Annons
Annons
Branschorganisationen Byggföretagen tror inte att enbart sänkta räntor räcker för att få igång bostadsbyggandet igen. Även amorteringskravet och kravet på kontantinsats behöver mildras. Foto: Magnus Lindkvist / Arkivbild

Byggföretagen kritiska till Skellefteå kommun – efterlyser bättre dialog: “Fler projekt hade kunnat stå klara”

BOSTAD Om Skellefteå kommun hade varit mer öppna och lyhörda för byggföretagens synpunkter hade fler bostäder kunnat stå klara i Skellefteå. Det menar branschorganisationen Byggföretagens regionchef Johan Hallberg.

Annons MOBILE TOP

Johan Hallberg, som är chef för den norra regionen på Byggföretagen, ser med viss oro på framtiden när det gäller byggandet i Sverige. Under första kvartalet av 2024 ökade varslen i branschen med 59 procent jämfört med samma tidsperiod 2023. En effekt av de senaste årens stelfrusna byggmarknad. 75 procent av de totalt 2 536 personer som varslades finns i storstadslänen där räntekänsligheten är större än i resten av landet.

– Sett till samhällsutvecklingen, särskilt på platser som Skellefteå, skulle man vilja hålla igång byggandet så att människor slapp bli arbetslösa. För de kommer att behövas, det råder det inget tvivel om, säger Johan Hallberg.

Annons

Lägre räntor räcker inte

Att det är höga räntor och priser samt höjda avkastningskrav som lagt en blöt filt över det svenska byggandet är de flesta överens om. Men Johan Hallberg lyfter också det ökade amorteringskravet och kraven på högre kontantinsatser som infördes 2017 för att dämpa de svenska hushållens skuldsättning och bromsa bostadsprisernas stegring. Något, som enligt Johan Hallberg, var en faktor som påverkade bostads- och byggmarknaden negativt redan innan inflationen sköt i höjden med höga räntor som följd.

Nu är det hög tid att staten lättar på bromsen.

– Vi var emot de skärpta kraven redan när de infördes. Och nu är det hög tid att staten lättar på bromsen. För om människor kan låna mer till sina bostäder kan kontrakten skrivas på tidigare och spaden sättas i jorden fortare. Att räntorna sjunker är viktigt men det räcker inte, säger han och fortsätter.

– För att nya bostadsprojekt skall komma igång krävs att köparen kan skriva kontrakt. Att sänka kraven på amortering och kontantinsats skulle öka de möjligheterna.

Johan Hallberg, regionchef på Byggföretagen. Foto: Pressbild

Kritik mot kommunen

När det gäller Skellefteå menar Johan Hallberg att det främst är de nationella faktorerna som ligger i vägen för bostadsbyggandet – de som drabbar hela Sverige. Men det finns även viktiga faktorer som går att påverka lokalt. Främst gäller det kommunens lyhördhet för vad aktörerna kan komma igång med, och att entreprenörer och fastighetsägare behöver komma in tidigare i planeringen av projekt.

– Skellefteå kommun har med goda ambitioner gjort långt gångna planer som inte varit möjliga att realisera. När entreprenören då påpekat att kalkylen inte går ihop och föreslagit alternativa koncept har kommunen sagt nej. Därför har projekt som skulle ha kunnat stå klara idag inte blivit av. Men jag tror att alla inblandade tar lärdom och att förutsättningarna för en nära dialog är betydligt bättre nu, säger han.

Annons

Patrik Larsen, exploateringschef på Skellefteå kommun, menar att kommunen har och har haft många goda dialoger med såväl branschföreträdare som enskilda bostadsutvecklare där man försöker hitta möjliga lösningar för att utveckla arbetssätten för ett fortsatt ökat bostadsbyggande.

– Vi har många byggklara tomter men i dagens läge är det framförallt finansieringen av projekt som är svår. Men vi är alltid måna om att föra dialoger med berörda aktörer. I vissa projekt hittar vi vägar fram till ett genomförande och i andra inte, säger han.

Det framförallt finansieringen av projekt som är svår.

Lägre snittpriser

Bostadspriserna i Skellefteå må ha stigit till nivåer som skulle ha förvånat Skellefteborna för bara fem år sedan. Men sett ut ett nationellt perspektiv är snittpriserna lägre i Skellefteå än på många andra ställen. Enligt Johan Hallberg spelar sådant också roll för företagens vilja att satsa i Skellefteå.

– Att få upp snittpriset skulle locka fler att investera här. Därför tror jag det är viktigt för Skellefteå att komma igång med att bygga attraktiva lägenheter på attraktiva platser vid älven och i stan, lägenheter som är lätta att sälja.

Annons

Politiken har abdikerat

När det gäller bostads- och byggpolitiken anser Byggföretagen att den nationella politiken mer eller mindre abdikerat i frågan vad gäller Sverige i allmänhet och norra Sverige i synnerhet. Detta trots återkommande propåer från såväl kommuner, regioner och företag och trots att Peter Larsson, nationell samordnare för samhällsomvandlingen i norr, upprepade gånger betonat vikten av skyndsamt byggande av infrastruktur i norra Sverige

– Det är egentligen bara organisationer som fastighetsägarna och hyresgästföreningen som har tydliga åsikter i den här viktiga frågan. På det nationella planet har de politiska partierna väldigt få intressanta förslag för att lösa bostadskrisen. Möjligen beror det på en rädsla eftersom de uppfattar alla alternativ som politiskt riskabla, säger Johan Hallberg.

Artikeln är en del av Megafonen 24/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons