Annons
Tusentals bostäder ska byggas framöver. På illustrationerna ovan syns Heimstadens projekt på vid älven vid Anderstorpsgården, samt kvarteret Frigg som där Skebo ska hyra ut bostäder.

Nu ska 1 000 bostäder byggas i Skellefteå – varje år: ”Så mycket har det aldrig byggts i Skellefteå förut”

BOSTAD De senaste åren har det byggts mer i Skellefteå än på 20 år, men jämfört med i början av 90-talet har nivåerna varit låga – fram till nu. “De kommande fem åren väntas 1000 bostäder bli klara, per år”, säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.

Annons

Under 90-talets byggboom färdigställdes det som mest 789 lägenheter på ett år i Skellefteå, 1991. De efterföljande åren blev ytterligare drygt 1000 klara – men efter 1997 tillkom i princip inga lägenheter alls i Skellefteås bostadsutbud på 15 år.

– Det byggdes för mycket då, och det har varit ett problem för Skellefteå eftersom hyror och fastighetspriser inte följt med i utvecklingen. Produktionskostnaden för att bygga nytt har däremot stigit påtagligt, och den kombinationen har gjort det svårt att få igång nyproduktion, säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.

De senaste åren har dock ett antal byggkranar kunnat skådas över Skellefteå – och fler kommer det att bli.

– De kommande fem åren väntas 1000 bostäder bli klara, per år. Så mycket har det aldrig byggts i Skellefteå förut, säger Lars.

Annons

Drivs av behov

Att situationen från 90-talet, då det byggdes så mycket att bostäder sedan stod tomma, tror han däremot inte kommer att upprepa sig.

– Då drevs byggandet av en konjunktur som vek sig. Sedan ville man bygga sig ur konjunkturen, men lyckades inte. Nu drivs byggandet istället av ett stort behov som finns efter att flera nya företag, som till exempel Northvolt, väljer att etablera sig här. Det kommer att skapas flera tusen arbetstillfällen, och då behövs det även bostäder, säger Lars.

En annan stor skillnad jämfört med 90-talet, då en mycket stor andel byggdes i regi av kommunalägda Skebo, är att det pågående och planerade bostadsbyggandet till stor del genomförs av privata aktörer.

– När privata aktörer bygger så indikerar det tydligt att det finns ett behov. De måste vara säkra på att det inte blir vakanser i bostäderna, säger Lars.

Stått och ropat

Att de nu byggs så mycket som det gör är något som välkomnas i kommunhuset.

– Vi har stått och ropat i fem års tid efter bostäder, men marknaden har inte tordats. Vi har fått kämpa emot de nationella prognoser som pekar på att i princip alla områden i Sverige, förutom storstäder och universitetsstäder, ska minska. Om vi tittar på befolkningsstatistiken så har den heller inte sett speciellt lovande ut i Skellefteå de senaste åren, men nu börjar det hända saker, säger Lars.

Annons

Bostadsbyggandet i staden har även smittat av sig till andra orter i kommunen. I Kåge, Skelleftehamn och Bureå är nya byggnader med lägenheter på gång.

– För bara två år sedan hade det varit osannolikt att någon skulle vilja bygga där, men nu finns behov, och marknadspriserna har gått upp så pass att aktörerna anser det som lönsamt, säger Lars.

Att bygga nyproduktion i till exempel Byske, Burträsk eller Jörn är dock inte lika enkelt, än.

– Medelnivån på hyrorna är ungefär hälften av vad som behövs i en nyproduktion, och i och med att hyreslagen säger att hyrorna ska vara i nivå till ortens pris så blir det en omöjlig ekvation i dagsläget. Men med den utveckling vi har i övriga kommunen så kan läget se annorlunda ut om bara några år, säger Lars.

Annons

Nedan ser du ett uppslag ur senaste numret av Megafonen där pågående och planerade bostadsprojekt visas:

Klicka på bilden för att se den större. Informationen kommer från byggbolagen själva och från Skellefteå kommuns hemsida om det växande Skellefteå, vaxer.skelleftea.se. Vi gör inte anspråk om att det här är en komplett översikt, och reserverar oss mot eventuella tryckfel och förändringar.

Artikeln är en del av Megafonen nr 4 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons