Annons
Annons
Joakim Wallström valdes nyligen fram som ny gruppledare för Vänsterpartiet Skellefteå. Men han var lite osäker på om han ville ta sig an rollen och det ansvar som följer med det. ”Det är ju det här med att vara ansiktet utåt, det är inte alltid så kul”, säger han. Foto: Jonatan Stålhös

VALET 2022: Wallströms första val som gruppledare: ”Jag är van att vara en frifräsare”

VALET Inför höstens stora val publicerar Megafonen personintervjuer med gruppledarna för Skellefteås åtta partier i kommunfullmäktige. Efter 20 år i lokalpolitiken gör Vänsterpartiets Joakim Wallström sitt första val som gruppledare. ”Det var inte självklart att jag skulle tacka ja”, säger han.

Annons MOBILE TOP

Det är inte den stereotypiskt klädde politikern som möter mig för intervjun. Ingen kavaj eller pins med partisymbolen syns till. Istället är det en svart wct-jacka, stuprörsjeans och en Kånken på ryggen som Joakim Wallström bär den här dagen. Men så är det också medgrundaren till Trästockfestivalen och Musikfabriken (idag KF Mullberget) som är Vänsterpartiets nya gruppledare.

– Det var inte självklart att jag skulle tacka ja, säger han på tal om utnämningen. Jag har haft lite ångest inför det. För det är verkligen en annan grej som gruppledare, att vara ansiktet utåt.

Det följer med mycket ansvar, tänker jag?

– Ja precis. Jag är van att vara lite av en frifräsare och är inte den superallvarliga typen, haha. Men jag är ödmjuk inför uppgiften och tar den allvarligt.

Annons

Sedan valet 2018 har Joakim Wallström varit ordförande i fritidsnämnden – den enda av kommunens 14 nämnder som inte har en socialdemokrat vid ordförandeposten.

Kanske skulle det vara bättre att heltiden inte är lika lång för den som jobbar inom de tunga vårdyrkena.

Socialdemokraterna fick som bekant inte egen majoritet och ingick då i samarbete med Vänsterpartiet. Tillsammans har de två partierna varit styrande under den senaste mandatperioden.

– Jag skulle säga att för S var det var lite av en inlärningsperiod från början, de har varit vana att kunna bestämma allt själv. Så det har varit att lära sig sina roller och det tar tid. Vilket jag har all respekt för, säger Joakim.

Joakim Wallström valdes nyligen fram som ny gruppledare för Vänsterpartiet Skellefteå. Men han var lite osäker på om han ville ta sig an rollen och det ansvar som följer med det. ”Det är ju det här med att vara ansiktet utåt, det är inte alltid så kul”, säger han. Foto: Jonatan Stålhös

De två partierna har gemensam ideologisk bas i socialismen. Men Vänsterpartiet går längre i många frågor, där de också möter motstånd från sin samarbetspartner. Bland annat i frågor som förbud för vinster i välfärden och arbetstidsförkortning med bibehållen lön.

– Kompetensbristen inom vård och omsorg är en stor fråga just nu. Ett sätt att popularisera yrket borde vara att se över heltidsnormen. Kanske skulle det vara bättre att heltiden inte är lika lång för den som jobbar inom de tunga vårdyrkena. Som ett sätt att skapa mervärde till jobbet, säger Joakim.

Vad är då svaret från S när ni pratar om förkortad arbetstid?

– Är det här tydligt, frågar Joakim med ett skratt och håller upp sin öppna hand rakt mot mig i en stoppgest.

– Det är stopp. Men även om det tar stopp ser vi att över tid har de anammat frågor som vi drivit länge. Vi kanske hade blicken längre fram i vissa frågor, som klimat och miljö till exempel. De frågorna vinner terräng hela tiden och det känns hoppfullt.

Annons

Hur för ni då samtalen för att kunna mötas?

– Man måste mötas med respekt och dialog. Jag tycker inte det känns rätt att vi ska att säga ”Vi ska ha igenom det här – över vår döda kropp att vi går med på något annat!”, vi som 8 procents-parti mot deras 44. Jag tycker att det är viktigare om man gör små vinster på resan än att stänga dörren utan att få något själv, säger Joakim.

Skellefteå växer nu. Och då måste vi se till att vi har ett jäkligt bra friluftsliv.

Han säger att kompromissviljan emellanåt får mothugg internt. Vissa tycker att det är viktigare att vara principfast för att visa väljarna var man står i frågan, även om det innebär att man, så att säga, sätter sig på tvären och stoppar viktiga beslut.

– Det är en avvägning. Vill man nå framåt eller vill man vänta i all tid och evighet? Jag säger inte vad som är rätt och fel, säger Joakim.

Men kan inte de som röstat på Vänsterpartiet kräva att ni ska stänga dörren i vissa frågor?

– Ja det kanske man kan göra. Och då hoppas jag att de som vill att vi ska stänga dörrar dyker upp på möten och framför sina åsikter. Vi har högt i tak och långt till dörren – alla åsikter är välkomna. Skulle det finnas en majoritet i en fråga är det ju vad som gäller. Annars är det vi som är engagerade som fått ett mandat att ta saker framåt. Därför behöver vi fler som engagerar sig och gör sin röst hörd.

Vänsterpartiet Skellefteå har länge drivit frågan om förkortad arbetstid med bibehållen lön. – Kompetensbristen inom vård och omsorg är en stor fråga just nu. Ett sätt att popularisera yrket borde vara att se över heltidsnormen. Kanske skulle det vara bättre att heltiden inte är lika lång för den som jobbar inom de tunga vårdyrkena, säger Joakim Wallström.

För den kommande fyra åren i Skellefteå är kompetensbristen i vård och omsorg en av de viktigaste frågorna enligt honom. En annan ”jättejätteviktig” fråga är att inte skapa segregerande bostadsbyggande.

– Vi måste få ett blandbestånd på alla nya bostadsområden som byggs nu. Så att det inte bara blir dyra bostadsrätter i ett område där bara de med gott om stålar har råd att bo, och så bygger vi nya ”miljonprojekt” någon annanstans. Det är en av de viktigaste frågorna för mig, säger Joakim och fortsätter:

– Till det behöver vi se till att bebyggelsen har nära till grönstråk, att det finns fritidsanläggningar i närheten och att man i ett första skede tänker på hur man kan lösa kollektivtrafik i de områden. Så att vi får det klimatsmarta samhället fullt ut.

Annons

Vad gäller fritidsanläggningar fick hans egen nämnd nyligen backa angående planerna på den nya fotbollshallen. Den tilltänkta platsen på Anderstorp godkändes inte och kostnaden som beräknades till 60 miljoner har reviderats till 100 miljoner. Om det här är något nedslående för honom personligen är det åtminstone ingenting som syns utåt.

– Det är smällar man får ta. Nu gäller det att få till de resurser som krävs för att förverkliga det löftet. Ett annat löfte vi har är en hall som kan bli hemmavist för cheerleading och redskapsgymnastik. För det kommer ju fler hallar, Skellefteå växer nu. Och då måste vi se till att vi har ett jäkligt bra friluftsliv.

– Ett arbete i all ära men för att trivas måste det finnas någonting utanför jobbet och vi vet att kultur och fritid har hög status för att locka nya invånare, säger Joakim.

Artikeln är en del av Megafonen 24/3 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons