Annons
  • “Det är läskigt att öppna nytt i en stad som jag inte varit så mycket i, men jag känner mig trygg i vårt koncept. Och efter att ha gjort många gästspel i Norrland så vet jag att det finns många här som uppskattar det vi gör”, säger Jonas Svensson.
  • Vid det öppna köket kommer det att finnas ett antal matplatser, förklarar Jonas.
  • Här blir det ett avskiljt rum för 10 personer.
  • Restaurangen ska inredas av arkitekten Thomas Sandell, uppvuxen i Skellefteå, som även inrett de tidigare Miss Voon-restaurangerna. “Det är som en röd tråd genom verksamheten, inredningen är viktig”, säger Jonas Svensson.
  • Även i Uppsala öppnade Miss Voon på stadens högsta tillgängliga våning, vilket är våning 11. “Där var det en kund som sa att hon var så glad för att vi hade tagit Manhattan till Uppsala. Det är något speciellt med att sitta och titta ut över en stad på kvällen och dricka drinkar, och här blir det nästan dubbelt så högt upp”, säger Jonas.

Stjärnkocken om varför de öppnar Miss Voon i just Skellefteå: ”Tror stenhårt på det här”

MAT Att Skellefteå skulle bli restaurangkonceptet Miss Voons tredje etableringsort hade aldrig varit på tal – förrän grundaren Jonas Svensson fick höra talas om Sara kulturhus. “Det finns en kraft i hela bygget som lockar”, säger han.

Annons

Dagen innan Sara kulturhus ska invigas möter Jonas Svensson mig vid den norra entrén. Han är på plats i Skellefteå för att speeddejta ett 15-tal personer som är aktuella för anställning, men tar sig även tid att visa Megafonen runt i det som kommer att bli en av stadens nya restauranger.

– Det är väldigt intensivt, men kul, berättar han när vi kliver in i hissen.

När dörrarna öppnas har vi kommit upp till våning 19, ungefär 65 meter över marken, och möts där av en milsvid utsikt i alla väderstreck.

– Till och med på toaletten kommer du att sitta och titta ut över staden, säger Jonas och skrattar.

Annons

Han visar mig in i restaurangen som är placerad längs den västra sidan av byggnaden. Här står möblerna fortfarande inplastade vid vårt besök, men tid att få lokalen i ordning finns då premiärdatumet inte är förrän den 14 oktober, samtidigt som The Wood Hotell ska öppna.

– Det känns bra inför starten, det mesta börjar falla på plats nu, säger Jonas.

Ung stjärnkock

Jonas Svensson är bara 36 år, men har lång erfarenhet från restaurangbranschen. Redan som 13-åring kom han i kontakt med det asiatiska köket då han jobbade extra på en restaurang i ett bussgarage, och efter att ha utbildat sig fick han snabbt jobb hos den välkände kocken Melker Andersson. Som 21-åring blev han utsedd till köksmästare på en av Melkers restauranger, och när Jonas var 26 öppnade han Miss Voon i Stockholm.

– Vi ville skapa en restaurang med internationell känsla, puls och stämning. Något som kändes exklusivt utan att vara stelt, säger Jonas.

Vid det öppna köket kommer det att finnas ett antal matplatser, förklarar Jonas.

Resultatet blev väl mottaget och beskrivs av många som en succé.

– Det har varit nio jätteroliga år, och ett inte så jättebra, men vi är på väg tillbaka, säger han och syftar så klart på pandemin som drabbat branschen hårt.

Inte planerat

Under åren har Jonas varit med och öppnat fler restauranger och barer under andra namn, men konceptet med Miss Voon finns än så länge bara i Stockholm och Uppsala. Att den tredje restaurang skulle placeras i Skellefteå var inget som var planerat.

– Nej, när jag blev kontaktad för tre år sedan hade jag rätt dålig koll på Skellefteå. Jag visste att de har ett hockeylag, men inte så mycket mer än så, säger Jonas och ler.

Annons

När han fick det nya kulturhuset beskrivet för sig – med konsertlokaler och hotell i kombination med det spektakulärt höga bygget – väcktes dock intresset. Att det var just ett Elite-hotell som skulle byggas var också bidragande eftersom nära samarbete redan finns vid Miss Voons två tidigare restauranger.

– Det var helheten som avgjorde. Det finns en kraft i hela bygget som lockar. Kombinationen med föreställningar, hotell och restauranger gör det här till en destination i sig som jag tror kommer att locka besökare från hela norra Norrland, säger Jonas.

Även i Uppsala öppnade Miss Voon på stadens högsta tillgängliga våning, vilket är våning 11. “Där var det en kund som sa att hon var så glad för att vi hade tagit Manhattan till Uppsala. Det är något speciellt med att sitta och titta ut över en stad på kvällen och dricka drinkar, och här blir det nästan dubbelt så högt upp”, säger Jonas.

Att restaurangen är placerad på våning 19 bidrog också. Hade lokalen varit en annan hade etableringen med största sannolikhet inte blivit i Skellefteå.

– Det stämmer, men nu tror jag stenhårt på det här, säger Jonas.

Ska själv jobba i Skellefteå

Jonas Svensson visar mig runt i lokalen. Längs den västra sidans stora fönster står en stor bar, där bartendern kommer att jobba med ryggen mot glaspartierna. Längre in i lokalen finns ett öppet kök, med matplatser i direkt anslutning.

Annons

Totalt kommer cirka 75 sittplatser att finnas i restaurangen, varav 10 i ett eget avskilt rum.

– Vi bygger ett så kallat tatame, där gästerna måste ta av sig skorna. Känslan kommer att vara som att sitta på golvet, men vi kommer att ha ryggstöd och plats för benen för att det ska vara bekvämt för alla, säger Jonas som själv kommer att arbeta på plats i Skellefteå så mycket han behöver för att se till att allt går enligt plan.

– Absolut, jag kommer att ha stor närvaro i driften för att coacha köksmästare och övrig personal. Den som varit på Miss Voon i Stockholm eller Uppsala kommer att känna igen sig och ska mötas av precis lika bra kvalité, säger Jonas.

Artikeln är en del av Megafonen nr 9 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons