Annons

Bildextra: Nya kälksporten – där alla kan delta: ”Är nästan olagligt roligt”

AKTIVITET Har du också drömt om att åka pulka ner för Vitbergsbacken? Nu finns chansen att göra det, under ordnade former, då den nya sporten alpinrodel etablerat sig i stan.

Annons

Termometern har letat sig ner mot -15 grader när liften går igång på Vitberget denna onsdagskväll. Det är mörkt och kallt, men det hindrar inte gänget som samlats för att åka kälke tillsammans.

– Det kittlar rätt bra i magen när man åker ner för backen, säger Enar Nordvik som är en av initiativtagarna till den nya föreningen Skellefteå Rodelsällskap.

Alpinrodel, som sporten kallas, har funnits i olika former genom historien – men det var först för fyra år sedan som den etablerades i Sverige.

– Den rodel som de flesta känner till utövas i banor som syns i till exempel OS var fjärde år. Problemet är dock att det inte finns någon sådan bana i Sverige och att utövarna därför är få, berättar Niclas Bentzer, generalsekreterare på Svenska kälksportförbundet, som så sent som förra året flyttade till Skellefteå.

– Mitt främsta uppdrag är att göra kälksport mer tillgänglig. Att bygga en rodelbana för en miljard kronor är inte aktuellt, så då började vi fundera på alternativ. Vi kom fram till två nya grenar, alpinrodel och sledcross. Alpinrodel är en mer klassisk gren där vi åker träkälke ner för en storslalombacke, och sledcross är en tävling med snowracers, säger Niclas.

De två nya grenarna inom kälksport har fördelen att kunna utövas överallt där det finns en skidbacke.

– Det gör att detta har potential att sprida sig och locka fler att komma ut i snön och njuta av vintersport, säger Niclas.

Läs hela artikeln i senaste numret av Megafonen:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons