Annons
Jenny Sundkvist är energi-och klimatrådgivare på Skellefteå kommun.

Så fungerar solceller i norr: ”Att det inte är effektivt nog här uppe är en myt”

BOSTAD Solceller har blivit allt vanligare på svenskarnas tak i södra Sverige, men även i norra Norrland blir det mer och mer populärt.

Annons

Bara under det senaste året upplever Jenny Sundkvist, energi- och klimatrådgivare på Skellefteå kommun, att intresset för solenergi har ökat.

– Det är stor skillnad från årsskiftet och fram till nu efter sommaren. Kanske är det för att det var så mycket sol i sommar, ökad reklam eller att klimatdebatten varit högt upp på agendan, säger Jenny.

Som energi- och klimatrådgivare är hennes roll att kostnadsfritt och opartiskt hjälpa människor till klimatsmarta val, och just i år har de valt att lyfta solceller lite extra. Den vanligaste frågan hon stöter på är om det verkligen är värt att sätta upp solceller här då vi har så långa och mörka vintrar.

– Men att det inte är effektivt nog här uppe är en myt. Det finns absolut tillräckligt med solinstrålning här över ett år för att det både ska vara lönsamt och klimatsmart att installera solceller, säger hon och fortsätter:

– Solcellerna producerar dessutom som bäst när det är svalt, så flera månader är det perfekta förhållanden här i norr. Till exempel i slutet av april och maj är riktigt bra.

INVESTERINGSSTÖD FINNS
Grovt räknat ligger kostnaden för en solcellsanläggning på 5 kW runt 100 000 kronor. Därefter får du i dagsläget räkna bort 30 procent om du erhåller investeringsstöd från staten.

– Stödet är en bra anledning att investera nu istället för att vänta. Det finns inget datum satt för när det ska upphöra, men det finns heller inga garantier på hur länge det ska finnas kvar, säger Jenny.

Du kopplar sedan upp din anläggning mot elnätet – och kan sälja den el du inte använder.

– Olika elhandelsbolag betalar olika mycket för elen, så om du vill få in så mycket pengar som möjligt bör du kolla flera alternativ, säger Jenny.

Så här ser taket ut hemma hos Emma och Anton Lindqvist som du kan läsa mer om i tidningen nedan. Foto: Anton Lindqvist

Under optimala förhållanden är återbetalningstiden för solcellspanelerna i exemplet ovan, grovt uppskattat, 12-14 år. Därefter blir el-produktionen en ren vinst.

– Men var solcellerna sitter, vad de kostade i inköp och elpriset är sådant som påverkar. I vissa fall kan det ta närmare 17-18 år.

Hur länge håller solcellspaneler?
– Generellt håller de länge, mer än 30 år säger de som forskat om saken. Det finns i princip inga rörliga delar som nöts, och därför är det få komponenter som kan gå sönder. Vanligt är dessutom att panelerna har en effektgaranti på 20 år, vilket betyder att det är en lönsam investering även om återbetalningstiden blir 18 år, säger Jenny.

Två faktorer som avgör hur mycket el som produceras är takets lutning och riktning. Optimalt i Skellefteå är en taklutning på 48 grader som vätter mot söder. Men även lutningar som är större eller mindre än detta, och öst- eller västliga tak, fungerar.

– Panelerna tappar förvånansvärt lite prestanda av dessa faktorer. Ofta rör det sig bara om upp till 10 procent av kapaciteten, säger Jenny som tipsar om att leverantörerna ofta har bra kalkyleringsverktyg för att räkna ut hur just ditt tak skulle passa för detta.

– Genom att slå in lutning, riktning och breddgrad får de fram bra siffror. Kom dock ihåg att de oftast räknar på hur många kWh du skulle få ut under optimala förhållanden med soliga dagar, så att du inte blir besviken när det sedan levererar mindre än så.

Blir det el även när det är mulet?
– Absolut, så länge det är ljust ute når strålningen fram.

Något att passa sig för är däremot skugga.

– Om till exempel ett träd skuggar panelen blir det ingen el alls. Så kolla gärna upp om något skuggar ditt tak under dagen.

Är det miljövänligt att tillverka solcellspaneler?
–Nej, det skulle vara att ljuga, men över tid får du ut mer energi av panelerna än vad det behövdes för att tillverka dem. Så totalt sett har panelerna en positiv inverkan jämfört med många andra energikällor.

Hur ska jag tänka när jag väljer leverantör?
– Mitt generella tips där är att titta efter kvalitétsmärkningar och kolla upp så att det är ett seriöst och stabilt företag som säljer dem. Det är en långsiktig investering och då krävs det långsiktigt tänkande även från de som säljer.

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons