– Det är egentligen rätt otroligt att vi kunnat planera för så många byggstarter med tanke på att vi bara är drygt 70 anställda och dessutom stått mitt i en enorm inflyttning. Vi har spelat en extra viktig roll under de år byggmarknaden krisat. För underskottet på bostäder har varit och är fortfarande stort. Där har vi gjort skillnad, säger Helena Markgren.
Helena Markgren har varit vd på Skebo under de senaste två åren som dominerats av hög inflation, höga räntor och byggkostnader som skjutit i höjden. Och när de privata aktörerna var tvungna att dra sig tillbaka var Skebo den som fick kliva fram, något man gjort med besked.
Skebo har gått från målsättningen att bygga 50 lägenheter per år till hela 500 vilket motsvarar 25 procent av vad Sveriges totala allmännytta planerade att byggstarta i år. Lägg därtill att Skebo endast utgör 0,5 procent av den svenska allmännyttan och bilden blir tydlig – Skebo har gasat när de andra bromsat.
– Av de 500 prognosticerade byggstarterna hoppas vi få till 451 under 2024. För att vara ett så litet bolag har vi verkligen stått för en stor del av svensk allmännyttas byggstarter, det är häftigt.
Men hur har Skebo kunnat fortsätta investera och starta projekt när resten av byggmarknaden gått på knäna?
Enligt Helena Markgren beror det på en kombination av affärsmässiga beslut och strategier som har sina rötter i bolagets långsiktiga planering. Man har kunnat räkna hem sina projekt genom att bland annat förtäta befintligt bestånd och upphandla i konkurrens där upphandlingsmodellen samtidigt värderar avkastning, klimatpåverkan, energieffektivitet, framtida underhåll och tid till inflyttning.
Och trots att hyrorna för nyproduktion är högre än för äldre lägenheter menar Helena att man lyckats få till en rimlig nivå.
– Vi har fullt uthyrda lägenheter i nyproduktion redan innan inflyttning. Detta i kombination med att vi förtätar i befintligt bestånd där vi äger marken vi bygger på, upphandlar i konkurrens, lägger kostnaderna på det hyresgästerna prioriterar och förvaltar beståndet effektivt gör att vi trots prisstegringar kan hålla rimliga hyror, säger Helena och tillägger.
– Visst är det så att hyrorna för nyproduktion stigit. Och många tycker de är för höga. Men i förhållande till nyproduktion i andra delar av landet samt kostnader för andrahandsuthyrning så ligger vi på en bra nivå. Det blir tydligt när vi ser hur inflyttare från andra delar av landet snabbt hugger det nyproducerade som kommer ut, säger Helena.
Som kommunalt bostadsbolag ska Skebo verka på marknadsmässiga villkor samtidigt som de är styrda av de ägardirektiv som beslutas i kommunfullmäktige.
– Vårt uppdrag är att tillhanda funktionella, trivsamma och trygga bostäder för människor i livets alla stadier. Men vi verkar på affärsmässiga villkor och Skebos styrelse kan ta egna investeringsbeslut på upp till 100 miljoner kronor, säger Helena Markgren.
Men att Skebos omfattande byggande i Skellefteå ska leda till en upprepning av den situation som uppstod på 1990-talet, ligger inte i farans riktning, enligt Helena Markgren. Och det oavsett framtiden för Northvolt.
Vi föreslår bara välgrundade beslut som vi är trygga med.
– Vi kan hantera svängningarna på marknaden och vi gör regelbundna analyser av olika scenarier. En viktig uppgift vi har är dessutom att bevaka bostadsmarknaden och ge styrelsen rätt underlag för beslut. Vi föreslår bara välgrundade beslut som vi är trygga med, säger Helena och fortsätter.
– Underskottet på permanenta bostäder i Skellefteå är stort oavsett vad som händer kring Northvolt. Jag känner ingen oro. Det kommer att produceras batterier i Skellefteå framöver, förhoppningsvis av Northvolt men om inte så av någon annan aktör. Att tillväxttakten, med landets högsta inflyttning, avtar något är inget problem. Det ger oss och andra aktörer större möjligheter att komma i kapp, säger Helena.
Jag träffar Helena Markgren på Skebos kontor i centrala Skellefteå. Det råder ett lugn i lokalerna men det räcker med ett par minuters samtal med Helena för att förstå att det pågår en febril aktivitet bakom kulisserna.
– Vi ses ofta som stora och starka, som en aktör som klarar det mesta. Men faktum är att vi bara är drygt 70 anställda i bolaget. Så på vissa sätt är det faktiskt ganska otroligt att vi kunnat planera för så många byggstarter. Samtidigt som vi ska sköta drift, underhåll och in- och utflyttningar, säger Helena och tillägger.
– Vissa hyresgäster tycker att vi var snabbare förr när det gällde att få saker åtgärdade i lägenheten. Men med så här högt tryck måste vi prioritera och jag tycker ändå vi klarar det bra på den relativt lilla personalstyrkan vi har.
Helena Markgren utstrålar både lugn och trygghet och kanske kan det ha att göra med att hon har lika stor erfarenhet från det privata näringslivet som från det offentliga. Den gemensamma nämnaren för hennes yrkesliv kan dock sammanfattas i ordet samhällsbyggnad.
Hon är född och uppvuxen i Luleå där hon också bedrev sina studier som sedan tagit henne till jobb som allt från entreprenör och chef för kommunala verksamheter som Gator och parker och dåvarande Fastighetskontoret i Skellefteå till konsultföretag som Consultec och Tyréns. Alltid med Skellefteå som bas.
– Jag har en hög förståelse för samhällsbyggnad generellt. Och oavsett om jag jobbar privat eller offentligt så utgår jag från samma grund: hur kan alla bidra och göra skillnad. Det är verkligen något jag brinner för.