– Jag är rädd att de nationella aktörerna inte återvänder till Skellefteå inom en överskådlig framtid. Det har till stora delar att göra med den felaktiga bild av norra Sverige som produceras i södra Sverige. En bild som just nu förstärks och sänder signaler om ett Skellefteå i kris, säger Anders Westermark och tillägger:
– Själv tvekar jag inte en sekund. Det är ingen kommun i kris. Här finns en god struktur, god ekonomi och en massa möjligheter. Av den anledningen för vi en dialog med flera parter om att vid årsskiftet starta ett nytt bolag, Nornan fastighetsutveckling, där vi blir huvudägare och kommer att verka tillsammans i norra Sverige. För norra Sverige.
Anders Westermarks tro på Skellefteå visar sig om inte annat i den satsning som Nornan Invest, Lindbäcks fastigheter och Norrlandsfonden gör på Anderstorg där drygt 100 bostäder ska stå klara 2027. Satsningen är ett av de pilotprojekt som Norrlandsfonden initierat med syfte att få igång bostadsbyggandet i norra Sverige.
Det här pilotprojektet ger andra förutsättningar för bostadsprojekt att faktiskt bli av.
Med hjälp av kompletterande finansiering i form av topplån kan projekt som idag endast kan erhålla mellan 50 och 60 procent i lån från affärsbankerna genomföras, även om det fortfarande krävs en betydande ägarinsats. I det här fallet kommer bostäderna kommer att ägas till 80 procent av Nornan Invest och till 20 procent av Lindbäcks.
– Det är mycket svårt att finansiera bostadsbyggen på marknadens nuvarande villkor utanför storstäderna. För att få kreditiv på bostadsrätter idag ska du ha 75 procent av kontrakten tecknade innan du startar, något som gör det väldigt svårt för många. Det här pilotprojektet ger andra förutsättningar för bostadsprojekt att faktiskt bli av, säger Anders Westermark.
Anders Westermark är kritisk till hur svensk bostadspolitik bedrivs idag. Eller extremt kritisk, för att använda hans egna ord. I stort sett alla större kommuner råder bostadsbrist samtidigt som det befintliga beståndet inte nyttjas optimalt.
– Processer och regelstyrning accelererar prisbilden samtidigt som planprocesser och detaljkrav på bostäder hämmar marknaden. En bra balans innebär att man tillför nya bostäder i lagom takt så att prisbilden hålls i schack. Inte som man gjorde i Skellefteå på 1980-talet då man byggde jättemycket och sedan stod där med närmare 1 000 tomma lägenheter under lång tid, säger Anders Westermark.
Anders Westermark tror som sagt inte att de nationella aktörerna kommer att återvända till Skellefteå i någon större utsträckning. Åtminstone inte inom en överskådlig framtid. Enligt honom kommer de i första hand att välja storstadsregionerna även om räntorna sjunker ytterligare. Men han har förslag som han tror skulle gynna såväl Skellefteå som landet i övrigt när det gäller bostadsbyggandet.
Det är ingen kommun i kris. Här finns en god struktur, god ekonomi och en massa möjligheter.
Skellefteå kommun borde halvera priset på markanvisningar under en femårsperiod, enligt Anders Westermark. Dessutom borde Skellefteå, med sin 70 mil långa strandlinje mot hav, älv och sjöar, verka för ett nationellt undantag från strandskyddet under fem år.
– Det skulle skapa enormt attraktiva möjligheter, säger Anders Westermark och fortsätter:
– Om man höjde gränsen för skattefri andrahandsuthyrning eller uthyrning av rum från dagens 50 000 kronor till 200 000 kronor per år, så tror jag det skulle dyka upp många bostäder. Jag tror också det är dags att bygga mer för familjer. Särskilt nu när Northvolt mest troligt kommer att expandera i en annan takt än vi trott.