Annons

Så blir nya P-garaget på CK-parkeringen – och här skapas en provisorisk parkering under byggtiden

SHOPPING På bara tio månader ska ett tre våningar högt parkeringsgarage färdigställas på parkeringen vid Citykompaniet i Skellefteå.

Annons

Det är Nordvestor Fastigheter som fått bygglov för ett parkeringsgarage på det som idag kallas CK-parkeringen, intill gallerian Citykompaniet i centrala Skellefteå. De har ägt marken sedan 90-talet men hittills arrenderat ut parkeringen till kommunen.

– Vi tog ett strategiskt beslut om att inte göra det till en privat parkering med tanke på att vi ville ha den så tillgänglig som möjligt med tillgång till P-passet till exempel, säger Pär Nordlund, Nordvestor Fastigheter, och fortsätter:

– Sedan dess har P-passen dock förändrats och samtidigt har många andra parkeringar försvunnit i centrum vilket gör att vi nu vill möjliggöra för fler att parkera centralt, både till fördel för handeln på dagtid och nöjen på kvällarna.

TOPPMODERNT
Parkeringsgaraget som ska byggas kommer att täcka hela den yta som idag är CK-parkeringen. I den tre våningar höga byggnaden ska cirka 260 bilar få plats, att jämföra med drygt 100 som ryms på parkeringen i dagsläget.

Annons

– Det ska bli ett toppmodernt och användarvänligt p-hus utan bommar och krångel, säger Pär.

Tanken är att det ska vara en kamera som läser av din registreringsskylt när du åker in och ut från byggnaden – och att det sedan finns olika alternativ att betala.

– Antingen har du kopplat ett konto så att pengarna dras direkt från ett kort eller via faktura. Alternativt betalar du när du lämnar parkeringen, eller så skickas det en faktura till fordonsägaren. Det ska vara enkelt att parkera.

Varför byggs det inte källarplan med fler parkeringar?

– Det finns dels ett allmänt motstånd att köra ner under jorden, och dels så skulle kostnaden bli för stor. Marken i centrum är av en viss typ som måste deponeras vilket inte är försvarbart kostnadsmässigt.

Har ni resonerat kring att ha ytor för butiker i markplan?

– Ja, men vi ser inte att det finns ett stort behov för det. Även om vi i princip haft alla våra lokaler uthyrda i Citykompaniet sedan starten har handeln förändrats och vi ser inte att ett “CK 2” behövs.

Annons

BREDA PLATSER
I själva garaget kommer som nämnt cirka 260 bilar att rymmas. Parkeringarna kommer att vara sneda och färdriktningen enkelriktad. Med 2,6 meter breda parkeringsplatser ska de inte vara trånga.

– Förut var standarden 2,4 meter som sedan ändrats till 2,5 och nu alltså 2,6. Det ska bli ett luftigt och trevligt garage, säger Pär som även vill poängtera att de tänkt på säkerhetsaspekten.

– Det kommer att kännas ljust och fräscht i de två trapphus som kommer att ligga i varsin ände, samt kameraövervakat.

PROVISORISK PARKERING
Innan bygget drar igång efter årsskiftet kommer en provisorisk parkering att skapas norr om CK-parkeringen. Genom att riva det grå trähuset som står där kommer cirka 90 p-platser att kunna nyttjas under byggtiden.

– Det är viktigt för oss, som även äger Citykompaniet, att det inte blir omöjligt att parkera i centrum när garaget byggs, säger Pär.

Här blir den provisoriska parkeringen under byggtiden.

Själva garaget ska sedan byggas på bara tio månader.

– Det kommer att vara full fart och innan julhandeln 2020 ska det stå på plats.

VILL BYGGA HÖGHUS
När sedan garaget är klart finns en fortlöpande plan från Nordvestor Fastigheter att bygga ett höghus med kontor, lägenheter och butikslokaler på den yta som den provisoriska parkeringen varit.

– För det krävs dock en förändring av detaljplanen, men det är vår förhoppning och långsiktiga tanke, säger Pär.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons