Annons
  • Eweline och Martin bor i en etta i Jörn. "Vi blir nog kvar här, men kanske inte i just den här lägenheten", säger Eweline.
  • Paret har många projekt på gång. På bilden syns en kommande serietidning.
  • Både Eweline och Martin är kreativa personer som håller på med allt från målning till att skriva musik.
  • Både Eweline och Martin är kreativa personer som håller på med allt från målning till att skriva musik.
  • Både Eweline och Martin är kreativa personer som håller på med allt från målning till att skriva musik.
  • I filmen "Jag är Klimpen, motherfucker" på SVT play får vi följa Martin i de allra svåraste stunder.
  • Mattias Sjöstedt är filmskaparen från Skellefteå som gjort dokumentären. Foto: Pressbild
  • Bild ur dokumentärfilmen.
  • En bild på Martin från Megafonens reportage hösten 2018.

Efter dokumentären – så lever Klimpen och Ewe i Jörn idag: ”Förväntat oss både bra och dåliga kommentarer”

INTERVJUN För drygt två år sedan flyttade Martin Iliou, mest känd som Klimpen i serien Bert på 90-talet, till Jörn med sin flickvän Eweline Stenberg. Nu har en del av deras liv blivit en dokumentär. “Det har nästan varit 100 procent positiv respons”, säger Eweline.

Annons

Hösten 2018 besökte Megafonen Martin Iliou och Eweline Stenberg i Jörn för första gången. Vi hade då fått höra att skådespelaren som spelade karaktären “Klimpen” i kultserien Bert flyttat dit.

Besöket resulterade i artikeln “Så ser Klimpen ut idag – och därför bor han i Jörn”, vilket blivit en av de mest lästa artiklarna på Megafonen.se under de tio år som sajten funnits.

I artikeln berättar Martin om att han haft det tufft ett tag och hur livet vände i samband med flytten till det lilla samhället utanför Skellefteå. Att det varit några riktigt tunga år med mycket alkohol och destruktiva tankar framgår även tydligt i den nya dokumentärfilm som går att se på SVT Play.

– Första gången jag såg filmen grät jag. Jag ville bara krama om snubben i filmen och säga att “det kommer att lösa sig”. När jag var mitt i allt elände så kändes det inte lika illa som det var, men nu i efterhand så ser jag hur otroligt märkligt jag resonerade många gånger, säger Martin när vi träffas i parets hem.

Annons

Eweline Stenberg, som bodde i Malå när hon först fick kontakt med Martin, är även hon en stor del av den vändning som dokumentären skildrar.

– Jag hade lärt känna Martins nyktra sida och visste att den här snälla underbara personen fanns under allt elände som han gick igenom. Jag har många gånger fått frågan om jag inte bara kände för att vända om och springa åt andra hållet, men jag tvivlade aldrig på att det här skulle bli bra, säger hon.

I filmen ”Jag är Klimpen, motherfucker” på SVT play får vi följa Martin i de allra svåraste stunder. Foto: Pressbild ur filmen

Inga planer på att flytta

Paret har nu bott i Jörn i över två år – och de har inga planer på att flytta från orten.

– Vi blir nog kvar här, men kanske inte i just den här lägenheten. Ett litet hus skulle inte vara helt fel, säger Eweline.

– Vi har god kontakt med grannarna och många nära vänner. Till stan kan vi åka när vi behöver, och till Stockholm är det lätt att ta sig med tåget. Vi trivs bra, säger Martin.

Ett litet hus skulle inte vara helt fel.

Efter den nya dokumentärfilmen har de fått positiva kommentarer från Jörnsborna.

– Det går knappt en meter innan någon stannar och säger att “kul att det gått så bra för er” och “kul att du är på fötterna igen”, säger Martin.

Annons

Dokumentären skildrar till stor del Martins destruktiva år, men är överlag en feelgood-film med många ljusglimtar och oväntade vändningar. Dels visar den hur Martin kommer på fötter i Jörn, men även hur han får en filmroll som Klimpens pappa i den nya Bert-filmen som just nu visas på bio.

– Det var i början av sommaren förra året som en castingkille skrev till mig att han hade ett förslag som han trodde att jag skulle gilla. När jag väl fick veta vad det var så funderade jag bara en kvart innan jag sa ja, säger Martin som dock tvekade inför att raka bort sitt stora skägg.

– Ja, det var jag tveksam till. Skägget kändes som något slags skydd, som en mask, säger han.

En bild på Martin från Megafonens reportage hösten 2018.

När skägget väl var rakat blev det dock mer som en lättnad och nu, ett år senare, håller han det fortfarande kort.

”Kul att känna känslan”

Totalt var Martin med under tre inspelningsdagar i Stockholm hösten 2019.

– Det var jättekul att komma in i den världen igen, även om det var för en tidsbegränsad period. Jag fick ett varmt mottagande och det var kul att känna känslan som jag kände på 90-talet, säger Martin.

Kul att känna känslan som jag kände på 90-talet.

Filmen går på bio nu, men när intervjun görs har Martin och Eweline inte hunnit se den än.

– Det ska bli spännande att se resultatet, säger Eweline.

Positiv respons

Dokumentärfilmen, som du hittar under namnet “Jag är Klimpen, motherfucker”, har paret däremot hunnit se. Och de är inte ensamma. Snabbt seglade den upp som etta på SVT Play, och responsen har varit överväldigande.

– Vi hade förväntat oss både bra och dåliga kommentarer, så som det brukar vara, men det har nästan varit 100 procent positivt, säger Eweline och fortsätter:

Annons

– Jag har fått kommentarer om att “nu ska jag verkligen jobba på mina fördomar”. Det tycker jag är bra – för vi vill verkligen förmedla att man ska få vara sig själv, oavsett vem man är, säger Eweline och ler.

Både Eweline och Martin är kreativa personer som håller på med allt från målning till att skriva musik.

Och alkoholen, den har Martin dragit ner rejält på.

– Jag dricker väldigt sällan, och framförallt har jag bytt anledning till att dricka. Förr drack jag för att komma bort från mina egna tankar. De få gånger jag dricker nu är det för att det är gott och socialt. Jag har verkligen upptäckt hur mycket bättre jag mår av det, säger han.

Förr drack jag för att komma bort från mina egna tankar.

Nu framöver ska Eweline och Martin fortsätta med sina kreativa sysslor som att skriva musik, göra youtube-klipp och tillverka serietidningar.

– Sedan vet vi inte exakt var vi tar oss, det får framtiden utvisa, säger Martin.

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons