Annons
Patrik Larsen, mark- och exploateringschef vid Skellefteå kommun. Foto: Arkivbild

Krånglande bokningssystem har tvingat fram nya lösningar: ”Inte optimalt vid större tomtsläpp”

BOSTAD Förra året implementerade Skellefteå kommun ett nytt system för bokning av tomter, men systemet har krånglat och i vår tvingades kommunen bygga ett eget provisoriskt system. “Vi hoppas få ordning på det andra innan nästa stora släpp”, säger Patrik Larsen.

Annons

Skellefteå kommun har valt “först till kvarn”-principen framför en traditionell tomtkö. Anledningen är att de vill ge alla en chans att få tag i en tomt, utan att behöva ställa sig sist i en lång kö.

– Man ska inte ha behövt fundera i 10 år på om man vill bygga hus i Skellefteå. Det ska vara möjligt även för de som vill flytta hit nu, säger mark- och exploateringschef Patrik Larsen.

”För högt tryck”

För att fördela de tomter som finns lanserades en ny e-tjänst under förra året. I den kan användarna se på en karta exakt vilka tomter som finns bokningsbara, och information om dessa. När de 43 småhustomterna på Falkträsket skulle släppas i höstas var första gången som systemet testades under hårt tryck. På bara drygt 30 minuter var alla tomterna bokade.

– Det fungerade helt okej då. Vi upptäckte någon enstaka bugg, men ingenting som gjorde att de som vara först inte fick sina tomter, säger Patrik Larsen.

Annons

När en enskild tomt på Falkträsket, som blivit avbokad, skulle släppas i början av mars blev det dock problem. Systemet låste sig och kraschade.

– Vi har fått förklarat för oss att det inte ska kunna bli överbelastat, men det var gissningsvis för högt tryck. Som tur var kunde vi i systemet ändå se vem som var först in för att försöka boka innan det kraschade, så den som var först fick tomten även här, säger Patrik.

Egenbyggt system

Sedan kraschen i början av mars har det inte varit möjligt att boka tomter via den nya e-tjänsten, och när fyra tomter skulle släppas på Alhem den 16 mars användes istället ett egenbyggt system.

– De som ville boka kunde ange att de ville ha någon av de fyra tomterna. Sedan fick vi fram en lista på vem som var snabbast, och ringde upp dem i tur och ordning. De fyra första valde var sin tomt, säger Patrik som menar att systemet fungerade okej, men inte är optimalt vid större tomtsläpp.

Annons

– Nästa större tomtsläpp blir i höst på Klintgatan. Det är inte lika stort som Falkträsket, men vi väntar oss att intresset kommer vara stort. Till dess hoppas jag vi fått hjälp med att få till systemet.

För den som vill boka någon av de tomter kommunen har tillgängliga idag så fungerar systemets kartfunktion där det går att se vilka tomter som är lediga, bokade och köpta – men för att göra själva bokningen krävs ett telefonsamtal till kommunen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons