Annons
Remi Lafvas. Foto: Privat

Remi från Skellefteå tävlar i Sveriges mästerkock: “Man är aldrig bättre än sin senaste rätt”

NÖJE Med en examen i statskunskap, ett eget produktionsbolag och ett passionerat intresse för mat och matlagning är skelleftefödde Remi Lafvas en man med många strängar på sin lyra. Det senare, matintresset, har tagit honom ut på flera äventyr. Just nu är han aktuell i programmet Sveriges mästerkock som sänds i TV4.

Annons

Det är inte första gången Remi Lafvas är med i Sveriges mästerkock. 2023 sökte han men åkte ut redan vid auditionen på grund av en fläskfilé som inte föll juryn i smaken. Ett år senare har han fått en ny chans och i skrivande stund har han klarat sig förbi det kritiska auditionmomentet.

– Allt är ju redan inspelat och klart och jag kan ju såklart inte säga hur det har gått eftersom programmet pågår. Men jag har åtminstone tagit mig längre än förra året, säger Remi.

Skärmdump från Remis audition i Sveriges mästerkock. Foto: TV4
Skärmdump från Remis audition i Sveriges mästerkock. Foto: TV4
Skärmdump från Remis audition i Sveriges mästerkock. Foto: TV4

Mycket att tänka på

Att vara med i ett program som Sveriges mästerkock handlar inte bara om att kunna laga mat. Att ha ett driv, vara hyfsat tv-mässig och att förstå vad som spelar roll för juryns bedömning är lika viktigt.

– Vi fick en del info inledningsvis om vad man ska tänka på under de olika momenten. Chansa inte, använd inte samma sked för olika saker, säg inte att du lagat något väldigt många gånger utan ligg hellre lågt. Det är väldigt många parametrar som juryn tar hänsyn till när de gör sin bedömning, inte bara hur maten smakar och presenteras, förklarar Remi och fortsätter.

– Tiden var det svåraste. När det var tio minuter kvar av matlagningstiden kändes det som att jag hade en massa tid kvar. Men efter vad som känns som ett ögonblick är det plötsligt bara 15 sekunder kvar. Tiden liksom försvann.

Annons

TikTok och tradition

I Sveriges mästerkock är åldersspannet ofta stort. Den här säsongen är den äldsta deltagaren runt 70 år och den yngsta kring 19.

– Man kan lära sig något av alla. De äldre har givetvis fler timmar av matlagning i sig, vet vad som funkar och har en slags grundstil. Många yngre är präglade av vad de lärt sig via exempelvis TikTok, som spräckta såser som brutits med olja för att se häftiga ut, säger Remi.

Mat är ett levande verk och man är aldrig bättre än sin senaste rätt.

Eftersom programmet pågår för fullt kan Remi alltså inte uttala sig särskilt mycket om sin egen prestation. Men att vila på gamla lagrar är inget han gör.

– Jag är väl aldrig riktigt nöjd, främst beroende på att det här tåget som programmet är bara fortsätter. Jag kanske gjorde en bra rätt som jag blev nöjd med men direkt efter flyttas fokus till nästa moment. Mat är ett levande verk och man är aldrig bättre än sin senaste rätt.

Skärmdump från när Remi tävlar i Sveriges mästerkock. Foto: TV4
Skärmdump från när Remi tävlar i Sveriges mästerkock. Foto: TV4

Flest äventyr vinner

Men Sveriges mästerkock är inte det enda matäventyr som Remi varit ute på. I somras syntes han i programmet Halv åtta hos mig och 2022 vann han tävlingen Hela Folkets färdigrätt som matproducenten Dafgårds arrangerade. Med sin veganska falafel med tillhörande specialsås övertygade han juryn, där legendaren och tidigare Mästerkocksjurymedlemmen Leif Mannerström ingick, och fick in sin rätt i Dafgårds sortiment.

– Jag gillar äventyr, den där injektionen de ger. Flest galna äventyr när man dör vinner, lite så tänker jag. Och så älskar jag att stå framför kameran.

Flest galna äventyr när man dör vinner, lite så tänker jag.

Och apropå kamera så tar det oss till det andra benet i Remis liv: hans produktionsbolag. Med en kandidatexamen i statskunskap har hans företag nischat in sig på politiska partier, myndigheter och tankesmedjor där han hjälper till att producera poddar och sändningar av olika slag.

– Jag ville inte att min utbildning i statskunskap skulle vara bortkastad så man kan säga att den här nischen med samhällsbärande kunder passar mig perfekt.

Annons

Stora drömmar

I framtiden drömmer dock Remi om att i ännu större utsträckning förena sitt produktionsbolag med matlagningsintresset.

– Matlagningen är ju min främsta passion. Det vore ju fantastiskt att producera program om mat, med andra eller mig själv framför kameran. Väva ihop alla möjligheter, säger Remi.

Remi Lafvas

Ålder: 30 år.

Bor: Bromma i västra Stockholm.

Yrke: Egenföretagare, driver produktionsbolaget Cutmandoo.

Familj: Stor och utspridd! Närmst: sambo och en lurvig engelsk cocker spaniel.

Intressen: Foto och film, resor, matlagning och att gå på bar.

Annons

Så känner jag för Skellefteå: Värme och nostalgi blandat med nytt, fräsch och spännande! Varje gång jag kommer till Skellefteå finns det ett nytt kvarter och en ny bar känns det som. Absolut en stad nära mitt hjärta.

Framtidsplaner: Fortsätta driva mitt bolag och ta mig an ännu fler och större projekt. Har en hemlig dokumentär på g som jag producerar som kommer ta upp mycket av 2024, både i Sverige och utomlands. Oerhört peppad! …och så ska jag laga mat tills jag kroknar och bli ännu vassare på kuppen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons