Annons
Med ett förflutet som modell tycker Moa det känns bra att få visa sig som både människa och yrkesperson. Foto: Magnus Lindkvist

Fler Skelleftebor i tv-rutan när ny säsong av Högspänning drar igång: ”Lite rädda för hur vi ska framstå”

NÖJE Den 11 mars drar den nya säsongen av realityserien Högspänning igång. I händelsernas centrum står Moa Hedström och Camilla Ulfhielm från Skellefteå. “Det kändes som en rolig grej att få vara med och visa vad vi gör om dagarna”, säger Moa.

Annons

Moa Hedström och Camilla Ulfhielm jobbar båda som drifttekniker vid kraftvärmeverket på Hedensbyn i Skellefteå. Men sedan en tid tillbaka har deras vardag fått en ny twist i och med medverkan i realityserien Högspänning som sänds på Viaplay och TV3.

– Vi var de enda här som inte sa nej till att vara med. Det kändes som en rolig grej att få vara med och visa vad vi gör, säger Moa.

Och det är precis det som programmet går ut på; att följa Moa, Camilla och en rad andra som jobbar med svensk energiförsörjning runt om i Sverige. Första säsongen hade premiär i mars 2023, i höstas sändes andra säsongen och i mars är det alltså dags för den tredje.

Annons

– Jag hade nog förväntat mig att de bara skulle följa mig med kameran på axeln lite sådär. Men det är mycket planering kring inspelningarna. Ofta kan man precis ha utfört något moment som tydligen var bra. Då kan inspelningsteamet säga “kan du göra det där igen?”. Det är lite som att vara skådespelare även om det vi gör är på riktigt, säger Moa.

Varierat jobb

Som drifttekniker är det Moas och Camillas uppgift att hålla koll på processerna i energiproduktionen. Det handlar om att ständigt kontrollera temperaturer, tryck och flöden och samtidigt vara beredd på fältarbete om någon motor eller fläkt skulle haverera på andra platser än i själva kraftvärmeverket.

”Fram tills nu har jag inte riktigt förstått vad som kommer att hända men nu när det närmar sig så tänker jag mer på det”, säger Moa Hedström som tillsammans med kollegan Camilla Ulfhielm är två av de nya deltagarna i realityserien Högspänning som har premiär 11 mars. Foto: Magnus Lindkvist

Det Moa gillar mest med sitt jobb är att ingen dag är den andra lik och att lugnare dagar kan varvas med dramatik och snabba ryck. Men att tajma in dramatiken med de dagar då inspelningsteamet är på plats är givetvis inte enkelt.

– Varje gång teamet har varit här har det hänt något lite mer dramatiskt någon dag innan. Det är ju jättesvårt att förutse. Och visst kan jag känna lite press ibland att det behöver hända något. Men samtidigt kan man ju iscensätta vissa saker som redan hänt, det går ju att lösa, säger Moa.

Annons

Inte som Ullared

Inspelningarna har pågått under ungefär ett halvårs tid och påverkar givetvis Moas och Camillas arbetsdagar. Men enligt Moa har hennes chef varit väldigt bra på att planera in inspelningsdagarna i god tid och se till så att de flesta sammanfaller med ordinarie arbetsdagar.

– Både våra chefer och produktionsbolaget är måna om att det inte ska bli jobbigt för oss och att allt ska funka. Så även om det är mycket jobb så går det bra, säger Moa.

”Även om Camilla och jag kan vara lite flamsiga tycker jag att vi framstår som proffsiga och bra på det vi gör i programmet”, säger Moa. Foto: Viaplay

Än så länge är Moa och kollegan Camilla, som just den här dagen är på utbildning, anonyma drifttekniker som kan röra sig ostört på stan. Men efter den 11 mars kan läget vara ett annat, något som Moa säger att det är svårt att förbereda sig på.

– Fram tills nu har jag inte riktigt förstått vad som kommer att hända men nu när det närmar sig så tänker jag mer på det. Jag och Camilla har nog varit lite rädda för hur vi ska framstå i programmet, att vi ska bli som några karaktärer i programmet Ullared. Men även om vi kan vara lite flamsiga ibland så tycker jag att vi framstår som proffsiga och bra på det vi gör. Det känns såklart skönt.

Annons

Människa och yrkesperson

Moa är dock inte helt och hållet nybörjare när det kommer till att stå framför kameran. Under flera år jobbade hon som modell med bas i Karlstad och medverkade bland annat i en stor reklamkampanj för klädföretaget JC.

– Jag har väl en viss vana. Men att vara modell handlar ju om utseendet. Här får jag visa mig som både människa och yrkesperson.

Högspänning

Högspänning är en realityserie som sänds på TV3 och Viaplay. Den görs i samarbete med Vattenfall och Skellefteå Kraft och produceras av Delta Studios i samverkan med Energiföretagen Sverige. Syftet med serien är att marknadsföra branschen genom att visa dess olika yrken för att få fler intresserade av att jobba inom energisektorn.

Artikeln är en del av Megafonen 24/1 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons