Annons
  • Anneli Danielsson driver campingen i Fällfors tillsammans med sin familj.
  • Ytorna för husvagnar, tält och stugor är stora.
  • Laxfisket genomsyrar det mesta på området – även skyltar.
  • Bara några minuters promenad från campingen finns laxobservatoriet.
  • Forsarna i närheten är vackra och imponerande.
  • I nära anslutning till Byskeälven ligger campingen.
  • Anneli Danielsson driver campingen i Fällfors tillsammans med sin familj.

Fällfors camping – en oas längs Byskeälven: ”Det är väl värt ett besök”

HEMESTER Fällfors camping är för många mest förknippat med laxfiske i världsklass – men anläggningen har mer än så att erbjuda. “De som söker sig hit vill komma bort från stan”, säger Anneli Danielsson.

Annons

När Megafonen kommer på besök denna torsdag i mitten av maj har campingen i Fällfors inte öppnat ännu, men Anneli Danielsson finns på plats för att förbereda inför årets säsong.

– Vi väntar på att tjälen ska släppa innan vi slår igång vattnet, berättar hon samtidigt som kaffebryggaren börjar puttra i bakgrunden.

Anneli har tillsammans med sin man och tre barn drivit campingen sedan 2015.

– Jag hade just avslutat mitt tidigare jobb och funderade på vad jag skulle hitta på. Som utbildad turistvetare har jag länge haft en vilja att driva en egen camping, och när jag såg att den i
Fällfors var ledig tog jag med mig min man för att kika, säger Anneli och fortsätter:

I nära anslutning till Byskeälven ligger campingen. Så här såg det ut i mitten av maj.

– Vi konstaterade att det var en relativt sliten camping, men såg även möjligheterna med placeringen vid älven och allt vi skulle kunna göra här.

Minns första sommaren

Sagt och gjort. Efter att ha pratat med hela familjen, som var positiva till satsningen, tog de över anläggningen.

– Jag minns den första sommaren. Det regnade hela tiden, men vi hade så mycket att göra att vi inte var speciellt bekymrade, säger Anneli och ler.

Annons

Sedan dess har familjen förbättrat, utvecklat och utökat campingen. Bland annat har stugor rustats upp, cyklar köpts in och en restaurang öppnats.

– Vi har försökt ta några steg varje sommar, säger Anneli som berättar att 38 procent av gästerna förra året kom från andra länder.

– Det är främst laxfisket som lockar, men även naturen i sig. Det är ett enormt vackert område att vistas i.

Ger inte upp

Till i sommar kommer de internationella gästerna att utebli på grund av covid-19, men Anneli är ändå försiktigt optimistisk.

– Vi räknar med en nedgång på 50 procent. Det känns så klart tråkigt, men jag är fullt medveten om att det alltid kommer upp- och nedgångar i företagande – och vi har tänkt klara det här också, säger hon.

Annons

Istället för utländska turister och långväga svenska gäster hoppas familjen Danielsson på sina återkommande besökare från närliggande orter – och att fler Skelleftebor ska hitta till byn.

– Det är många i Skellefteå som bara kört igenom Fällfors för att komma till Drivecenter Arena, eller inte ens varit hit över huvud taget, säger hon och lyfter fram laxtrappan, forsen, fina naturstigar och spännande badplatser som goda anledningar.

– Antingen kommer du hit för att sova en eller några nätter, eller så tar du bara en dagsutflykt för att kolla på till exempel laxtrappan och köpa en glass eller våffla. Det är väl värt ett besök, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons