Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen september 2013. Trevlig läsning!
Louis McMahon pratar flytande svenska men det går inte att undgå att hans modersmål är ett annat. Dialekten från den Irländska engelskan hänger kvar, men han är förvånansvärt duktig.
– Mitt första jobb i Sverige var i värmländska Sunne. Ingen vågade prata engelska med mig, förutom när de druckit öl, så jag var tvungen att lära mig. Jag läste svenska tidningar och på den vägen är det, berättar han över en kopp kaffe på Food Catering där han jobbar som kock sedan två år tillbaka.
Men hur han hamnade i Skellefteå är en lång historia som tog sin fart i en av hans födelseorts fyra pubar.
– I byn jag växte upp, där det bor 750 personer, finns det fyra pubar på samma gata. En av dem ägde min mamma och pappa och när jag skulle göra praktik i skolan fixade pappa en plats på ett hotell i närheten. Då hade jag inga tankar på att bli kock.
”KOLSVART”
Louis jobbade hårt, fick sommarjobb och lärde sig att tycka om yrket. Han sökte in på Professional Cookery School och därefter tog resandet fart. Åtta månader i Amsterdam, ett år i Dublin och vidare till svenska Sunne.
– Jag bodde i en timmerstuga utanför orten och var helt oförberedd på vintern när jag kom dit i augusti. Varje dag cyklade jag en mil fram och tillbaka till jobbet, det var kolsvart och kallt.
Men det fanns annat som värmde.
– Det var här som jag träffade min blivande fru Susanne som var hudterapeut på samma spa-anläggning som jag jobbade.
FEL VISUM
Susanne är från Skellefteå, men det skulle dröja ytterligare innan de flyttade norrut. 2002 åkte Louis till Kanada för att jobba på en lyxkryssare – men han hade fått fel visum av ambassaden och fick inte åka med.
Istället blev det två år i Irland, två år i Göteborg, och sedan två år till i Irland.
– Vi har flyttat runt en hel del så när vi skulle bestämma oss för var våra barn skulle växa upp var det inte självklart vilket land det skulle vara i.
– Vi hade pratat om att vi ville bo nära antingen hennes eller mina föräldrar, och jag hade inga problem med att flytta till Sverige. Bara en sådan sak som hur bra barnomsorgen är här, huspriser och allt sådant vägde över.
Och här har de slagit sig till ro. Fyra år, två barn och ett husköp senare trivs de bättre än någonsin.
– Det är en fin stad. Lagom stor och lagom liten. Det är fint på sommaren och vackert på vintern. Vi gjorde ett vettigt val och jag trivs fortfarande, annars hade vi aldrig köpt hus. Enda nackdelen är alla mygg…
Louis om…
…kockyrket: Du måste jobba som ett lag i ett välfungerande kök och yrket är inte alls som på TV. Det är stressigt och handlar mycket om förberedelser och att kunna ha många bollar i luften samtidigt.
…utmaningen med catering: Det är annorlunda från Á la carte. Med catering handlar mycket om logistik och att välja rätt meny efter behov. Det är en utmaning att leverera 700 tallrikar med varm och smakrik mat på 14-15 minuter.
…kulturskillnader: En märkbar skillnad är att de i Irland träffas på puben nästan dagligen mot att vi i Sverige oftare bjuder hem folk på middag och umgås i hemmet. Båda delarna har sina fördelar.
Louis McMahon
Från: Foynes, Co, Limerick, Irland.
Familj: Frun Susanne, barnen Lucy, 2 år, och Bradley 8 månad.
Bor: Ursviken
Intressen: Matlagning, fotboll, golf och träning.
Arbete: Kock på Food Catering.
Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen september 2013: