Annons
Carina Sundbom är gruppledare för Centerpartiet Skellefteå. Foto: Jonatan Stålhös

VALET 2022: Carina vill bygga in byakänslan i Skellefteå: ”Måste ha kvar småstadskänslan”

VALET Inför höstens stora val kommer Megafonen att publicera personintervjuer med gruppledarna för Skellefteås åtta partier i kommunfullmäktige. Centerpartiets Carina Sundbom kämpar för att behålla Skellefteås känsla i en växande stad. ”Vi måste ha kvar småstadskänslan där vi bryr oss om varandra”.

Annons

Solen spricker genom de skira molnen över Södra Hedensbyn när vi träffas. Carina Sundbom knäpper på sig längdskidorna just utanför huset och glider iväg de cirka 20 meterna från ytterdörr till skidspår.

– Det är en i byn som drar spåret. Det är inte så långt men helt perfekt, säger Carina Sundbom, på tal om närheten till att kunna ta sig ut.

Vi befinner oss bara ett stenkast från Anderstorp och stadskärnan är på enkelt cykelavstånd. Trots det är den lugna byakänslan i Södra Hedensbyn påtaglig. En landsbygdsby med närhet till välfärd och service, helt klart i stil med vad Carina och Centerpartiet vill bygga in i Skellefteå när staden växer.

Annons

– Vi vill bygga stadsdelarna som stadsbyar. Det ska vara nära till skola, någon servicebutik och en samlingslokal. På så sätt bygger vi in byakänslan när vi bygger hela stan, säger Carina och fortsätter:

– Det gäller lika väl i stan som på våra landsbygder att vi ska behålla de mindre skolorna – allt ska inte vara de stora kolosserna. Man ska ha förskolor nära där man bor utan att behöva åka hur långt som helst, och då måste det finnas utrymme för mindre enheter också.

Carina Sundbom knäpper på sig längdskidorna just utanför huset och glider iväg de cirka 20 meterna från ytterdörr till skidspår. Foto: Jonatan Stålhös

Sedan valet 2018 har utvecklingen sannerligen tagit fart i Skellefteå. Det var året innan, hösten 2017, som Northvolt offentliggjorde sina planer att etablera sig här och sedan dess har det gått undan. Men kanske inte så fort som det borde ha gjort, enligt Carina.

– Om man tittar på utvecklingen i Skellefteå är det fantastiskt vad som händer. Men det följer jättemånga utmaningar på det. Vi såg till exempel att bostadsbyggandet inte kom igång och vi från Centerpartiet har tryckt på om att mer måste göras och att vi behöver ta in hjälp, säger hon.

Nu när byggandet tagit fart är det också viktigt att inte överbygga. Småstadskänslan i Skellefteå är viktig och måste finnas kvar. Därför måste man också bygga utanför stan, menar hon.

– Man kan inte bara ”klappklappklapp” på varenda liten plätt, säger hon och slår med händerna medan hon berättar.

Vi har inte lagt om kursen till stadspolitik, snarare har vi lagt till de bitarna.

Carina representerar Skellefteås tredje största parti. I förra valet tog man viktiga röster och kom över tio procentsstrecket, en ökning som speglade trenden för Centerpartiet på riksnivå.

Samtidigt har det börjat att bubbla ett missnöje i väljarbasen på sina håll. Kritiker menar att det gamla bondepartiet tappat kontakten med sina rötter och blivit ett storstadsparti. Expressen har tagit fram valstatistik från SCB som visar att på 20 år har centerns väljarstöd gått från att primärt komma från boende i mindre tätorter och landsbygdskommuner till just människor i storstadsområden.

Vad tänker du om den kritiken?

– Jag håller inte med. Vårt ursprung är ett landsbygdsparti och det är vi fortfarande. Vi har inte lagt om kursen till stadspolitik, snarare har vi lagt till de bitarna. Frågor om liberalism, jämställdhet och grön politik är också många människor i stan attraherade av, säger Carina.

Annons

Sett till att väljarstödet svängt och traditionella väljargrupper lämnat lär väl någonting ha förändrats?

– Jag upplever att vi har breddat politiken. Sen ändras det kanske också på landsbygderna vad man har för tankar och mål. Men det är ingen känsla som jag har – våra landsbygdsfrågor är otroligt viktiga. Vi jobbar mycket för att stad och land ska gå hand i hand. Att hålla ihop våra landsbygder till vår växande stad är enda sättet vi ska klara folkökningen. För alla vill inte bo i stan.

Var det rätt beslut av Centerpartiet att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Januariavtalet gav väldigt mycket centerpolitik. Vi har fått igenom mycket bra politik med det avtalet. Vi jobbar för att få fram våra frågor och vår politik, det är vårt huvudmål.

Vårt samtal återgår till att handla om lokalpolitiken i Skellefteå. Där har Centerpartiet på senare år ingått i Alliansen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det samarbetet fortgår som vanligt fram till valet.

– Vad som händer efter valet vet man varken på det ena eller andra stället. Jag kan inte lova nu att vi ska jobba i en allians när vi inte vet om ett parti faller bort.

Ett politisk fråga som Carina Sundbom är glad har gått igenom nu är frågan om belysning ute i byar. “Centerpartiet har jobbat mycket med vägbelysningen och haft som mål att det ska lysa där människor bor. Skellefteå kommun har nu tagit beslut att skjuta till pengar för det”, säger hon.

Sett till vilka frågor som kommer vara viktiga för Skellefteå fram till 2026 handlar det framför allt om olika utmaningar som följer med den planerade befolkningsökningen.

– Det behövs fler skolor, upprustning av gator och vägar, vatten och avlopp. Det är väldigt mycket investeringar som behövs och det blir en utmaning att klara dem utifrån den ekonomi som vi har nu. För skattekronorna kommer först efter att människor flyttat hit. Så det ser jag som en stor utmaning, säger Carina.

Annons

– Sen har vi tyvärr ett hårdnande klimat människor emellan och det måste vi jobba med, för att kunna ha kvar den nära småstadskänslan där vi bryr oss om varandra. Därför vill vi jobba med stadsbyarna. För att ha kvar den mänskliga biten och den sociala närheten.

Nu är det mindre än 200 dagar kvar till valet. För Carina och hennes politiska kollegor är valet ständigt närvarande vid det här laget, med full planering för vilka frågor som ska drivas under valrörelsen.

– Det kommer att bli jätteroligt med valrörelse. Jag börjar tänka på den förra valvakan och det känns jättespännande att vi snart är där igen. Då får man se resultatet av allt man har gjort, och så hoppas vi såklart att det är ett väldigt gott resultat där vi får växa och att Alliansen blir den största konstellationen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons