Annons

Linda tipsar – så gör du ditt eget julpynt: ”Naturmaterial är en stor trend”

Annons

Linda Marklund”För att skapa ett stämningsfullt  arrangemang behöver man inte alltid köpa så mycket nytt. Här har jag plockat upp skinnet från golvet och lagt det som duk på sidobordet. En gammal trälåda jag haft på balkongen fick bli planteringskärl och glasflaskor blev ljusstakar och vas”, säger Linda Marklund, inredningskonsult på The Glasshouse.

INREDNING Häng med hem till inredningskonsulten och pyssel-entusiasten Linda Marklund som visar några enkla sätt att skapa julstämning med egengjorda saker.

Linda Marklund har alltid varit intresserad av att pyssla i olika former, även om hon själv inte brukar kalla det för just pyssel.

– Många tänker på piprensare och flörtkulor när de hör ordet pyssel, men det är så mycket mer än så. Det kan vara allt från de enklaste saker till mer kreativa och avancerade verk, berättar hon när Megafonen kommer på besök två veckor innan första advent.

Här intill tipsar Linda om gör det själv-grejer som passar inför jul.

– Jag har riktat in mig på detaljer som passar kring jul utan att vara klassiska julsaker. Jag har valt mycket som är kopplat till naturen och en del av det som används kan du hitta i skogen, säger hon och fortsätter:

– Naturmaterial är en stor trend och samtidigt ett enkelt sätt att göra det mysigare och varmare i hemmet.

Alla pyssel på uppslaget ska kunna göras med hela familjen.

– Alla – även barn – kan vara med och hjälpa till med att göra de här grejerna även om det samtidigt kommer att vara stimulerande för de vuxna.

Hon slår ett slag för egengjorda saker.

– Det är något speciellt med att ha saker hemma som man gjort själv. Det blir unika grejer och det finns en glädje i att ha skapat något själv. Det gäller både barn och vuxna, säger Linda.


Lindas adventspyssel:

Pyssel Linda MarklundKlicka på bilden för att se den större.

Dukning: Med enkla medel och sådant som man hittar i naturen samt i frukt- och gröntavdelningen på affären kan man skapa en mysig dukning till adventstiden.

Här har jag använt mig av en liten gran, som jag tagit upp med roten och satt i en glasburk med vatten, i stället för en julblomma eller bukett. Har man inte egen mark att tillgå eller om marken frusit finns det olika små barrväxter i blomsterhandeln man kan använda sig av. Runt glasburken har jag knutit ett smalt läderband med träkulor doppade till hälften i vit färg som dekoration.

Mitt på bordet har jag satt en ljusstake gjord av en skiva björkstam och spikar. Man kan naturligtvis använda sig av vilken träbit som helst eller tex en skärbräda. Man spikar underifrån, vänder på träbiten och trycker fast ljusen på spikspetsarna. Sätt gärna möbeltassar under och kom ihåg att förborra så att skivan inte spricker när du spikar.

Fina stjärnformade gem med små runda placeringskort sitter på glasens kant, och i glaset har jag satt ett blad savoykål. På bordet har jag lagt grönkål, granatäpplen, kottar, kanel och små trästjärnor jag hittat i hobbybutiken.

Ljusgrå tallrikar mot den mörkare blågrå duken, fräscha kökshanddukar i vitt och grått som servetter, samt små månadstallrikar med skogsmotiv jag hittat på loppis ger en fin bas till det gröna.

 


BokvikningKlicka på bilden för att se den större.

Book art/bokvikning: Av gamla pocketböcker man har hemma kan man göra fina detaljer att hänga upp eller använda i stilleben. Här har jag vikt två böcker, en diamantformad och en i formen av en gran.

Den diamantformade är väldigt enkel att vika.

1. Vik alla blad i boken på samma sätt enligt bilden. Var noga med att vika precis på mitten.
2. Ta bort pärmen på boken.
3. Använd ett vanligt snöre som upphängning och sätt träkulor upptill och nertill.
4. Limma eller häfta ihop den böjda bokryggen med snöret i mitten.

1800_bokvikning2Klicka på bilden för att se den större.

För att göra granen krävs tre vikmoment.

1. Vik först alla blad in mot mitten såsom bild ett visar.
2. Vik sedan alla blad igen enligt bild två. Var noga med att vika mot mitten upptill så att granen blir spetsig.
3. Vik upp hörnen nertill så det blir en liten flik enligt bild 3.
4. Ta sedan bort pärmen och limma eller häfta fast ett snöre i den böjda bokryggen med en träkula upptill. Så är det klart att hänga upp.

 


Pyssel Linda MarklundKlicka på bilden för att se den större.

Arrangemang sidobord: För att skapa ett stämningsfullt arrangemang behöver man inte alltid köpa så mycket nytt. Här har jag plockat upp skinnet från golvet och lagt det som duk på sidobordet. En gammal trälåda jag haft på balkongen fick bli planteringskärl och glasflaskor blev ljusstakar och vas.

Krukan med rumsgranen är en stor konservburk som det varit Bullens varmkorv i. På den har jag limmat grått filttyg, vikt in över- och underkant och limmat fast dem och sytt ett korsmönster i skarven med lädertråd. Har man en håltagare kan man göra hål innan man syr, men det går bra att bara sy direkt också.

I rumsgranen hänger tunna skivor jag sågat av en trädgren. I dem har jag borrat små hål och gjort upphäng av lädertråd. På träskivorna har jag målat mönster med en vit penna. Vill man inte måla för hand kan man tex stämpla mönster eller klistra självhäftande dekaler på dem.

En enkel bamburing som jag virat lädertråd på i mönstret av en stjärna, och en liten bild jag tejpat fast får pryda insidan av locket på trälådan. Lådan har jag fyllt med en julros, hyacinter, en liten stubbe från skogen, kottar och mossa.

PysselKlicka på bilden för att se den större.

Glasflaskor jag hade hemma fick blir ljusstakar. En fyllde jag med små kottar en annan fick ett lädersnöre med kottar runt halsen. Ljushållare för flaskor hittar man i de flesta inredningsbutiker numera. Man kan förstås också sätta ljuset direkt i flaskan om man vill. Den tredje flaskan fick ett brett läderband runt halsen. Jag gjorde hål med en håltagare i båda ändar på läderbandet och satte i en skruvnit, men det går lika bra att använda en provpåsklämma. I flaskan satte jag en bukett med kottar limmade på grillpinnar i trä.

En bild med en mistel klistrad på en kartongbit och en ljusslinga som ramar in arrangemanget blev pricken över i.

 


1800_pyssel2Klicka på bilden för att se den större.

Ljusstake med skruvfäste: Den här ljusstaken (till höger på bild) kan man skruva fast på ett bord, en hylla eller fönsterbrädan etc. Man behöver ett glasfat med reliefmönster undertill, en skruvtving, träkulor, en skruv med platt huvud, en ljushylsa för antikljus, ett starkt lim och sprayfärg.

1. Trä två träkulor på skruven, som inte får sticka upp ovanför övre träkulan.
2. Limma fast skruven med träkulorna på ovansidan av skruvtvingen med skruvhuvudet nedåt.
3. Limma också mellan träkulorna.
4. När detta torkat kan du limma på glasfatet ovanpå, se till att det kommer på mitten bara.
5. Spraya sedan hela ljusstaken, jag lät blir att spraya ovansidan på fatet, så kan man skrapa bort ev stearin utan att förstöra ytan.
6. Sista steget är att limma fast en ljushylsa för kronljus mitt på fatet och sätta i ett ljus.

Jag lade också en liten bukett med lingonris på fatet. Och är jag ändå hade igång sprayburken fick en vas bli grå också, den blev fin med en tallkvist i.

Skippar man ljushylsan kan man använda ljusstaken för blockljus eller faktiskt också ställa en blomma eller annat på fatet.

 

Artikeln publicerades ursprungligen i Megafonens julnummer 2016:

 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons