Annons
Mattias Lundström, vd på HSB Norr, menar att sänkta räntor och högre snittpriser skulle påverka bostadsmarknaden positivt. Foto: Pressbild

Byggföretag tror på framtiden – sänkta räntor kan vara knuffen som behövs

BOSTAD Såväl HSB Norr som Peab tror att vi kommer att behöva vänja oss vid högre boendekostnader i Skellefteå. Samtidigt ser de ljust på framtiden när det gäller bostadsbyggandet i kommunen.

Annons

Både HSB Norr och Peab är bekanta aktörer inom Skellefteås bostadsbyggande men verkar även regionalt och nationellt. Men precis som i resten av Sverige har de fått bromsa sina planer när rusande inflation och stigande räntor tillsammans med högre byggkostnader gjort det svårt att få kalkylerna att gå ihop.

– När matpriserna stiger och elen blivit dyrare minskar människors betalningsvilja vilket även det är en försvårande faktor. Och det går inte att komma ifrån att om byggkostnaderna ökar med 30 procent så stiger boendekostnaden i nyproducerade bostäder ungefär lika mycket, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Annons

Positiv förväntan

Mattias Lundström tror dock att marknaden kommer att återhämta sig bara räntorna börjar sjunka.

– En sjunkande ränta och byggkostnader som planar ut kan vara knuffen som behövs för att få igång byggandet. Det skulle också ge människor en mer positiv förväntan på marknaden som givetvis också spelar roll.

Annons

Mattias Lundström tror dock att vi kommer att behöva vänja oss vid högre boendekostnader. Och här får han medhåll av Christoffer Björn, affärschef på Peabs projektutveckling.

– Vi kommer nog att få ett nytt normalläge på marknaden, det tror jag. Men jag tvivlar inte på att byggandet kommer att komma igång igen. Efterfrågan är stor i Skellefteå och längs hela Norrlandskusten.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons