Annons
Annons

Så köpte Frida och Tobias en bostad i Spanien: ”Mycket byråkrati och papper att fylla i”

BOSTAD Att köpa ett hus eller en lägenhet i ett varmt och soligt land är det många som drömmer om. Frida och Tobias Karjalainen behöver dock inte drömma längre. Tidigare i år blev de ägare till en bostad på spanska solkusten.

Annons MOBILE TOP

Att köpa en bostad i utlandet där det är varmt och skönt är något som Frida och Tobias Karjalainen pratat om sedan de blev tillsammans för 13 år sedan. Så länge de bodde i lägenhet och ägde en stuga fanns dock inget utrymme för det – men när de sålde stugan och flyttade till ett hus i Ursviken blev det aktuellt igen.

– Vi vill ha ett ställe dit vi kan åka för att koppla av med hela familjen, berättar Frida när vi träffas en gråmulen torsdagsafton.

VALDE SPANIEN
De tittade på flera länder, men blev mer och mer inriktade på Spanien.

– Två av de viktigaste kriterierna var att det skulle vara enkelt att ta sig dit och att klimatet är bra. Vi vill mest resa på vintern, och då är det lagom varmt i Spanien, säger Tobias.

Annons

Första steget i processen var att hitta en mäklare som kunde hjälpa dem att hitta den perfekta bostaden.

– Vi fick ett tips om en svensk firma som har mäklare i Spanien som kan både svenska och spanska. Så här i efterhand känns det som ett givet val om du själv inte kan spanska flytande, säger Frida.

Innan de blev tilldelade en mäklare fanns dock ett krav om att finansieringen skulle vara klar.

– Svenska banker godtar inte en bostad i utlandet som säkerhet för bostadslån. Så antingen måste du låna upp på din befintliga bostad om du har möjlighet för det, eller låna via en spansk bank eller till exempel Swedbank i Luxemburg som också erbjuder sådana tjänster, säger Frida.

Frida och Tobias valde det förstnämnda sättet och lånade upp på sitt svenska hus – samtidigt som de förändrade sina levnadsvanor för att spara pengar.

– Vi pratade ihop oss i familjen om att det var det här vi ville, och kom överens om att spara in på alla onödiga utgifter. Vårt matkonto gjorde den största skillnaden för oss samtidigt som vi drog in på “lyxkonsumtion” som bio och restaurangbesök, säger Frida.

FAVORITEN FÖLL
Efter att de blivit tilldelade en mäklare började han skicka förslag på bostäder utifrån vissa kriterier som valts – samtidigt som Frida och Tobias skickade förslag till mäklaren som de hittat på nätet.

– Då fick han kolla upp dessa och till slut hade vi en lista på 15 bostäder som vi åkte ner till Spanien för att titta på. I två dagar åkte vi runt och klämde och kände, innan vi på kvällen i hotellrummet bestämde oss för en av dem, säger Tobias.

Annons

En sak som var tydligt var att det var bra att de inte köpte sin bostad utan att ha besökt den.

– Den som var favorit innan vi åkte var inrökt och hade låg standard, och hade vi bara gått efter bilderna hade vi nog köpt den, säger Frida.

MYCKET BYRÅKRATI
Efter att de skrivit på köpet av sin bostad tog det drygt en månad innan de fick nycklarna, och ytterligare flera månader innan de verkligen fick ett papper på att det var deras bostad.

– Det är enormt mycket byråkrati och papper att fylla i. Allt från släktträd för att få ett spanskt personnummer till att välja elbolag. När vänner frågar hur det går till att köpa bostad i Spanien brukar de inte vara lika entusiastiska efter vi berättat hur många steg det är, säger Frida och ler.

Trots allt krångel är de dock nöjda med sitt beslut.

– Det här är det värsta och bästa vi gjort, men fördelarna väger över, säger Tobias.

Frida & Tobias har köpt sin bostad i Punta prima, Alicante, Torrevieja. Foto: Privat

Frida och Tobias bästa tips till dig som vill köpa en bostad utomlands:

1. Hitta en mäklare och advokat från företag med god renomé som kan både svenska och språket där du vill köpa lägenhet.

2. Räkna med att bostadens pris blir ungefär 20 procent dyrare än det pris som står på mäklarsidorna. Det tillkommer många avgifter och tillägg. Plus kostnader för advokat.

3. Se till att det finns goda förbindelser mellan flygplats och bostad.

4. Köp inte någonting osett. Det som ser fint ut på bild kan vara helt annorlunda i verkligheten.

5. Sök även efter egna bostäder på nätet som du skickar till din mäklare.

6. Läs på ordentligt hur allt går till. Det är många steg och mycket byråkrati.

Det här är en artikel ur
senaste Megafonen – läs
hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons