Annons

På äventyr i härliga Alperna

Annons

Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen mars 2013. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Julia ville prova på något nytt och tog chansen att åka till Alperna. Det är ingenting hon ångrar.
– Jag längtar varje morgon efter att åka ut på berget, berättar hon för Megafonen.

Jag hade bokat en Skype-intervju med Skellefteborna Julia Lindberg och Elias Nilsson för att prata om hur de har det på sin resa, men när det var dags var bara Julia på plats.
– Torsdagar är det väldigt bra after ski här. Elias sitter långt uppe på berget och har det trevligt just nu, berättar Julia från det lilla caféet som hon sökt upp för att få bättre uppkoppling till datorn.

För Julias del börjar jobbet på en av stadens nattklubbar klockan 17 och hon får därför avstå kvällens festligheter.
– Men det passet jag har idag, 17-23, är perfekt om man vill ha heldagar i backen.
Det är ungefär de här ingredienserna som skapar vardagen i Österrikiska Alperna: Åka skidor, after ski, jobba, sova, åka skidor och repetera.

Hur kommer det sig att du åkte på den här resan?
– Förra året reste jag i Nya Zeeland med en tjej som heter Elin. Hon hade kompisar som rekommenderade St Anton och vi blev erbjudna en lägenhet här.
– Jag var sugen på att göra något helt annat än de tidigare resorna och det här blev perfekt. Första prio är att vara utomlands och lära mig engelska, men sen är det även kul att åka skidor, umgås och se nya kulturer.

Men Julia var inget proffs på utförsåkning när hon bestämde sig.
– Många hemma frågade ”Men kan du ens åka skidor?” och sånt, men det behöver man inte. Du lär dig eftersom och det är fruktansvärt roligt.
– Jag har den filosofin att jag hellre blir rik på erfarenheter än på banken. Många tror att jag har mycket pengar för att jag kan resa hela tiden, men så är det inte alls. Man får lära sig att leva på tonfisk och pasta, jobba hårt och ha kul resten av tiden. Det finns de som är avundsjuka, men var inte det. Åk istället på din drömresa – våga och vinn!

Det var i november som Julia reste iväg till St Anton med fem vänner från Skåne. I början av februari fick hon även sällskap av Skelleftekillarna Elias Nilsson och Mattias Ljungholm.
Elias är fortfarande kvar och som vi nämnde i inledningen trivs han bra. För Mattias gick det dock sämre.
– Jag tycker synd om honom. Första veckan smällde det till i knäet. Läkaren sa åt honom att vila och det gjorde han. Efter tio dagar fick han OK av läkaren men då small det igen. Mattias har åkt hem nu, säger Julia.

Är det mycket skador?
– Ja, det är det. Jag vet 10-15 svenskar som skadat korsbanden. Det är många som åkt hem skadade.
– Det gäller att ta det försiktigt, speciellt på transportsträckorna. Det är inga brutala krascher utan det är oftast när du slappnar av som olyckorna sker.

Julia ska vara kvar till den 20 april innan hon kommer hem till Skellefteå igen.
– Jag börjar få lite panik över att det är så lite kvar, men å andra sidan är det den bästa perioden nu och vi väntar rejält med snö till helgen. Det gäller att ta vara på dagarna!

Tips till dig som vill åka till Alperna:

– ”Du behöver inget visum men du måste registrera att du är bosatt här, annars blir det böter om de upptäcker dig vid till exempel ett sjukhusbesök.”
– ”Lavin-kit är en bra investering. Jag har en airbag-ryggsäck som jag kan lösa ut vid en lavin som gör att jag hamnar ovanpå lavinen istället för under. Den ökar tydligen chansen att överleva med 97%.”
– ”Köp en lavinsändare, men lägg gärna lite pengar på en kurs också så att du vet hur den fungerar.”
– ”Fixa boende innan du åker ner.”
– ”Jobb fixar du på plats, gärna genom att lära känna andra svenskar och få dem att rekommendera dig.”

Så mycket kostar det:

Liftkort 5 månader: 7500 kr. ”Om du jobbar i 90 dagar, minst 30 timmar/veckan, så får du tillbaka halva kostnaden.”
Boende: ”Vi betalar 14 euro/natt 10 minuter utanför St Anton. De jag känner som bor i centrum betalar ca 20 euro/natt.”
Mat: ”Billigare än hemma och alkoholen är mycket
billigare.”
Resan dit: ”Det går att ta sig hit för ca 2000 kr från Skellefteå med flyg. Tåg kan vara ännu billigare.”

Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen mars 2013:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons