Annons
Annons

Så hamnade ”Berka” på Svensktoppen: ”Låten är ett skämt som blev en hit”

INTERVJUN Här är historien om hur Hans "Berka" Bergkvist hamnade på Svensktoppen, livet med ABBA – och varför han aldrig vill flytta ifrån Skellefteå.

Annons MOBILE TOP

Året är 1967. Klockan börjar närma sig midnatt i Stockholm efter en lång dag i studion. Hootenanny Singers, ett av 60-talets hetaste band, har en låt kvar att spela in på deras nya LP-skiva när en av medlemmarna kommer med förslaget att Hans ”Berka” Bergkvist, bandets roddare och chaufför, ska sjunga in verserna.

– Alla var trötta och det var ingen som hade lust att sjunga själv så de lät mig göra det. Låten hade en rolig text så de tyckte att det skulle passa bra. De lät mig låta som en apa och själv spelade de in refrängen som en änglakör, berättar Berka och skrattar.

Två veckor efter skivsläppet spelades låten, med Berka på scenen, i TV och kort efteråt kom den med på Svensktoppen. Låten Mårten Gås finns dessutom med på samlingsalbumet Hootenanny Singers Bästa – även om den på Wikipedia beskrivs som ”mest känd för att huvudstämman hör till den falskaste som pressats på vinyl i Sverige.”

– Haha, låten är ett skämt från bandet som blev en hit.

BÖRJADE SOM RODDARE

För att förstå hur Berka – som Hans kallas av i princip alla – hamnade i den där studion måste vi dock backa bandet några år.

– Jag var 18-19 år när min granne Björn frågade om jag ville hänga med på deras turné. För mig som just gått ut skolan var det perfekt.

Annons

Den Björn som Berka pratar om heter Ulvaeus i efternamn och är – för er som inte redan vet det – den Björn som senare skulle bli en del av ABBA.

– Jag hängde med för att packa upp grejer, sköta ljudbordet och köra turnébussen. Det var ett riktigt roddarjobb från början och vi gjorde över 150 Folkparks-spelningar på en sommar, bland annat i Skellefteå.

Det var så Berka kom in i musikbranschen och 1968, efter Mårten Gås-succén, flyttade han till Stockholm där förutsättningarna för musikjobb var betydligt bättre än i Västervik där han växt upp.

– Jag delade lägenhet med Björn i Stockholm. Han skulle plugga till civilingenjör men la ner det rätt snabbt, träffade Benny och resten är historia.

Annons

Hur gick det med din egen sångkarriär?

– Det blev inget mer än Mårten Gås och det var heller aldrig meningen.

JOBBADE MED ABBA

Istället gjorde Berka karriär i skivbolagsbranschen. 1974 blev han heltidsanställd på Polar – Stikkan Anderssons skivbolag som bland annat hade ABBA i sitt stall.

– Jag blev heltidsanställd på natten efter ABBA:s vinst med Waterloo i Eurovision.

Hur gick det till?

– Vi var på hotellet i Brighton och festen var i full gång. Vi satt och drack champagne när Stikkan Andersson sa att ”Nu måste Berka jobba heltid för oss”. Jag blev hemskickad dagen efter för att börja jobba direkt.

Tackade du ja på studs?

– Ja, det var precis det jag ville. Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

De kommande åren jobbade Berka som label manager med artister som Ted Gärdestad, Lena Andersson och Tomas Ledin – men det var ABBA som var den stora grejen.

– Det var nog ingen som förstod hur stort ABBA skulle bli och fortfarande är idag. Det är fascinerande att se hur musiken fortfarande hittar en ny publik med musikaler, filmer och utställningar.

Annons

Berka var en del av 3-4 personer som jobbade närmast ABBA och ansvarade bland annat för alla fotograferingar och sådant som rörde promotion. Han var med från ABBAS genombrott till det att bandet splittrades -83.

– Det var en upplevelse att få vara en del av allt.

Hur hamnade du i Skellefteå?

– 1991 hade mina barn blivit 5 och 1 år. Om vi skulle flytta ville jag och min fru göra det innan barnen började skolan och så blev det. Hon är från Skellefteå och vi hade varit här mycket på somrarna. Det är mysigt, ljust och trevligt.

Sedan dess, bortsett från tre år, har Berka bott i stan och trivs bättre än någonsin.

– Jag gillar klimatet, människorna och ser inga problem över huvud taget. Vill jag åka till Stockholm så tar det en timme. Det finns bara fördelar.

ENGAGERAD

Numera hjälper Berka Västerbottens Fotbollsförbund som evenemangsutvecklare och engagerar sig i flera lokala musikarrangemang.

– Jag anser att både fotboll och musik är underhållning och det går att göra mycket med kringarrangemangen. Jag åker runt på olika arenor för att hjälpa till, inspirera och utveckla.

När det gäller musikbiten så är Berka engagerad i ”A Tribute To The Last Waltz”, en ny musikfestival som arrangeras i Skelleftehamn och som konsult när stora artister besöker Skellefteå.

– Jag tycker fortfarande att det är kul med stora arrangemang och vill bidra med min erfarenhet kring produktionerna.

Längtar du någon gång tillbaka till Stockholm och pulsen som var där?

– Nej, jag saknar det inte. Jag känner att jag ligger på rätt nivå nu med den ålder jag uppnått, men det är kul att ha varit med på den här resan.

Obs! Denna artikel är från 2014.

Lyssna på Mårten Gås här:

Annons
Annons
Annons
Annons