Annons
Andreas Löwenhöök kandiderar för Moderaterna Skellefteå i valet 2022. Foto: Jonatan Stålhös

VALET 2022: Löwenhöök gör sig redo för valspurt: ”Vi har jobbat stenhårt med att bredda oss”

VALET Inför höstens stora val kommer Megafonen att publicera personintervjuer med gruppledarna för Skellefteås åtta partier i kommunfullmäktige. Först ut i intervjuserien är Moderaternas Andreas Löwenhöök. ”Vi har jobbat stenhårt med att bredda oss”, säger han.

Annons

Det är kul att vara politiker i Skellefteå just nu. Det tycker i alla fall Andreas Löwenhöök, oppositionsråd för Moderaterna.

– Absolut. Det är ett mycket mer tacksamt läge i dag jämfört med när jag började i politiken. Då handlade mycket om ”Hur får vi hjulen att snurra?”. Idag är det snarare ”hur hanterar vi tillväxten?”, säger han.

Annons

Northvolts etablering har satt igång kedjereaktioner som gör att Skellefteå sannerligen är i ett annat läge i dag än 2006, det första år som Andreas Löwenhöök kandiderade för Moderaterna. Detsamma gäller för hans parti, som är det enskilt största av Allianspartierna i Skellefteå.

Utanför politiken är det framför allt tillvaron med småbarn Andreas Löwenhöök lägger sin tid på. ”Det blir mycket legobyggen, tebjudningar och tv-spel, sånt som många föräldrar nog kan känna igen sig i”, säger han. Foto: Jonatan Stålhös

Valet 2018 gjorde Moderaterna i Skellefteå sitt starkaste resultat hittills och landade strax över 14 procent av rösterna. Även om man har en bra bit kvar till Socialdemokraternas dryga 44 procent är det ett kliv framåt som man är nöjd med. Enligt Andreas beror framsteget till stor del på hur partiet utvecklats lokalt.

– Vi har jobbat stenhårt med att bredda oss och få in fler kandidater. När jag började i politiken gick vi fram med en valsedel med 15 personer varav 3 var kvinnor. På årets valsedel har vi 67 personer med en helt annan representation sett till kön, bakgrund, ålder.

– Sen har vi försökt att driva en aktiv oppositionspolitik, vara tydlig i våra ställningstaganden och visa på andra alternativ. Vi står för ett annat modernt ledarskap jämfört med de senaste 80 åren av socialdemokrati, säger han.

Tryggheten är en fråga som tyvärr kommit i skymundan.

I dag är Andreas heltidspolitiker med uppdrag på både kommunal och regional nivå. Men utanför arbetet är det framför allt småbarnsliv som tar upp hans tid. Arbetet som politiker kräver inte bara väljarnas utan också familjens förtroende för att kunna lägga ner tid och engagemang, menar han.

– Det är en ständig utvärdering om man ska syssla med det eller inte, säger Andreas.

Men ännu har han alltså inga tankar på att dra sig tillbaka. Andreas Löwenhöök kandiderar även i år för Moderaterna och nu väntar intensiva månader med att övertyga Skellefteborna om varför just deras politik skulle vara den bästa för kommunen och regionen.

Annons

Vad kommer att vara viktigt för Skellefteå de kommande fyra åren?

– Tryggheten är en fråga som tyvärr kommit i skymundan och jag tycker inte att den politiska majoriteten vill ta den debatten. Jag blir väldigt bekymrad när jag ser att unga tjejer i Skellefteå känner sig otrygga i vår stad, den senaste ungdomsundersökningen skickar alla varningssignaler. Där tycker jag att vi ska använda de verktyg vi har lokalt i form av kamerabevakning, väktare, fältarbetare och allt sånt.

En annan utmaning blir hur man tar tillvara på det nuvarande intresset för etableringar i Skellefteå. Enligt Löwenhöök behövs ett fortsatt starkt bostadsbyggande men också incitament för att locka inflyttare från Stockholm, Göteborg och Malmö, något Skellefteå kommun försöker med just nu.

– Vi kan visa på värdena vi har, som natur och närhet, men det är också viktigt att föra en politik som inte skrämmer bort för nyinflyttning. Där tycker jag att vi behöver se över möjligheten att sänka kommunskatten. En vanlig familj från de områdena skulle förlora ungefär 20 000 per år av att flytta och jobba i Skellefteå. Det är ett bekymmer när vi vill få folk att flytta hit, menar han.

Det är klart att det finns möjlighet att göra skattesänkning i Skellefteå men då gäller det att jobba på nya sätt.

Under senaste året har det rapporterats om stora nedskärningar i till exempel gymnasieskolan. Finns det utrymme att sänka skatten?

– Vi ska komma ihåg att vi ligger ungefär två kronor över rikssnittet vad gäller den kommunala skatten. Dessutom får vi pengar från Skellefteå Kraft varje år i form av uttag som kommer väl till pass, och det motsvarar ungefär två kronor om man omvandlar det till skattepengar. Så det är klart att det finns möjlighet att göra skattesänkning i Skellefteå men då gäller det att jobba på nya sätt och effektivisera verksamheten.

Även om Moderaterna sitter i opposition i ett starkt Socialdemokratiskt styre har man möjlighet att påverka, säger Andreas Löwenhöök. ”Vi upplever att vi blir lyssnade på i nämnder och styrelser, vilket är lite både och. Å ena sidan får vi genomslag för vår politik samtidigt som det inte syns utåt lika mycket”, säger han. Foto: Jonatan Stålhös

Han säger att Moderaterna värnar välfärdens kärna – skola och omsorg – men att man bör ompröva om kommunen ska bedriva exempelvis kultur- och fritidsverksamhet i samma utsträckning som man gör idag.

– Vi har ett samlat budgetförslag där vi gör omprioriteringar i många olika delar. Vi plockar till exempel bort en del projekt som kommunstyrelsen har och lägger ner kommunens egna tidningar. Vi vill också avveckla Brinkenrestaurangen som vi ser kan bedrivas av en annan aktör billigare med bibehållen kvalitet, säger han.

Vi kan inte ta tunnelbanan från Burträsk till stan på samma sätt som från Solna till centrala Stockholm

Men oavsett vilken politik som förs lokalt påverkas Skellefteå också av vad som bestäms nationellt. På den fronten är Löwenhöök kritisk till miljöskatter och avgifter som han menar slår extra hårt mot norra Sverige.

– Man lägger mycket skatter på drivmedel och gör det svårare att flyga, medan vi inte fått infrastruktursatsningar som man skulle förväntat sig, säger han.

Samtidigt finns ju behovet av en grön omställning?

– Klart att vi behöver ställa om. Men det ska inte ske på bekostnad av landsbygden och att vi i Norrland får betala ett onödigt högt pris, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte ta tunnelbanan från Burträsk till stan på samma sätt som från Solna till centrala Stockholm. Här är transportmedlet företrädelsevis bilen, och då kan man inte agera som man gjort.

Annons

För Moderaterna väntar nu ytterligare någon månad av förberedelser innan valrörelsen på riktigt drar igång. Även om det innebär en kommande period av hårt jobb är det ändå en väldigt rolig tid, enligt Andreas Löwenhöök.

– För oss som brinner för samhällsutveckling och politik är det här vår högtidsstund. Under valrörelser är invånarna politiskt intresserade på ett sätt som man ofta inte ger uttryck för mellan valen. Då får vi prata om det vi brinner för, så på så sätt är det väldigt roligt.

Löpande småbarnspappa

Namn: Andreas Löwenhöök
Yrke: Oppositionsråd
När jag är ledig: Som småbarnsförälder ägnar jag mycket tid åt barnen
Intressen: Har en bakgrund i ishockey och var hockeydomare i 18 år, men har fått trappa ner det. Men håller i träningen genom löpning
Läser eller tittar på: Jag och min kära hustru brukar turas om att välja varannan serie. Allt från politiska serier som House of cards och Borgen till Mandalorian

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons