Annons

Amanda Klingstedt blev årets unga entreprenör i Skellefteå: ”Känns som en revansch”

FÖRETAG Amanda Klingstedt gick ut gymnasiet utan fullständiga betyg – men när hon väl satsade på det hon tyckte var roligt kom resultaten.

Annons

På Stationsgatan, vid uppfarten till Vintergatans parkering, ligger butiken AK Store by Amakli. I själva butiksdelen säljs posters och personliga smycken – men det är främst bakom den uppbyggda väggen som de stora affärerna görs. Via webbshoppen Amakli.se säljs produkter för miljontals kronor.

– Det är till största del via webbshoppen som vi drar in våra pengar, men jag har alltid drömt om att ha en egen fysisk butik så när möjligheten kom så passade vi på, berättar grundaren Amanda Klingstedt.

När Megafonen kommer på besök är det Alla hjärtans dag. Det betyder att en extremt intensiv arbetsperiod just är över för Amanda och hennes anställda.

– Jag har jobbat alla vakna timmar i två veckor, men nu är allt levererat och vi kan slappna av lite innan nästa högtid kommer, säger Amanda och ler.

Annons

IMPORTERADE SMYCKEN
Webbshoppen Amakli.se kom till 2012 när Amanda började importera smycken.

– Jag tyckte att det var skitkul och la ner massor med tid, men jag trodde aldrig att jag skulle kunna leva på det. Det var mer som en kul grej att prova, säger Amanda som efter ett tag även började göra egna smycken.

– Att pyssla har alltid varit något jag tyckt mycket om så det låg nära till hands. Samtidigt kände jag att de importerade grejerna var av riktigt dålig kvalité och inget jag ville stå bakom.

I slutet av 2013 blev Amanda gravid och tanken var då att lägga ner butiken.

– Men i samma veva såg jag någon som gjorde grafiska prints på nätet, och tänkte att det var något som jag också skulle kunna göra.

FIN VINSTMARGINAL
Sagt och gjort – Amanda köpte en A4-fotoskrivare och satte igång.

– Jag provade lägga ut en del prints i min webbshop och det fullkomligt exploderade. Jag tänkte att det skulle mattas av, men sedan dess har försäljningen bara ökat.

Enligt 2017 års siffror omsatte Amakli drygt 4 miljoner kronor – med en imponerande vinstmarginal på närmare 20 procent.

– 2018 landade omsättningen på 4,9 miljoner och det ser ut att fortsätta uppåt, säger Amanda som enbart använt återinvesterade pengar för att utveckla företaget.

– Jag tog ett lån på 10 000 kronor för att köpa en första kamera för länge sedan, men den betalade jag snabbt av. Utöver det har företaget aldrig lånat pengar.

Presenter är en specialitet hos Amakli.

PRISADES PÅ ALVARGALAN
Framgångsreceptet är enligt Amanda att de säljer personliga produkter.

– Vi säljer dels färdiga posters och smycken – men det som är mest populärt är möjligheten att göra varorna personliga genom att ladda upp en egen bild, välja namn, födelsedatum, ort och så vidare.

Tidigare i år prisades Amanda på Alvargalan i Skellefteå som Årets unga entreprenör, och Amakli var även nominerad i Årets företag.

– Jag blev verkligen jätteförvånad. Jag har aldrig tidigare tänkt tanken på att jag skulle kunna bli nominerad – jag gör ju bara något jag älskar att göra, säger Amanda.

KÄNDE SIG MISSLYCKAD
Framgångarna och de nyliga utmärkelserna ser 28-åriga Amanda som en revansch mot sin skolgång.

– Jag har aldrig fungerat bra i skolan och helst var jag inte där alls. Jag kände mig ofta misslyckad, men samtidigt har jag alltid vetat att jag inte är dum – och att när jag själv vill lära mig något så gör jag det. Det här känns som en revansch för mig själv – och mot alla som inte trodde på mig, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons