inflyttare? Då har vi mindre än hälften av de nya skatteintäkter som vi förutsatt att vi skulle ha.

Annons

Markku säger att han istället för befolkningsmål hellre pratar om välfärdsmål: milstolpar för vad kommunen ska klara av att erbjuda sina invånare i form av skola, vård och omsorg.

– Vi tror att det är vad den kommunala kompetensen omfattar och vad kommunen ska jobba med. Men som det är nu har huvuduppdraget för kommunen blivit att växa. Det är det absolut mest centrala fokuset för kommunens resurser och politiska arbete, säger Markku.

Vad säger de andra partierna när ni försöker bromsa, blir de trötta på er?

– Ja, definitivt. Från majoritetens sida kan man nog anse att vi är besvärliga för att vi har ett kritiskt perspektiv. Det har gjort att man kallat oss bakåtsträvare och hela den biten.

Markku Abrahamsson anser att Skellefteå kommun borde fokusera mer på vad han menar är kommunens egentliga uppdrag: välfärden.

Han återkommer flera gånger till att SD inte är emot att Skellefteå växer.
– Vi ser positivt på tillväxt och ökade skatteintäkter. Det vore nog vansinnigt att vara av en annan uppfattning. Men däremot menar vi att vi befinner oss i en tid där det kan gå väldigt bra, eller så kan det gå väldigt dåligt. För att det inte ska gå dåligt måste debatten innefatta även den sidan, säger Markku.

Jag vet att det inte låter exotiskt att säga så inför ett val, det låter kanske till och med tråkigt.

Förra valet lyckades Sverigedemokraterna att bli styrande parti i några svenska kommuner. Bland annat i Sölvesborg, som också är partiledaren Jimmie Åkessons hemkommun.

Den SD-ledda kommunen har vid några tillfällen väckt nationell uppmärksamhet, bland annat för att ha stoppat prideflaggan från stadshuset. Politiker har försökt påverka vilken litteratur och konst som skulle få finnas på kommunens bibliotek.

Skulle det se ut så i Skellefteå om ni fick egen majoritet här?

– Jag vill börja med att säga att Sölvesborg inte har förbjudit prideflaggan. Alla som vill ha en hemma på tomten får det. Däremot har kommunen en flaggpolicy som reglerar hur man använder sig av vissa flaggor. I sak ser vi inget konstigt med hur Sölvesborg agerat utifrån sin policy, samtidigt är det kanske inte en fråga som är prioriterad i Skellefteå för vår del, säger Markku.

Annons

När det kommer till konst understryker Markku att han är för fri konstutövning. Däremot går en skiljelinje vid vilken konst som ska vara skattefinansierad.

– Jag kan tycka att man borde ha fokus på konst som inte syftar till att i första hand provocera eller politisera, utan som syftar till just att vara så allmänt estetiskt tilltalande som möjligt. Man kan vända på frågan och säga ”borde kommunen uppmuntra till provocerande eller politiserande konst med kommunala resurser?”. Vi menar att allmänintresset inte finns för den typen av utsmyckning, och då är det inte något kommunen ska syssla med.

Konst som finansieras eller köps in av kommunen borde inte ha som främsta syfte att provocera eller politisera, menar Markku Abrahamsson.

Synen på partiets migrationspolitik har aktualiserats igen efter kriget i Ukraina. Höga företrädare inom SD har kritiserats för att de sagt att de som kommer nu, till skillnad från de som kom under flyktingvågen 2015, är ”riktiga flyktingar”.

Delar du den bilden?

– Utifrån min roll som kommunpolitiker har jag nog inte ett generellt perspektiv annat än i de frågor som påverkar oss konkret här. Jag tänker att människor kan fly från krig oavsett var man befinner sig i världen. Sen är det stor skillnad på vilket land som finns i närområdet och blir det första säkra landet.

Är det rätt av Skellefteå att erbjuda plats till dem som kommit nu?

– Det är bra att Skellefteå ställer upp med evakueringsboenden, det är jätteviktigt, säger han.

– Sen tror jag inte att målsättningen för majoriteten av dem är att stanna i Sverige, utan förhoppningsvis kunna återvända till Ukraina när konflikten lagt sig. Frågan är om det kommer att bli en fråga för kommunen eller om det snarare är att så att vi är stöd till Migrationsverket under pågående konflikt.

Det är bra att Skellefteå ställer upp med evakueringsboenden.

Bland viktiga frågor han ser för Skellefteå under de kommande fyra åren lyfter han än en gång upp en ansvarsfull tillväxt och var kommunen lägger sina resurser.

– Vi måste fortsätta arbeta för välfärdsutveckling och få in mer resurser i de delarna av välfärden som behöver det. Jag vet att det inte låter exotiskt att säga så inför ett val, det låter kanske till och med tråkigt. Men det är dit vi behöver gå, säger Markku Abrahamsson.

Spelar gitarr och lagar mat

Namn: Markku Abrahamsson
Yrke: Jobbar med byggnadsmiljö men inför valet bara med politik, annars fritidspolitiker.
När jag är ledig: Spenderar mycket tid med familj. Jag har fem barn hemma.
Fritidsintressen Fjällvandra ute i naturen. Jag har på senare tid kunnat involvera ungarna mer i det. Allt från Kungsleden till enklare vandringar kring Vittjåkk.
Tittar på/läser: Läser mycket litteratur kopplat till politiska engagemang. Senast Ivar Arpis bok. Litteratur som anknyter till samhälle och samhällsintresset.
Något som få känner till om mig: Jag kan spela gitarr hyfsat, och gillar att laga mat.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons